Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nainen, joka huutaa selostamossa maaliiiii!

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Mitä? Nainen selostaa Euroopan mestaruuskilpailujen jalkapallo-ottelun. Selostaa asiantuntevasti hyökkäykset, paitsiot ja maalitekotilanteet Italian ja Ruotsin välillä viime perjantaina. Sitä aiemmin hän on jo selostanut Slovakia-Wales-pelin.

Kokenut urheilutoimittaja Claudia Neumann on äänessä koko pelin ajan, 90 minuuttia, Saksan yleisradioyhtiön ZDF:n kanavalla.

Saksalainen sosiaalinen media innostui heti pelin alkuminuuteilla, kun mieskatsojat antoivat palaa niin, että sovinismilla ja loanheitolla ei ole mitään rajoja. Twitterissä nimimerkki ReEstinv kirjoitti: ”Naiset voivat ihan hyvin selostaa jalkapalloa, mutta eivät oikeita pelejä”.

Nimimerkki Matthew toivottaa Twitterissä tervetulleeksi vuoteen 2016 Saksassa: ”Nainen selostaa peliä ZDF:llä. Onko hänellä ylipäätään lupaa poistua keittiöstä?” Ja nämä ovat valitettavasti kommentteja laimeimmasta päästä.

Tervetuloa tosiaan vuoteen 2016 jalkapallomaa Saksassa! Miesraivo ei ole vain saksalainen ilmiö, sillä saihan Ylen studiossa peliä kommentoinut 19- ja 20-vuotiaiden naisten jalkapallopäävalmentaja Marianne Miettinen törkeän hyökkäyksen osakseen.

Claudia Neumann kommentoi kohua tyynesti saksalaiselle SID-urheilu-uutistoimistolle.”Seison tuulessa pystypäin kuin kynttilä, enkä ole vaarassa hypätä Eiffel-tornista. Haukkujani eivät huomaa työntävänsä minua marttyyrin rooliin ja näin he saavuttavat juuri vastakkaisia asioita, mitä he haluavat”, Neumann sanoi.

Saksassa ei ole mitään eri yhteiskuntaluokkia, etnisiä ryhmiä ja maan eri osia samalla tavalla yhdistävää asiaa kuin jalkapallo. Jalkapallon mukanaan tuomasta tasa-arvolistasta uupuu vain yksi asia, ja se on sukupuolten välinen tasa-arvo.

On erittäin jännittävää rajanvetoa, miksi nainen sopii miestenkin mielestä oikein loistavasti selostamaan voimistelua tai taitoluistelua mutta ei jalkapalloa. Sekin on ollut jo vuosikymmenten ajan täysin hyväksyttävää, että nainen toimittajana haastattelee pelin jälkeen hikeään pyyhkiviä kloseja ja schweinsteigereita.

Saahan selostajaa tai kommentaattoria arvostella, jos hän ei tee työtään hyvin. Siitä ei vain ole Neumannin tai Miettisen tapauksissa kyse. Neumann itse sanoo Süddeutsche Zeitungin haastattelussa, että joillakin katsojilla näyttää olevan totuttelemista naisääneen ja myös siihen, että nainen on asiantuntija ja luottaa tietoihinsa.

”On myös niin, että pienikin lipsahdus selostavalta naiselta huomataan ja se on taitojen puutetta, kun miesselostajan kohdalla lipsahdus painetaan villaisella.”

Mikä laukaisee miesten kansainvälisen jalkapalloraivon? Onko todella niin, että jalkapallopeli on turvasatama maailman pahuuden keskellä? Mitään reseptissä ei saa muuttaa. Jos nainen huutaa ruudussa TOOOOOR (maali), innostaa se osan katsojista välittömästi seksistiseen Facebook-päivitykseen.

Ikävintä Saksassa on, että naisten arvostaminen on kovin tilanneriippuvaista. Samat miehet, jotka ovat muistaneet puolustaa etenkin kuluneen vuoden aikana naisten oikeutta liikkua vapaasti kaduilla eivät ole välttämättä valmiita suomaan heille yhtäläisiä työehtoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat