Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia päättää tänään – EU muuttuu, oli tulos mikä hyvänsä

Brexit vai ei? Britit äänestävät torstaina EU-jäsenyytensä jatkosta, ja muu Eurooppa seuraa henkeään pidätellen. Unioni muuttuu, oli tulos mikä hyvänsä.

Annamari Sipilä HS
Virve Kähkönen HS
Fakta

Seuraa tapahtumia HS:n verkosta

 Britannian EU-äänestys on vuoden suurimpia uutistapahtumia. Voit seurata sen etenemistä reaaliajassa HS:n sovelluksessa sekä verkkosivulla HS.fi:ssä. Torstaina luvassa on raportointia paikan päältä äänestyksen etenemisestä ja kooste HS:n äänestystä taustoittavista artikkeleista. Uutisseuranta jatkuu yöhön asti.

 Live-seuranta ääntenlaskennan etenemisestä ja ensimmäisistä reaktioista alkaa viideltä perjantaiaamuna. Heti tuloksen varmistuttua luvassa on runsaasti artikkeleita siitä, mitä tulos meille tarkoittaa.

 Merkityksiä avaavat HS:n kirjeenvaihtajat Lontoossa, Brysselissä ja Berliinissä. Lisäksi tulosta kommentoivat heti aamusta suomalaispoliitikot ja -asiantuntijat.

Lontoo. Euroopassa on tuskin yhtä suurta arvoa kuin demokratia. Kansanvalta on Euroopan unionin jäsenvaltioiden peruskallio. Ilman demokratiaa meillä ei olisi mitään.

Torstaina Yhdistynyt kuningaskunta järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta. Britit ja muut äänioikeutetut pääsevät käyttämään suoraa demokratiaa. EU-jäsenyys vai ero EU:sta eli Brexit? Se selviää perjantaiaamuna.

Valta on sananmukaisesti kansalla.

Britannian kansanäänestyksen tulos ei kuitenkaan vaikuta vain Britannian omaan asemaan eurooppalaisessa yhteisössä. Jos britit valitsevat EU-eron, ravisuttelee se koko unionia. EU:n yhtenäisyys heikkenee, ja jopa turvallisuustilanne voi vaarantua.

Ja vaikka Britannia päättäisikin jäädä EU:hun, ei unioni ole enää kansanäänestyksen jälkeen entisensä. Britannia on näyttänyt muille, missä exit-ovi sijaitsee.

Demokratia on hieno asia, mutta Britannian EU-jäsenyyden jatkon ei pitänyt koskaan päätyä kansan suoraan päätettäväksi.

Pääministeri David Cameron lupasi tammikuussa 2013, että hän järjestää EU-kansanäänestyksen, jos konservatiivipuolue voittaa kevään 2015 vaalit. Lupaus oli helppo antaa, sillä harva luotti vaalivoittoon.

Samaan aikaan Cameron laski, että kansanäänestyksen lupaaminen pysäyttää EU-vastaisen ja populistisen Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin nousun. Samalla hiljenisivät myös oman konservatiivipuolueen EU-skeptikot, jotka olivat vaatineet irtiottoa unionista vuosikymmenet.

Cameronin suunnitelma oli uhkarohkea – ja kaikkea muuta kuin hallittavissa.

Reuters
Brexit äänestys on herättänyt tunteita niin Britanniassa kuin muuallakin EU:ssa.
Brexit äänestys on herättänyt tunteita niin Britanniassa kuin muuallakin EU:ssa.

Toukokuussa 2015 Cameronin konservatiivipuolue otti yllätysvoiton parlamenttivaaleissa. Kansanäänestyslupaus alkoi muuttua lihaksi.

Horisontissa siintävä EU-eron mahdollisuus rupesi vahvistamaan EU-kielteistä leiriä yli puoluerajojen. EU-skeptikot huomasivat aikansa tulleen.

Helmikuussa 2016 Cameron nimesi kansanäänestyspäivän lässähtäneiden EU-neuvottelujen päätteeksi. Ukipin johtaja Nigel Farage joukkoineen oli nopea ristimään kesäkuun 23. päivän Britannian itsenäisyyspäiväksi.

Cameronin omassa puolueessa eli konservatiiveissa alkoi sisällissota, kun kansanedustajat jakautuivat EU:n suhteen. Brexit-leirin kasvoiksi ja Cameronin haastajaksi ilmoittautui kansansuosikki Boris Johnson, Lontoon entinen pormestari.

Demokratia on hieno asia, mutta suorassa demokratissa on ongelmansa. Kansanäänestys EU-jäsenyyden kaltaisesta monitahoisesta kysymyksestä voi olla hankala.

Kyse ei ole siitä, että kansa äänestäisi väärin. Kansa ei voi äänestää väärin. Kyse on siitä, onko kansalla tarpeelliset tiedot äänestyspäätöksensä tueksi.

Britanniasta löytyvät maailman parhaimpiin kuuluvat koulut ja yliopistot. Brittilehdistö on väsymätön vahtiessaan poliitikkojen ja muiden vallanpitäjien toimia. Ironia piilee siinä, että kansan EU-tietämys on tästä huolimatta heikko.

Brittilehdistölle EU on ollut jo vuosikymmenet vapaata riistaa, josta uutisoidessa ei ole tarvinnut välittää faktoista. EU on esitetty läpeensä epädemokraattisena ja tehottomana järjestelmänä, joka toimii lähinnä ahneiden EU-byrokraattien samppanjanhuuruisena leikkikenttänä.

Brittipoliitikot ovat olleet kärkkäitä ruokkimaan median EU-kielteisyyttä. ”Britannia vastaan muu Eurooppa” -asenne on palvellut kotimaanpolitiikassa ja kerännyt irtopisteitä.

Vuosikymmenet jatkunut EU:n nälviminen on jättänyt syvän muistijäljen brittien tajuntaan. Sitä muistijälkeä ei pyyhitä yhden vaalikevään aikana.

Pääministeri Cameron on yrittänyt viestiä äänestäjille, että Britannian tulevaisuus on kaikin puolin turvatumpi EU:n jäsenenä kuin yksin unionin ulkopuolella. EU-ero vaarantaisi talouden ja turvallisuuden.

Brexit-leiri on nokittanut tunteisiin vetoavilla iskulauseilla: rajat kiinni, EU-maahanmuutto kuriin ja päätösvalta takaisin brittien omiin käsiin.

EU-eroa ajavat ovat syyttäneet Cameronia ja liittolaisia pelottelusta. Brexit-leiri osaa kuitenkin myös itse pelottelun ja puolitotuudet, jopa valheet. Äänestäjiä on säikytelty Turkin EU-jäsenyydellä, Manner-Euroopasta matkaavilla jihadisteilla sekä sillä, että Britannian joutuu pian pelastamaan kituvia euromaita.

Kampanjointia ovat leimanneet repivyys, vastakkainasettelu ja faktojen ylikäveleminen.

Jos britit valitsevat torstaina EU-eron, Cameron ja Eurooppa heräävät perjantaina painajaiseen.

Pääministerin ura on silloin lopussa. Hän jää historiaan johtajana, joka veti Yhdistyneen kuningaskunnan ulos Euroopan unionista ja käynnisti näin todennäköisesti myös Skotlannin irtautumisen Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Englantilaisten äänillä sinetöity Brexit ei tule kelpaamaan skoteille. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on jo varoittanut, että uusi kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä tulisi taas ajankohtaiseksi.

Cameronia ei kiiteltäisi myöskään Irlannin saarella. Länsinaapuri eli Irlannin tasavalta on seurannut kauhulla brittien EU-eroaikeita.

Brexit toisi mitä todennäköisimmin rajatarkastukset Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin rajalle. Pohjois-Irlannin kiikkerä rauhanprosessi voisi vaarantua.

Britannialle itselleen EU-ero merkitsisi useita vuosia kestävää suururakkaa, jonka aikana suhde unioniin pitäisi sopia uusiksi.

Työ vaatisi paljon aikaa, rahaa ja energiaa. Se kaikki olisi pois jostain muusta tärkeästä. Mitään konkreettista ja valmista suunnitelmaa EU-eron varalle ei ole olemassa.

Muulla EU:lla on tuskin kiire löytää briteille kelpaavaa uutta yhteistyömuotoa. Mahdollisen Brexitin pelätään käynnistävän unionissa dominoefektin. EU-kielteiset ja nationalistiset äänenpainot voivat vahvistua.

Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Brexit oli aluksi vitsi – nyt suomalaisia Britanniassa jännittää
Britanniassa asuvat suomalaiset pohtivat, mistä brittiläisten halu irrottautua EU:sta johtuu. Entä vaikuttaako mahdollinen Brexit mielekkyyteen asua maahanmuuttajana Britanniassa? Toimittaja: Annamari Sipilä, kuvaaja: Conor O'Leary

Demokratia on hieno asia, eikä kansanvaltaan luottava voi mennä koskaan täysin metsään. Siksi Cameronin uhkapelistä voi olla myös positiivisia seuraamuksia, olipa lopputulos sitten mikä tahansa.

Britannian kansanäänestys on muistutus koko unionille siitä, että EU vaatii jatkuvaa uudistusta, huoltoa ja karsintaa. EU on olemassa kansalaisia varten, ja päättäjien pitää osata se omille kansalaisilleen myös perustella.

Kansanäänestys on muistutus myös siitä, että yhteistyö, rauha ja vakaus eivät ole itsestäänselvyyksiä edes Euroopassa. Niitä täytyy vaalia.

Kansanäänestys on muistutus siitäkin, kuinka tärkeää päättäjien on kuunnella kansalaisia.

Tavallisilla briteillä on oikeus olla huolissaan maahanmuutosta. Kun EU laajeni Keski- ja Itä-Eurooppaan 2004, Britannia oli yksi niistä harvoista vanhoista jäsenmaista, jotka toivottivat uudet EU-kansalaiset tervetulleiksi töihin. Ja kyllä heitä tulikin.

Demokratia on hieno asia, ja torstaina Britannia antaa kansalle suoran vallan EU:n suhteen. Lopputulosta on mahdoton ennustaa, niin tasaisia kilpailevat leirit ovat.

Talouden ja politiikan asiantuntijoiden mukaan on Britannian ja koko Euroopan kiistaton etu, että Britannia jää unioniin. Toivottavasti brittiäänestäjien enemmistö on samaa mieltä.

Ja vaikka ei olisi, Britannia sijaitsee silti yhä Euroopassa. Saarivaltakunta on aina eurooppalainen kumppani.

 

Aikajana: Näin äänestys etenee

Torstai kello 9

Äänestyspaikat aukeavat tänään torstaina aamuyhdeksältä Suomen aikaa eli seitsemältä Britannian aikaa. Äänestysinnon jääminen laimeaksi hyödyttäisi ennusteiden mukaan Britannian EU-eroa kannattavaa leiriä.

Kello 24

Äänestäminen päättyy Suomen aikaa kello 24. Ääntenlaskenta alkaa välittömästi. Ensimmäiset tulokset saataneen perjantaina aamuyöllä noin kello 2.30 Sunderlandista, jonka ikääntynyt ja vähän koulutettu väestö luultavasti äänestää eron puolesta.

Perjantai kello 4–6

Suurin osa äänestysalueista ilmoittaa tuloksensa perjantaina aamulla kello kuuteen mennessä Suomen aikaa. Ääntenlaskualueita on 382. Viimeisiä tuloksia odotetaan aamukahdeksaan mennessä.

Suurimmat äänestysalueet ovat Birmingham, Leeds ja Pohjois-Irlanti. Eroamista kannatetaan erityisesti Itä-Englannissa.

Tällöin ehkä tiedämme

Asiantuntijat ovat esittäneet hieman toisistaan poikkeavia arvioita siitä, milloin voittavan leirin pitäisi olla selvillä. Arviot vaihtelevat aamuviiden ja -kuuden välillä. Näihin aikoihin vahvimpien EU-eroa kannattavien alueiden äänet pitäisi olla laskettu. Jos eroamisen kannattajilla ei ole tässä vaiheessa etumatkaa tai jos tilanne on tasan, Britannian EU-jäsenyyttä tukevat voivat voittaa.

Lopullinen tulos

Kansanäänestyksen virallisen tuloksen julistaa vaalilautakunnan puheenjohtaja Jenny Watson perjantaina Manchesterissa.

Lähteet: Reuters, Open Europe

Brexit selitettynä minuutissa
Brexit selitettynä minuutissa
Britannian mahdollinen ero EU:sta eli Brexit on vuoden suurimpia uutisia. Mistä siinä on kyse?
HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
HS:n kirjeenvaihtaja: Britanniaa ei käy kateeksi
Annamari Sipilän mukaan Britannian EU-ero söisi brittipoliitikkojen työajan vuosia tulevaisuuteen. Sipilä osallistui HSTV:n Brexit-keskusteluun.
"Valtava katastrofi", "kamala valinta" - Suomessa asuvat britit kavahtavat Brexitiä
"Valtava katastrofi", "kamala valinta" - Suomessa asuvat britit kavahtavat Brexitiä
Suomessa asuvat britit eivät ole mielissään Britannian mahdollisesta EU-erosta. HSTV kysyi heidän ajatuksiaan brittien suosimassa helsinkiläisbaarissa, jossa he katsoivat jalkapalloa. Toimittaja: Hanne-Mari Tarvonen, kuvaus: Terhi Liimu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat