Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänestyspaikat sulkeutuivat keskiyöllä – kova sade häiritsi äänestämistä Britanniassa

Kyselyiden perusteella tilanne pysyi tiukkana loppuun asti. Tuloksia alkaa tippua yön tunteina.

Ulkomaat
 
Brittijohtajat äänestivät EU-jäsenyydestä
Brittijohtajat äänestivät EU-jäsenyydestä
Johtavat brittipoliitikot ovat antaneet ääniään EU-vaaleissa. Vaaliuurnilla ovat käyneet muun muassa Brexitiä kannattavat Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage ja Britannian oikeusministeri Michael Gove, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ja pääministeri David Cameron.

Lontoo/Helsinki

Britannian kansalaiset äänestivät EU-jäsenyydestä torstaina. Äänestyspaikat olivat auki Suomen aikaa kello 24:ään.

Evening Standard -lehden aiemmin julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 52 prosenttia olisi aikonut äänestää EU-jäsenyyden puolesta, mikä olisi jättänyt EU-eroa äänestävät alakynteen 48 prosentilla. Mielipidemittauksen tehnyt brittiläinen markkinatutkimusyhtiö Ipsos MORI. Populus julkaisi Twitter-tilillään mielipidemittauksen, jonka mukaan 55 prosenttia briteistä olisi aikonut äänestää EU-jäsenyyden puolesta ja 45 prosenttia EU-eron puolesta.

The Guardian -lehden mukaan äänestyspaikoilla oli pitkiä jonoja. Kansanäänestyksen äänestysvilkkauden odotetaan nousevan yli 65 prosentin. Äänioikeutettuja ovat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten lisäksi maassa asuvat Irlannin kansalaiset sekä Kyproksen, Maltan ja muiden kansainyhteisön maiden kansalaiset tietyin edellyksin.

Skotlannissa äänestysprosentin uskotaan nousevan 70–80 prosenttiin.

Pääkaupungissa Lontoossa ja Kaakkois-Englannissa äänestyspäivän kulkua piinasi kova sade. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaksi äänestyspaikkaa jouduttiin sulkemaan ja siirtämään muualle rankkasateiden vuoksi. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan myös kolmas äänestyspaikka jouduttiin sulkemaan myrskyisen sään aiheuttaman sähkökatkoksen vuoksi.

Sateet myös haittasivat liikennettä monilla Lontoon vilkkailla asemilla. The Guardian -lehti arveli, että liikenneongelmat saattoivat vaikeuttaa tuhansien ihmisten pääsyä äänestyspaikalle, sillä monet työmatkailijat lähtivät töihin liian aikaisin voidakseen äänestää aamulla.

Twitterin käyttäjät julkaisivat tileillään kuvia väkijoukosta Waterloon juna-asemalla ja arvelivat, etteivät he välttämättä ehdi äänestämään.

Guardianin mukaan brittiäänestäjiä on ollut jumissa myös Ranskassa, jossa lennonjohtajat ovat lakkoilleet.Ongelmat liikenteessä eivät lehden mukaan kuitenkaan liene peruste mahdollisille poikkeusjärjestelyille äänestää, joita on tarjolla esimerkiksi henkeen tai terveyteen liittyvien hätätapausten kohdalla.

Äänestyspäivän aikana sosiaalisessa mediassa kannustettiin äänestäjiä ottamaan oma kynä mukaan äänestyskoppiin, sillä keskusvaalilautakunnan tarjoamat kynät ovat lyijykyniä. The Guardianin mukaan ohjetta jakoivat erityisesti eroa kannattavat, jotka epäilevät, että lyijykynämerkinnät voidaan kumittaa ja vaihtaa EU:ssa pysymisen puolelle.

The Guardianin haastattelema keskusvaalilautakunnan edustaja kertoi, että äänestäjät pystyivät valitsemaan, käyttävätkö he tarjolla olevia lyijykyniä vai tuovatko he mustekynän mukanaan. Värilläkään ei ole väliä, mutta lautakunta suositteli sinistä tai mustaa mustetta.

Yksi Britannian suosituimmista hashtageista yhteisöpalvelu Twitterissä olivat torstaina #usepen ja #usepens. Monet jakoivat ohjetta tosissaan, mutta monet käyttäjät myös vitsailivat asialla. Jotkut esimerkiksi ideoivat, että merkinnän voisi tehdä omalla verellä tai tatuoida ihoon ja tunkeutua vaaliuurnaan itse.

Brittimedia on julkaissut kuvia esimerkiksi pääministeri David Cameronista ja muista puoluejohtajista äänestämässä, mutta yksityiskohtia ei äänestyspäivänä kerrottu.

Britannian yleisradioyhtiö BBC huomauttaa sivuillaan, ettei kampanjoinnista saa raportoida, jotta uutisointi ei vaikuta lopputulokseen äänestyksen ollessa vielä kesken. BBC:n mukaan mediat pystyivät kertomaan vain esimerkiksi äänestämässä käyvistä poliitikoista tai äänestyspäivän säästä. Tietojen julkaiseminen ihmisten äänestyskäyttäytymisestä on BBC:n mukaan rikos.

The Guardian ja BBC ovat myös esimerkiksi julkaisseet kuvia erikoisista äänestyspaikoista. Esimerkiksi Manchesterin Wythenshawessa on äänestetty nyrkkeilysalilla ja Tallentiren kylässä Cumbriassa pubissa.

Markkinat näyttävät luottavan siihen, että Britannia ei jätä unionia. Lontoon pörssi sulkeutui torstaina yhden prosentin plussalla. Uutistoimisto AFP:n mukaan tulosten odotetaan olevan selvillä ennen kuin pörssi aukeaa perjantaina.

Usko siihen, että Britannia jää EU:hun, näkyi myös Yhdysvalloissa, jossa pääindekseistä Dow Jones -indeksi ja Standard & Poor’s 500 -indeksi nousivat noin 1,3 prosenttia.

Keskiviikkona julkistetut viimeisimmät mielipidemittausta osoittivat EU-eroa ajavan Brexit-leirin kirineen taas hieman jäsenyyttä kannattavan leirin ohi. Ero on kuitenkin yhä niin niukka, että kansanäänestyksen lopputulosta on mahdotonta ennustaa etukäteen.

Vedonlyöntiyhtiöiden mukaan EU-jäsenyyden jatkon todennäköisyys on kuitenkin yhä eron todennäköisyyttä suurempi.

Kilpailevat kampanjat yrittivät puhua keskiviikkona kansaa puolelleen viime hetken vetoomuksin.

”Vielä on muutama tunti aikaa kertoa perheellesi, ystävillesi ja naapureillesi, että olemme vahvempia Euroopassa”, pääministeri David Cameron twiittasi.

Cameron ei taistellut vain Britannian EU-jäsenyyden puolesta. Hänen oma asemansa pääministerinä on välittömästi uhattuna, jos britit päätyvät EU-eron kannalle.

EU-eron kannattajat puolestaan yllyttivät äänestäjiä ottamaan ohjat EU:lta takaisin omiin käsiin. Brexit-leiri on jo nimennyt 23. päivän kesäkuuta Britannian uudeksi itsenäisyyspäiväksi.

Rekisteröityneitä äänestäjiä oli ennätyksellisen paljon: keskusvaalilautakunnan alustavien tietojen mukaan 46 499 537 henkilöä.

EU-jäsenyyden kannatus on suurinta Lontoossa, Skotlannissa sekä Oxfordin ja Cambridgen tapaisissa yliopistokaupungeissa. EU-vastaisimmat alueet löytyvät Itä- ja Pohjois-Englannista, mutta myös esimerkiksi koillisessa Suur-Lontoossa, Kentin kreivikunnassa ja Cornwallissa ollaan pettyneitä unioniin.

Mitä korkeampi koulutus- ja tulotaso, sitä todennäköisemmin henkilö kannattaa EU-jäsenyyden jatkoa. Nuoret ovat varttuneita selvästi innokkaampia pysymään unionissa.

Varttunut väki on kuitenkin nuoria varmempia äänestäjiä. Myös piintyneet EU-skeptikot ovat innokkaita äänestäjiä, sillä he haluavat käyttää kauan odotetun tilaisuuden hyväkseen.

Suuri kysymysmerkki oli torstaina se, kuinka työväenpuolueen perinteinen kannattajakunta Lontoon ulkopuolisessa Englannissa äänestää.

Työväenpuolue kannattaa jäsenyyden jatkoa, mutta työväenluokkainen äänestäjä ei halua välttämättä hypätä konservatiivipääministeri Cameronin EU-kelkkaan. Heihin voi vedota sen sijaan Brexit-leirin ydinsanoma eli maahanmuuton rajoittaminen.

Cameron omine liittolaisineen yli puoluerajojen on taas korostanut sitä, että Britannian taloudellinen etu on jäädä EU:hun. Myös monet ekonomistit, tutkijat ja yritysjohtajat ovat varoittaneet EU-eroa seuraavista talousongelmista.

Britannian EU-kansanäänestyskampanja on ollut oikea jännitysnäytelmä. EU-eron puoltajat olivat ottamassa viikko sitten jo niskalenkin vastustajistaan.

Kansanedustaja Jo Coxin traaginen surma muutti kuitenkin hetkeksi mielialat, ja EU-myönteisyys vahvistui hetkeksi ainakin mielipidemittausten mukaan. Työväenpuolueen jäsen Cox tunnettiin EU-jäsenyyden, ihmisoikeuksien ja pakolaisten auttamisen vankkumattomana kannattajana.

Keskiviikkona Coxia muisteltiin Lontoon Trafalgarin aukiolla, jonne oli kokoontunut tuhansia ihmisiä. Kansanäänestyspäivää edeltävä keskiviikko olisi ollut Coxin 42. syntymäpäivä.

Kansanäänestyksen tulos selviää varhain perjantaiaamuna. Tulokset tulevat tipoittain eri vaalipiireistä. Virallisia ovensuukyselyitä ei julkisteta.

Tulos julkistetaan virallisesti Pohjois-Englannissa Manchesterin kaupungintalolla.

Jos kansa valitsee EU-eron, kokoontuu parlamentin alahuone todennäköisesti jo lauantaina kriisikokoukseen.

Mahdollinen ero ei kuitenkaan konkretisoidu vielä pitkiin aikoihin. Britannia pysyy EU:n jäsenmaana, kunnes brittihallitus on ilmoittanut EU:n neuvostolle eroaikeistaan, ja eroneuvottelut on saatettu loppuun. Jos sopua ei neuvotteluissa synny, päättyy Britannian EU-jäsenyys kahden vuoden kuluttua ilmoituksesta.

Muu EU seuraa Britannian kansanäänestystä silmä kovana. Britannian lähtö voisi heikentää unionin yhtenäisyyttä sekä houkutella muita jäsenmaita seuraamaan esimerkkiä ja suuntaamaan exit-ovelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat