Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaaos USA:n kongressissa ohi: aselakiäänestystä vaatineet istuivat yli 25 tuntia istuntosalissa

Demokraatit vaativat, että kongressi tiukentaisi aselainsäädäntöä Orladon joukkosurman jälkeen. Demokraatit haluaisivat laajentaa esimerkiksi vaatimusta selvittää aseenostajan taustoja. Enemmistönä olevat republikaanit ja heitä edustava puhemies Paul Ryan eivät halua äänestää asiasta.

Ulkomaat
 
Protestilaulua, istumalakko – kaaos USA:n kongressissa
Protestilaulua, istumalakko – kaaos USA:n kongressissa
Demokraatit pistivät pystyyn mielenilmauksen Yhdysvaltojen kongressissa 22. kesäkuuta vaatiessaan tiukennuksia maan aselakeihin. Kuva: CNN, leikkaus: Heidi Lämsä

Yhdysvaltain kongressissa nähtiin keskiviikkona ja torstaina poikkeuksellinen kaaos, kun demokraattiedustajat järjestivät yli 25 tuntia kestäneen mielenosoituksen istuntosalin lattialla.

Edustajainhuoneen demokraatit vaativat, että kongressi tiukentaisi aselainsäädäntöä Orladon joukkosurman jälkeen. Demokraatit haluaisivat laajentaa vaatimusta selvittää aseenostajan taustoja ja kieltää aseiden myynti kokonaan viranomaisten terroristeiksi epäilemille.

Republikaanit vastustavat aselakien kiristämistä. Kun republikaaneja edustava puhemies Paul Ryan kieltäytyi nostamasta esitystä äänestykseen, demokraattiedustajat aloittivat istumamielenosoituksen salin etuosassa. Mielenosoituksella he yrittivät pakottaa Ryanin ottamaan asian käsittelyyn ennen kuin edustajainhuone aloittaa yli viikon istuntotauon.

Torstaina republikaanienemmistö kuitenkin päätti istuntotauon aloittamisesta ilman aselakien käsittelyä, Washington Post -lehti kertoo.

Päätös tehtiin paikallista aikaa aamuyöstä. Sen jälkeenkin salin etuosassa oli Washington Postin mukaan vielä runsaat 20 edustajaa viltteihin kääriytyneinä, vaikka tilanne alkoi jo rauhoittua. Enimmillään mielenosoitukseen osallistui 100 edustajaa.

”Jatkamme taistelua...Kun palaamme heinäkuussa, aloitamme uudestaan”, demokraattiedustaja John Lewis sanoi Washington Postille.

Uutiskavana CNN:n mukaan demokraattiedustajat huusivat pitkään rytmikkäästi ”ei lakiesitystä, ei taukoa” ja ”häpeä, häpeä, häpeä”. He lauloivat myös kansalaisoikeusliikkeen vanhaa mielenosoituslaulua We Shall Overcome. Osalla edustajista oli kylttejä, joissa on ammuttujen kuvia ja nimiä.

Esimerkiksi demokraattiedustajat Donna Edwards ja Sean Patrick Maloney julkaisivat Twitterissä kuvia salin etuosasta.

Mielenosoitus halvaannutti edustajainhuoneen toiminnan, mutta Ryan ei yrittänyt tyhjentää salia, koska aihe on arka. Hän kuitenkin tuomitsi mielenosoituksen ”julkisuustempuksi”.

Monet republikaaniedustajat myös ryntäsivät salin etuosaan. Uutistoimisto Reutersin mukaan osa edustajista oli vähällä päätyä nyrkkitappeluun.

Republikaaneilla on enemmistö edustajainhuoneessa, joten demokraattien oli mahdoton estää istuntotauon alkaminen, kun republikaanit päättivät siitä. Demokraatit myös häviäisivät mahdollisen äänestyksen vaatimastaan aselaista.

Demokraateille aserajoitukset ovat kuitenkin periaatekysymys. Kongressi ei ole tehnyt merkittäviä päätöksiä aserajoituksista sitten 1994, Reuters kertoo. Rajoitusten vastustajien mielestä aseita koskevat rajoitukset rikkovat perustuslakia.

Republikaaneille kiistan keskeinen kysymys ei ollutkaan niinkään kiistelty laki vaan se, kuka asioista päättää, New York Timesin kongressin-kirjeenvaihtaja David Herszenhorn sanoi viestipalvelu Twitterissä.

Reutersin mukaan Ryan kuitenkin sanoi myös, ettei aio tuoda äänestykseen lakiesityksiä, jotka vähentäisivät aseenomistajien perustuslaillisia oikeuksia.

Yhdysvaltain senaatti eli kongressin ylähuone hylkäsi jo maanantaina ehdotukset aselainsäädännön kiristämisestä.

Edustajainhuoneen kaksi puoluetta ovat viime vuosina etääntyneet toisistaan, mikä on vaikeuttanut minkäänlaista yhteistyötä lakiesitysten läpiviemisessä.

Vastaavaa halvaantumista ei kuitenkaan ole nähty sitten elokuun 2008, jolloin silloin vähemmistössä olleet republikaanit vaativat mielenosoituksella äänestystä öljynporauksen sallimisesta merellä.

Donna Edwards / Reuters
Demokraattiedustaja Donna Edwards (oik.) lähetti kuvan istumalakon juuri aloittaneista demokraattiedustajista viestipalvelu Twitterissä keskiviikkona.
Demokraattiedustaja Donna Edwards (oik.) lähetti kuvan istumalakon juuri aloittaneista demokraattiedustajista viestipalvelu Twitterissä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat