Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienpanimoliike kasvaa hitaasti pilsnerin kotimaassa Tšekissä – ”Isoja panimoja pidettiin parempina kommunistiaikaan”

Tšekkiläinen pienpanimon omistajakin pitää maan isointa olutmerkkiä maailman parhaana.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen / HS
Työntekijät kävelivät isojen oluttynnyrien välissä Pilsner Urquellin oluttehtaalla Plzenissä Tšekissä syksyllä 2011.
Työntekijät kävelivät isojen oluttynnyrien välissä Pilsner Urquellin oluttehtaalla Plzenissä Tšekissä syksyllä 2011. Kuva: Kalle Koponen / HS

Panimomestari Adam Matuška ei valehtele tai kiertele. “Pakko se on sanoa, minustakin Pilsner Urquell on maailman parasta olutta”, hän tunnustaa puhelimessa.

Adamin ja hänen isänsä Martinin perustama Pivovar Matuška on yksi Tšekin noin kolmestasadasta pienpanimosta. Prahalainen perheyritys on erikoistunut tekemään kansainvälisen trendin mukaisia pintahiivaoluita – niitä rankasti humaloituja amerikkalaistyylisiä janonsammuttajia, joita pienpanimot ympäri maailman ovat innostuneet tuottamaan.

Mutta Praha sijaitsee Tšekissä, ja Tšekin ylpeys on Plzenin (saksalaisittain Pilsen) kaupungin mukaan nimetty vaalea lager eli pohjahiivaolut – pilsner. Alkuperäinen pilsneri, Pilsner Urquell, on yhä maan kansallisjuoma ja saa pienpanijankin kehut.

Tšekki on vanhan panimoperinteen maa, jossa kulutetaan yhä eniten olutta asukasta kohden maailmassa, vaikka määrä onkin ollut laskussa. Viime vuonna tšekit kulauttivat kurkkuihinsa noin 140 litraa mallasjuomia. Suurin osa tästä on tietenkin pilsneriä.

Väkivahvan olutkulttuurin maahan kansainväliset pienpanimotrendit juurtuvat hitaasti. Pivovar Matuška on yksi harvoja pääasiassa pintahiivaoluita tuottavia tšekkipanimoita.

”Tietysti mekin teemme pilsneriä, mutta sitä myydään noin 750 litraa viikossa. Pintahiivaoluita myymme ehkä 5 000 litraa viikossa”, Matuška kertoo.

Pilsnerin kehitti vuonna 1842 Pilseniin muuttanut baijerilainen panimomestari Josef Groll. Pohjahiivalla käytetty ja viileässä kypsytetty lager oli kevyttä ja helposti juotavaa, ja siitä tuli melko nopeasti maailman suosituin olutlaji.

Valtaosa myös maailmalla myydystä oluesta on vaaleaa lageria, ja monille se on suorastaan synonyymi oluelle.

Usein sanaan yhdistetään nuiviakin mielikuvia. Halpa peruslager tai -pilsner saa monen olutsnobin nenän nyrpistymään. Tšekkiläisten ylpeyttä ja rakkautta se ei kuitenkaan horjuta.

”Kaikki ovat yhtä mieltä, että isot kotimaiset panimot saavat yhä hyviä tuotteita aikaiseksi”, sanoo prahalainen olutkirjailija ja -toimittaja Max Bahnson.

Suurten tšekkipanimoiden maine on kokenut vuosien varrella kolhuja. Yhdistyneessä Tšekkoslovakiassa erikokoiset panimot oli järjestetty alueellisiksi tuotantoyksiköiksi. Kun kommunismi romahti ja Tšekki ja Slovakia erosivat, panimoryppäät yksityistettiin. Kansainväliset olutjätit syöksyivät haaskalle.

Parissa vuosikymmenessä valtaosa suurista tšekkipanimoista päätyi ylikansallisten konsernien omistukseen. Eteläafrikkalainen Sabmiller sieppasi Pilsner Urquellin ja noin puolet Tšekin tasavallan olutmarkkinoista. Hollantilaiselle Heinekenille myytiin muun muassa Krušovice, ja perinteikäs Staropramen päätyi belgialais-brasilialaisen AB Inbevin omistukseen.

Muutamat isot brändit jyräsivät pienet alleen, ja uudet ylikansalliset omistajat uudistivat perinteisiä valmistusmenetelmiä. Muun muassa brittiläiset olutharrastajat valittivat tšekkioluiden muuttumista mauttomiksi ja persoonattomiksi peruslagereiksi.

”Se on kuin panisi Chablis’n viinitarhat tuottamaan Liebfraumilchiä”, legendaarinen olutkirjailija Michael Jackson pahoitteli tilannetta vuonna 1995. Liebfraumilch on halpaa saksalaista valkoviiniä.

Viime vuonna Tšekin suurin panimo Plzeňský Prazdroj sai moitteita nolosta tempusta, jolla se yritti vakuuttaa pienpanimoihin hurahtaneet oluenystävät. Se perusti ”valepienpanimon”, jonka nimissä se myi perinteikästä Gambrinus-lageriaan uudella etiketillä.

Kun tuote sai hyviä arvioita, panimo paljasti, että kyseessä oli sama vanha Gambrinus, jota olutsnobit ovat haukkuneet tylsäksi ja mauttomaksi.

”Yleinen mielipide tuntuu tosiaan olevan, että isot panimot olivat parempia kommunistiaikaan”, Bahnson tunnustaa. ”Mutta ne ovat kuunnelleet kuluttajia ja parantaneet laatuaan. Heille uhka eivät ole pienet, vaan keskikokoiset teolliset panimot, joilla on alueellista jakelua.”

Pienpanimoiden määrä Tšekissä on toki räjähtänyt, mutta mistään vallankumouksesta ei voi vielä puhua. Kymmenisen vuotta sitten niitä oli joitain kymmeniä. Nyt panimoita on yli kolmesataa, mutta niiden koottu markkinaosuus on vain noin prosentin luokkaa.

Ja sitä paitsi kotimaisen lagerin ohella muiden oluiden myynti on marginaalista, Bahnson sanoo. Makutottumukset muuttuvat hitaasti, ja tšekkiläisillä on sentään ollut yli 170 vuotta aikaa juoda pilsneriä.

”Jos haluat perustaa pienpanimon, joka ei tee pelkkää lageria, se olisi ollut vielä muutama vuosi sitten ongelma. Nyt viimeisten viiden vuoden sisällä on tullut ainakin kymmenen uutta panimoa, jotka tekevät pääasiassa pintahiivaoluita, ja heillä menee melko hyvin”, Bahnson toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat