Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus pysäytti Obaman suunnitelman suojella paperittomia maahanmuuttajia – ”Päätös on sydäntäsärkevä miljoonille”

Obaman mukaan Yhdysvaltain maahanmuuttojärjestelmä on ollut ”rikki jo yli kaksi vuosikymmentä”.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
CARLOS BARRIA / Reuters
Obama antoi lausunnon heti oikeuden päätöksen jälkeen Valkoisessa talossa.
Obama antoi lausunnon heti oikeuden päätöksen jälkeen Valkoisessa talossa. Kuva: CARLOS BARRIA / Reuters

Yhdysvaltain korkein oikeus pysäytti torstaina presidentti Barack Obaman ajaman suunnitelman suojata miljoonia paperittomia maahanmuuttajia karkotukselta.

Suunnitelmallaan Obama halusi antaa noin neljälle miljoonalle laittomasti Yhdysvaltoihin muuttaneelle ihmiselle mahdollisuuden osallistua ohjelmaan, joka suojaisi karkotukselta ja antaisi työlupia.

Ohjelmaan olisivat päässeet ihmiset, jotka ovat asuneet Yhdysvalloissa laittomasti vähintään vuodesta 2010 alkaen, joilla ei ole rikosrekisteriä ja joiden lapsilla on joko Yhdysvaltain kansalaisuus tai pysyvä oleskelulupa maassa.

Obama julkisti ohjelman marraskuussa 2014. Hän sai heti vastaansa 26 osavaltiota, jotka sanoivat presidentin ylittävän perustuslailliset oikeutensa. Kiista vietiin tuomioistuimeen, joka helmikuussa esti suunnitelman.

Korkeimmassa oikeudessa suunnitelmaa kannatti neljä ja vastusti neljä tuomaria. Tasan mennyt äänestys jätti voimaan helmikuisen päätöksen.

Obama kuvaili päätöstä ”sydäntäsärkeväksi” miljoonille ihmisille. Hänen mukaansa päätös vie Yhdysvaltojen maahanmuuttojärjestelmää ”vielä kauemmas taaksepäin”.

”Maahanmuuttojärjestelmämme on ollut rikki jo yli kaksi vuosikymmentä”, Obama sanoi Valkoisessa talossa pitämässään puheessa päätöksen jälkeen.

Obaman mukaan päätös on turhauttava niille, jotka haluavat ”tuoda järkeä” maahanmuuttojärjestelmään ja sallia miljoonien laittomasti maassa asuvien tulevan ”ulos varjoista”.

Obaman presidenttikautta on jäljellä seitsemän kuukautta. Suunnitelman kariutuminen takaa sen, että maahanmuutto pysyy edelleen olennaisessa osassa presidentinvaalikampanjoissa ennen marraskuussa järjestettäviä vaaleja, joissa Obamalle valitaan seuraaja.

Esimerkiksi republikaanien todennäköinen ehdokas Donald Trump on vaatinut kaikkien laittomasti maassa asuvien karkottamista ja muurin rakentamista Meksikon rajalle.

Demokraattien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton arvosteli päätöstä sanoen, että se ”heittää miljoonia perheitä ympäri maan epävarmuuden tilaan”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat