Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kokee historiansa suurimman tappion ja Suomi menettää hyvän liittolaisen

Brexit-leiri voitti äänestyksen. EU-johtajat varoittivat ennen äänestystä ”katastrofista”.

Ulkomaat
 
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Bryssel

Euroopan unionin hallinnollisessa pääkaupungissa Brysselissä odotettiin varhain perjantaina hermostuneena Britannian kansanäänestyksen tuloksia. Hermostus oli aiheellista, sillä Britannian eroa vaatinut Brexit-leiri on voittanut äänestyksen: Britannia jättää EU:n.

Varhain perjantaina EU:n hallintokortteleissa ei olisi huomannut, että meneillään oli suuri käännekohta. Joissakin EU-komission päärakennuksen ikkunoissa tuikki aamuyöllä valot, mutta muuten alue oli aavemaisen autio.

Komissiota vastapäätä EU:n neuvoston Justus Lipsius -rakennus oli poikkeuksellisesti avoinna toimittajille koko torstain ja perjantain välisen yön. Mutta kolmelta aamuyöllä paikalle oli saapunut vain kolme toimittajaa.

”Kaikki ovat todennäköisesti menneet nukkumaan olettaen, että Jää-leiri voittaa”, brittitoimittaja totesi.

Siltä näytti ennen kuin ääntenlaskenta pääsi Britanniassa vauhtiin. Mutta siltä ei näyttänyt ollenkaan noin aamuviideltä, kun monet merkit osoittivat Brexitin eli Britannian eron puolesta.

Hieman myöhemmin yleisradioyhtiö BBC kertoi, että Brexitiä haluavat ovat voittaneet. Eroa tuki noin 52 prosenttia briteistä.

Ensimmäistä kertaa alati laajenneen unionin historiassa jäsenmaa on päättänyt erota: yhteensä 28 maan unioni menettää nyt toiseksi vauraimman ja kolmanneksi runsasväkisimmän jäsenensä. Kyseessä on Euroopan unionin historian suurin tappio.

Suomen poliittiset johtajat toivoivat Britannian jäävän osaksi unionia. Ulkoministeri Timo Soini totesi maanantaina HS:n haastattelussa, että Britannian EU-ero olisi Suomen kannalta valitettava asia, sillä Britannia on kuulunut pohjoisten jäsenmaiden kanssa samanmieliseen leiriin.

Suomi ja Britannia suhtautuvat pitkälti samalla tavalla vapaakauppaan, sääntelyn keventämiseen, byrokratian vastustamiseen ja järkevään taloudenpitoon.

”Se tietenkin heikentäisi tämän leirin voimaa olennaisesti. Tämä on selvä viiteryhmä, ja jos siitä Britannia poistuu, se on katastrofi monessakin suhteessa”, Soini sanoi.

Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin johtaja ja europarlamentaarikko Nigel Farage julisti brittimedialle aamuyöllä ”itsenäisyyden aamun koittaneen Britanniassa”.

Hänen mukaansa ”euroskeptisyyden pullonhenki on nyt karannut pullosta”.

Britannian EU-eron on pelätty johtavan vastaavanlaisiin hankkeisiin muissakin EU-maissa.

EU-komission pomo Juncker totesi ennen kansanäänestystä, että Brexit olisi ”katastrofi” Euroopan unionille.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan totesi näin ennen kansanäänestystä:

”Historioitsijana pelkään, että Brexit voi merkitä alkua – ei vain EU:n, vaan koko – länsimaisen poliittisen kulttuurin tuholle.”

Entinen valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi ennen kansanäänestystä, että Britannian ero olisi ”Euroopan Lehman Brothers -hetki”. Amerikkalaisen Lehman Brothers -investointipankin kaatuminen syksyllä 2008 aiheutti maailmanlaajuisen finanssikriisin.

Punnan kurssi romahti torstain ja perjantain välisenä yönä sitä mukaa kuin Brexit-leirin voitto vahvistui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat