Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihaiset näyttivät voimansa – Britannia valitsi EU-eron

Cameron teki kohtalokkaan virhearvion.

Ulkomaat
 
Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet kansanäänestyksessä, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Lontoo

Eurooppa, valmistaudu šokkiin, varaudu vaikeuksiin. Britannia on avannut EU:n exit-oven, eikä sitä ovea voi enää sulkea.

Miljoonat ja miljoonat vihaiset ja pettyneet englantilaiset äänestäjät näyttivät torstaina voimansa, ja valitsivat äänestyskopissa EU-eron. Saman tekivät vihaiset ja pettyneet walesilaiset.

Olivatko he vihaisia EU:lle vai Britannian vallanpitäjille, vai halusivatko he vain purkaa yleistä pettymystään?

Sillä ei ole väliä, koska ääniä laskettaessa motiivit eivät vaikuta. Jokaisella äänellä on yhtä suuri paino.

Kukaan ei osannut odottaa, kuinka suurella innolla äänestäjät itäisessä ja pohjoisessa Englannissa lähtivät uurnille. Heille oli annettu mahdollisuus sanoa sanottavansa, ja sen he totisesti tekivätkin.

Ja viesti oli: Brexit.

Tilaisuutta näpäytykseen käyttivät hyväkseen myös walesilaiset, EU-tukiaisten hyötyjät.

EU-kansanäänestyksestä tuli tilaisuus antaa palautetta – ei vain Euroopan unionille – vaan myös Britannian hallitukselle sekä poliitikoille ja päättäjille yleensä. EU-kansanäänestys antoi kerrankin suoran äänen heille, jotka ovat aiemmin kokeneet, että heitä ei ole kuunneltu.

Tuloksen perusteella on helppo nähdä, että Englannissa asuu paljon tyytymättömiä. Ovatko he tyytymättömiä maahanmuuttajien suureen määrään, Britannian tai unionin demokratiavajeeseen vai oman arkeensa, jonoihin terveyskeskuksissa, vaikeaan asuntotilanteeseen ja työmarkkinoiden muutokseen?

Sillä ei ole väliä, koska kaikkien ongelmien syypääksi sopi Britannian EU-jäsenyys.

Kaikkialla Skotlannissa äänestettiin kuitenkin odotetusti EU-jäsenyyden puolesta. Äänestysprosentti jäi kuitenkin alhaisemmaksi kuin mitä se oli syksyllä 2014 itsenäisyyskansanäänestyksessä.

Kun Britannian EU-ero tulee viralliseksi, haluaa Skotlannin kansallispuolue SNP mitä todennäköisimmin järjestää uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäistymisestä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon on tästä jo etukäteen varoittanut. Suomen kokoiselle Skotlannille EU-jäsenyys on tärkeä. Skotlanti ei halua olla englantilaisten hyppyytettävänä.

Pohjois-Irlannissakin äänestäjien enemmistö olisi halunnut jäädä EU:hun. Ei siis ihme, että Pohjois-Irlannin kakkosministeri, irlantilaismielisen Sinn Féin -puolueen Martin McGuinness vaati heti perjantaiaamuna äänestyksen järjestämisestä Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan yhdistämisestä.

Pohjois-Irlannin kiikkerälle rauhanprosessille uusi tilanne ei tiedä hyvää. Irlannin saaren asukkaita ei miellytä sekään, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille uhkaa tulla rajatarkastuksia tai muita esteitä Britannian EU-eron myötä.

Perjantaiaamun šokkitulos todistaa, että konservatiivipääministeri David Cameron teki alkuvuonna 2013 kohtalokkaan virhearvion.

Cameron lupasi briteille EU-kansanäänestyksen pönkittääkseen omaa ja puolueensa asemaa. Hän halusi tukkia EU-skeptisen Ukip-puolueen nousun ja oman konservatiivipuolueensa EU-skeptikoiden suut. Hän halusi lisää ääniä kevään 2015 parlamenttivaaleissa – ja saikin niitä yllättäen enemmistöhallitukseksi asti.

Vaalivoiton myötä Cameronin piti kuitenkin lunastaa lupauksensa EU-kansanäänestyksestä.

Cameron tiesi kyllä, kuinka kovana EU-skeptisyys kyti Britanniassa, ja hän tiesi, kuinka kansanäänestyksissä ei aina äänestetä varsinaisesta asiasta.

Hän tiesi, että brittilehdistö on vetänyt EU:ta mutaan ja vääristellyt totuutta jo vuosikymmenet. Hän tiesi, että monilla brittiäänestäjillä ei ole kunnollista tietämystä siitä, mikä unionin merkitys on Britannialle, ja Britannian unionille.

Silti hän lupasi kansanäänestyksen ja otti ison riskin.

Nyt keräillään Cameronin poliittisen pelin sirpaleita.

Brexit-leirin voitto merkitsee, että Cameron jää historiaan pääministerinä, joka johti Yhdistyneen kuningaskunnan pois EU:sta. Samalla koko Yhdistyneen kuningaskunnan itsensä tulevaisuus on vaakalaudalla. Skotlannin ja Pohjois-Irlannin lähtöhalut kasvavat.

Pelissä olivat kovat panokset, ja Cameron hävisi. Samalla hävisivät myös Britannia ja koko Euroopan unioni.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

TOBY MELVILLE / Reuters
Aamu valkenee Lontoossa perjantaina.
Aamu valkenee Lontoossa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat