Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Perussuomalaiset eivät voi vaatia samanlaista EU-kansanäänestystä Suomeen – ainakaan vielä

Osa perussuomalaisista haluaa nyt varmasti Suomeen samanlaista äänestystä, mutta puolueena he eivät voi sellaista vaatia, arvioi Tampereen yliopiston EU-tutkija Tapio Raunio.

Ulkomaat
 
Kai Sinervo / HS
Tapio Raunio
Tapio Raunio Kuva: Kai Sinervo / HS

Yksi Suomen johtavista EU-tutkijoista Tapio Raunio arvioi, että Britannian EU-ero voi panna alulle koko Euroopan tasolla hyvin odottamattomia seurauksia.

”Täysin mahdotonta ennakoida, minkälaisen ketjureaktion tämä saa aikaan.”

Samanlaista EU-kansanäänestystä vaativat voimat saavat energiaa ympäri Eurooppaa esimerkiksi Ranskassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Suomessa. Lisäksi vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle ovat luvassa entistä vaikeammat ajat.

”Viime aikojen EU-kritiikissä on usein ollut kyse juuri avoimien rajojen arvostelusta”, Raunio sanoo.

Toisaalta Raunio muistuttaa, että valtaosassa unionin maita EU-eron vaatijat ovat yhä selvässä vähemmistössä. Hollanti saattaisi olla todennäköisin seuraavan EU-kansanäänestyksen järjestäjä. Siellä äänestykseen vaaditaan 300 000 kansalaisen vetoomus.

Ranskassa Kansallinen rintama (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen ehti jo iloita Britannian äänestyksen tuloksesta ja vaatia Ranskalle omaa EU-äänestystä. Le Penillä on hyvät mahdollisuudet päästä toiselle kierrokselle Ranskan presidentin vaaleissa ensi vuonna.

Vastaavat vaatimukset EU-äänestyksistä kuultiin heti myös Hollannissa Vapauspuolueen Geert Wildersiltä ja Italiassa Pohjoisen liiton Matteo Salvinilta.

Suomessa vaatimuksia kansanäänestyksestä ovat pitäneet yllä Paavo Väyrynen ja yksittäiset perussuomalaisten poliitikot.

Perussuomalaiset puolueena ei ole kansanäänestystä vaatinut. Perussuomalaiset eivät myökään ole vaatineet Suomen eroa EU:sta tai eurosta.

”Perussuomalaisissa on pikemminkin ollut yleistä EU-vastustusta. On toivottu, että se sortuu omaan mahdottomuuteensa.”

Nyt nämä ajatukset saavat vahvistusta. ”Perussuomalaisissa tämä tulkitaan merkiksi siitä, että EU ei toimi”, Raunio arvioi.

Sen sijaan Raunio pitää mahdottomana, että puolueen puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini alkaisi nyt vaatia samanlaista äänestystä Suomeen. Perussuomalaiset ovat hallituksessa, eikä hallitusohjelmassa lue tällaisesta mitään.

”Tämä sitoo perussuomalaisten kädet. Jos he olisivat oppositiossa, tilanne olisi aivan eri”, Raunio sanoo.

Timo Soini itse vastasi varovasti HS:n kysymykseen siitä, alkaako perussuomalaiset nyt vaatia EU-kansanäänestystä Suomeen.

”Nyt mennään asia kerrallaan. Tämä Britannian prosessi kestää yhden tai kaksi vuotta. Katsotaan, miten tässä käy.”

Lue Soinin koko haastattelu täältä.

Suomessa seuraavat eduskuntavaalit ovat 2019. Raunion mielestä on mielenkiintoista nähdä, miten perussuomalaiset aikoo Brexitiä siinä kampanjassa hyödyntää.

Britannia on ensimmäinen valtio historiassa, joka irtautuu Euroopan unionista. Myös tutkija Rauniolle äänestystulos oli yllätys.

Tuleeko Euroopan unioni selviytymään tästä?

”Kyllä tulee. Pidän joka tapauksessa hyvin epätodennäköisenä sitä, että tästä alkaisi Euroopan unionin aito purkautuminen.”

Lamauttaako tämä unionin?

”Ainakin tämä johtaa keskusteluun, jossa EU-johtajat vannovat yhteen ääneen EU:n uudistuvan. Tämä saattaa kuitenkin olla tyhjää puhetta. Uudistuminen tarkoittaa eri asioita esimerkiksi [Britannian pääministeri David] Cameronille ja [Saksan liittokansleri Angela] Merkelille. Jos halutaan todellisia uudistuksia, perussopimuksia pitäisi muuttaa jokaisen jäsenvaltion suostumuksella.”

Britanniassa eroa aletaan nyt valmistella. Raunio huomauttaa, että valtaosa Britannian parlamentin jäsenistä kannatti EU:ssa pysymistä. Britanniassa on vahvat perinteet parlamentin itsenäisyyden kunnioittamiselle.

Silti Raunio pitää mahdottomana, että parlamentti ohittaisi kansanäänestyksen tuloksen.

”Uskon, että he tätä kunnioittavat.”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää nyt päällimmäisenä murheena sitä, miten Britannia ja EU saavat tilanteen pidettyä hallinnassa täysin uudenlaisessa tilanteessa.

”Nyt astutaan kentälle, jolla ei ole ennen oltu”, hän huomauttaa.

Suomelle Britannian lähtö on Tiilikaisen mukaan sikäli ikävä, että Pohjoismaiden ja Britannian näkemykset esimerkiksi taloudellisen ja poliittisen integraation syvenemisestä ovat olleet yhteneväiset. Suuren jäsenmaan lähtö saattaa heijastua näiden linjojen painoarvoon. Tiilikainen korostaa silti, ettei Suomi ole kuitenkaan jäämässä vaille liittolaisia.

Suomea enemmän Tiilikainen huolehtisi Britannian lähdön aiheuttamasta säröstä unionin yhtenäisyyteen ja uskottavuuteen. Se, miten muut maat ja erityisesti esimerkiksi Ranska ja Saksa nyt reagoivat, on Tiilikaisen mielestä tärkeää myös Suomen kannalta.

Jos EU:n yhtenäisyys sai nyt kolahduksen, kolhuitta ei selviä myöskään Yhdistynyt kuningaskunta. Vasta pari vuotta sitten itsenäisyysäänestyksen järjestänyt Skotlanti saattaa järjestää pian uuden kansanäänestyksen. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi äänestystuloksen selvittyä, että skotlantilaiset selvästi näkevät tulevaisuutensa osana Euroopan unionia.

Tiilikainen uskoo, että vaikka kuningaskunnan hajaantuminen onkin Britannian sisäinen asia, myös EU kannustaa maata pitämään yhtä. Jos Skotlanti irtautuisi, kiinnostus itsenäistymistä kohtaan saattaisi kiivastua esimerkiksi Espanjan itsehallintoalueilla. Unionilla on jo riittävästi tekemistä turvallisuus- ja pakolaiskriisien selvittämisessä, ja nyt listalle lisätään Britannia.

”Sitten ei pöydälle mahdu paljon muuta”, Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen itse yllättyi kansanäänestyksen lopputuloksesta. Vielä torstai-iltana hän oli toiveikas – kuten olivat myös sijoittajat ja vedonlyöjät. Hän muistuttaa kuitenkin, että brittien ongelmallinen suhde unioniin on tiedetty pitkään.

”Britannia on aina ollut EU:n suhteen kahtiajakautunut, eikä maa ole ollut kotonaan syvenevässä integraatiossa.”

Yksi ratkaiseva tekijä oli eri kampanjaryhmien kyky saada kannattajansa liikkeelle ja äänestyskoppeihin asti. Tiilikaisen mukaan eroa ajanut puoli suhtautui äänestykseen ”tunteella ja suurella sydämellä”, kun taas jäsenyyttä kannattavien suhtautuminen oli pragmaattisempi ja maltillisempi.

Cameron kampanjoi kansanäänestyksessä uudistetun EU-jäsenyyden puolesta. Britannian ja EU:n tekemä sopimus maan uudenlaisesta EU-jäsenyydestä syntyi helmikuussa, ja sen oli tarkoitus auttaa maata pysymään EU:n jäsenenä. Tiilikainen arvelee, että pääministerin neuvottelema uudistuspaketti jäi kansan silmissä laihaksi.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat