Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Britannian-suurlähettiläs: Brexitin ratkaisi tunne, ei järki

Suomen Britannian-suurlähettiläs Päivi Luostarinen muistuttaa, että Britanniassa on nyt myös paljon pettyneitä äänestäjiä.

Ulkomaat
 
Conor O’ Leary
Suomen Britannian-suurlähettiläs Päivi Luostarinen.
Suomen Britannian-suurlähettiläs Päivi Luostarinen. Kuva: Conor O’ Leary

Britannian EU-kansanäänestyksessä oli kyse järjen ja tunteen kilpailusta. Näin arvioi Suomen Britannian-suurlähettiläs Päivi Luostarinen HS:lle.

Leave-puoli vetosi kampanjoinnillaan tunteisiin, kun taas Remain korosti taloutta ja turvallisuutta. Luostarinen arvelee, ettei järkipuhe vedonnut kansaan yhtä voimakkaasti kuin tunnetaso.

”On hämmentävää nähdä, miten hyvin Leave-puolen kampanjointi onnistui, vaikka se oli raadollista ja liikkui monin paikoin totuuden rajoilla.”

Suurlähettiläs itse on tulokseen pettynyt. Hän huomauttaa, että Britannia on ollut Suomelle tärkeä kumppani Euroopan unionissa.

Juridisesti kansanäänestyksen tulos ei ole sitova, mutta Luostarinen ei usko parlamentin kävelevän kansan tahdon yli tuloksen tiukkuudesta huolimatta.

Luostarisen mukaan äänestys toi kansan keskuuteen monia erilaisia jakolinjoja. Esimerkiksi nuoret ja korkeasti koulutetut kannattivat jäsenyyttä enemmän kuin ikääntyneet ja vähemmän koulutetut äänestäjä. Lisäksi alueiden välillä näkyy eroja: Skotlanti, Lontoo ja Pohjois-Irlanti äänestivät selkeästi unionin puolesta, kun taas muualla Englannissa ja Walesissa EU-ero keräsi enemmän äänestäjiä.

Kahtiajako ei pääty äänestystulokseen. Luostarinen huomauttaa, että tiukan äänestystuloksen jäljiltä Britanniassa on myös paljon pettyneitä äänestäjiä.

”Hallituksella on nyt iso haaste pitää Britannia sisäisesti yhtenäisenä.”

Luostarinen pitää Skotlannin uutta kansanäänestystä itsenäistymisestä täysin mahdollisena. Lisäksi huolenaiheena on, miten EU:n ulkorajan tulo Irlannin ja Pohjois-Irlannin väliin vaikuttaa hauraaseen rauhanprosessiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat