Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: Ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde

Pääministeri Juha Sipilä haluaa EU:n pian arvioivan äänestystuloksen vaikutuksia, presidentti Niinistö toivoo unionin palaavan juurilleen.

Ulkomaat
 
Karla Kempas
Vesa-Matti Väärä
Presidentti Sauli Niinistö.
Presidentti Sauli Niinistö. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan on suomalaisista itsestään kiinni, heikentyykö vai vahvistuuko Suomen asema Euroopan unionissa Britannian EU-eron jälkeen.

”Asia on otettava vakavasti. On mietittävä, miten voimme omalta osaltamme parantaa tätä EU-projektia”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Britannia äänesti kansanäänestyksessä EU-eron puolesta. Sipilän mukaan on selvää, ettei Suomen EU-jäsenyydestä tulla järjestämään kansanäänestystä.

”Sellaista ei tule.”

Sipilä myönsi pettyneensä Britannian kansanäänestyksen tulokseen.

”Pettymys tämä on. Suomi kuten muutkin EU-maat olisivat toivoneet Britannian jäävän Euroopan unioniin.”

Sipilä muistutti, että julkisessa keskustelussa ovat korostuneet negatiiviset EU:hun liittyvät asiat.

”Kriisejä on ollutkin: eurokriisi ja pakolaiskriisi. Sisämarkkinoiden kehitys jää kuitenkin EU:ssa vähemmälle huomiolle.”

Vaikka Sipilä myönsi pettymyksen, hän ilmoitti valtioneuvoston tiedotteessa perjantaiaamuna, että Suomi kunnioittaa Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta ja sen seurauksia.

”Nyt odotamme, mihin toimenpiteisiin Britannian hallitus ryhtyy tuloksen perusteella ja milloin se ilmoittaa eroaikomuksistaan virallisesti Eurooppa-neuvostolle. Sen jälkeen voimme valmistella EU:n ja Britannian välisiä neuvotteluja”, Sipilä totesi tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Suomen hallituspuolueiden johtajat pitivät aamulla ylimääräisen kokouksen äänestystuloksen vuoksi. Maanantaina ylimääräisen kokouksen pitää EU-ministerivaliokunta, ja saman päivänä Sipilä on eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana.

Sipilä on myös sopinut eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps) kanssa, että hallitus antaa äänestystuloksesta eduskunnalle pääministerin ilmoituksen.

Britannia on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita, joten Britannian talouden arvioidulla hiipumisella EU-eron jälkeen olisi vaikutuksia myös Suomeen. Sipilä korostaa Suomessa sisämarkkinoiden merkitystä.

”Suomalaisille yrityksille sisämarkkinat ovat äärimmäisen tärkeitä. Niiden kehittämiseen pitäisi olla enemmän aikaa. Kriisimoodista olisi päästävä kehittämismoodiin”, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tiedotteessa Sipilä sanoi, että Suomen kannalta Euroopan unionin kehittämisen jatkaminen on yhtä tärkeää kuin EU:n ja Britannian välisestä suhteesta sopiminen.

”Euroopan unionin on nopeasti arvioitava, minkälaisia vaikutuksia äänestystuloksella on eri politiikan sektoreilla”, Sipilä vaati.

”On paljon asioita, mitä voimme parantaa. Itse olen pannut merkille, että toimeenpanoa pitää parantaa”, Sipilä sanoi puolestaan tiedotustilaisuudessa.

Sipilä korosti, ettei EU:ssa voida jatkaa entiseen tapaan.

”Jokaisessa muutoksessa on myös mahdollisuus, jos sen osaa käyttää.”

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Brexitin vaikutukset Euroopan turvallisuuteen riippuvat Natoon kuuluvan Ison-Britannian halusta turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön muun Euroopan kanssa. Niinistö toteaa tiedotteessa, että eron konkreettisia vaikutuksia esimerkiksi talouteen ja Euroopan yhtenäisyyteen on vielä vaikea ennakoida.

Niinistön mukaan tulos järkyttää unionin peruskiveä.

”Tähän asti unioniin on ollut vain halukkuutta liittyä, nyt merkittävä jäsenvaltio haluaakin sieltä pois. Ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde,” tiedotteessa lukee.

Niinistö kannustaa unionia palaamaan juurilleen ”perusarvoihinsa: turvallisuuteen, rauhaan ja vapauteen”. Presidentti tulkitsee, että brittien päätös on otettava muistutuksena uudistumisen vääjäämättömyydestä.

Lue HS:n hetki hetkeltä seuranta Brexitistä tästä linkistä. Yhteenveto Brtiannian EU-eroa käsittelevistä uutisista löytyy täältä.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britannia jättää jäähyväiset – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet kansanäänestyksessä, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat