Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Cameron eroaa lokakuuhun mennessä – kuka nousee seuraajaksi?

Kansansuosikki Boris Johnson sai niskaansa buuakset ja kirosanaryöpyn poistuessaan perjantaina kotoaan.

Ulkomaat
 
Cameron ilmoitti eroavansa
Cameron ilmoitti eroavansa
Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti perjantaiaamuna eroavansa.

Lontoo

Britannian pääministeri David Cameron astui julkisuuteen perjantaiaamuna ja ilmoitti eroavansa viimeistään lokakuun alussa.

Lokakuussa järjestetään konservatiivipuolueen puoluekokous, jossa areena kuuluu jo uudelle pääministerille.

Aiemmin Cameron oli sanonut, että hän ei aio erota, vaikka häviäisikin EU-kansanäänestyksen.

Cameron ei asettanut tarkkaa aikataulua sille, milloin ja miten johtajanvaihdos tapahtuu. Hän lupasi tehdä kaikkensa Britannian tilanteen vakauttamiseksi ennen uuden johtajan valintaa.

”Rakastan tätä maata, ja minulla on ollut suuri kunnia palvella sitä”, hän sanoi lyhyessä puheessaan virka-asuntonsa edessä.

Cameron sanoi myös, että virallisten EU-eroneuvottelujen käynnistämisestä päättäminen kuuluu uudelle pääministerille. Brittihallituksen virallisesta ilmoituksesta EU:n neuvostolle alkaa kulua kahden vuoden kriittinen neuvotteluaika.

Siitä on nyt vain hieman reilu vuosi, kun Cameronin konservatiivipuolue voitti kaikkien yllätykseksi parlamenttivaalit. Voittoisa Cameron pääsi muodostamaan enemmistöhallitusta hallittuaan sitä ennen yhden parlamenttikauden liberaalidemokraattien kanssa.

EU-kansanäänestyksen häviäminen teki Cameronin jatkon pääministerinä kuitenkin mahdottomaksi.

Cameronin ilmoituksesta seuraa konservatiivipuolueen johtajakisan välitön vilkastuminen. Konservatiivipuolueen kansanedustajat valitsevat kaksi kärkiehdokasta, joista lopullisen valinnan tekevät puolueen jäsenet.

Vahvoilla on ollut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson, joka kuuluu myös voittoisan Brexit-leirin johtohahmoihin. Johnson on ollut myös vedonlyöntiyhtiöiden mukaan todennäköisin perintöprinssi.

Perjantaina Johnson joutui kuitenkin kansalaisten buuaamaksi ja nimittelemäksi poistuttuaan poliisisaattuessa kotoaan. Vihainen väkijoukko tallentui paikalla olleisiin runsaslukuisiin televisiokameroihin.

Johnsonilla on ollut tunnettu karismastaan ja kansansuosiostaan. Hänen lähtönsä Brexit-leirin johtoon toi EU-eron paljon uusia kannattajia.

Paljon on silti niitäkin, jotka epäilevät hänen kykyjään pääministerinä. Johnsonin on sanottu ajattelevan lähinnä omaa etuaan ja tulevaisuuttaan.

Sisäministeri Theresa May puolestaan on onnistunut vaikean ministerisalkkunsa kanssa erinomaisesti. May voisi olla varteenotettava vaihtoehto, mutta hän tuki Cameronia EU-jäsenyyden jatkon suhteen.

May on vedonlyöjien kakkossuosikki Johnsonin jälkeen.

EU-jäsenyyden puolesta kampanjoi myös valtiovarainministeri George Osborne, jolla on aiemmin katsottu olevan mahdollisuuksia Cameronin seuraajaksi. Nyt hänen tähtensä on laskussa.

Johnsonin lailla EU-eroa kannatti oikeusministeri Michael Gove, jonka tähden jotkut voivat arvioida olevan nyt nousussa. Häntä ei pidetä erityisen karismaattisena, mutta vedonlyöjiä hän miellyttää.

Onnistuneet esiintymiset TV:n vaaliväittelyissä nostivat esiin mahdolliseksi uudeksi pääministeriksi myös apulaisenergiaministeri Andrea Leadsomin, joka ajoi EU-eroa.

Mahdollista on myös se, että uusi pääministeri tulee suosikkilistan ulkopuolelta. Konservatiivipuolueelle on ollut tyypillistä, että eniten esillä ollut nimi nousee harvoin puolueen johtoon.

David Cameron nousi pääministeriksi 2010 ja konservatiivipuolueen johtoon 2005.

HS:n hetki hetkeltä seuranta Brexitistä on luettavissa täältä. Yhteenveto EU-ero-uutisista on tämän linkin takana. Laaja artikkeli EU-eron etenemisestä ja vaikutuksista löytyy täältä.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
STEFAN WERMUTH / Reuters
Pääministeri David Cameron poistumassa tiedotustilaisuudesta vaimonsa Samanthan kanssa eroilmoituksen jälkeen perjantaiaamuna.
Pääministeri David Cameron poistumassa tiedotustilaisuudesta vaimonsa Samanthan kanssa eroilmoituksen jälkeen perjantaiaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat