Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kansanäänestys itsenäisyydestä on nyt ”hyvin todennäköinen”, sanoo Skotlannin pääministeri

Skotlannin kansallispuolue kerää nimilistaa itsenäisyysäänestyksen tueksi. Samaa vaaditaan sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat
 
CLODAGH KILCOYNE / Reuters
Nicola Sturgeon äänesti eilen Glasgow’ssa puolisonsa Peter Murrelin kanssa.
Nicola Sturgeon äänesti eilen Glasgow’ssa puolisonsa Peter Murrelin kanssa. Kuva: CLODAGH KILCOYNE / Reuters

Skotlannin itsenäisyyskansanäänestyksen uusiminen on ”erittäin todennäköistä”, sanoi Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon perjantaina antamassaan lausunnossa. Sturgeonin mukaan lainsäädäntöä uuden kansanäänestyksen mahdollistamiseksi aletaan valmistella heti, ”jos ja kun parlamentti niin päättää”.

Sturgeonin johtama Skotlannin kansallispuolue SNP on jo alkanut kerätä nimilistaa kansanäänestyksen tueksi.

Britannian kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä päättyi EU-eroa kannattavan puolen voittoon. Sen sijaan Skotlannissa 62 prosenttia äänestäjistä oli EU:sssa pysymisen puolella, ja jokaisessa Skotlannin vaalipiirissä Remain-puoli voitti.

Sturgeonin mukaan monet skotit arvioivat nyt uudelleen päätöstään äänestää itsenäisyyttä vastaan vuoden 2014 kansanäänestyksessä. Tuolloin kansa päätti pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Yhtenä syynä haluun pysyä liitossa pidettiin sitä, että itsenäistyminen olisi tarkoittanut Skotlannille lähtöä myös Euroopan unionista. Tästä syystä Britannian EU-ero saattaa kääntää yhä useampien äänestäjien kannan itsenäisyyden puolelle.

Lausunnossaan Sturgeon sanoi selvittävänsä kaikki mahdolliset vaihtoehdot Skotlannin pitämiseksi osana EU:ta. Hän vakuutti toimivansa ”Skotlannin edun mukaisesti” ja totesi olevansa ylpeä Skotlannista ja skottien äänestämisestä.

”Sanoimme selvästi, ettemme halua lähteä Euroopan unionista.”

Puheessaan Sturgeon myös kiitti tänään erostaan ilmoittanutta konservatiivipääministeriä David Cameronia tämän työstä siitä huolimatta, että johtajilla on tunnetusti ollut suuria erimielisyyksiä. Sturgeon huomautti tietävänsä itsekin, kuinka vaikeaa johtaminen on.

Entinen pääministeri Alex Salmond sanoi perjantaiaamuna uskovansa, että Sturgeon alkaa järjestää Skotlantiin uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä ennen kuin Britannian EU-ero sovitaan.

BBC Radio Scotlandille puhunut Salmond sanoi, että Skotlanti voi järjestää uuden kansanäänestyksen, koska olosuhteet ovat muuttuneet merkittävästi sitten edellisen kansanäänestyksen vuonna 2014. Itsenäisyyttä ajanut Salmond väistyi Skotlannin niin kutsutun pääministerin (first minister) paikalta äänestyksen jälkeen, ja Sturgeon astui hänen tilalleen.

Skotlanti oli jo etukäteen varoitellut uusivansa itsenäisyysäänestyksen, jos Britannia päättää erota EU:sta ja jos skotit kuitenkin samalla äänestävät EU:ssa pysymisen puolesta.

Sosiaalisessa mediassa leviävä #indyref2 ajaa jo kiivaasti toista kansanäänestystä. Twitterissä on esimerkiksi jaettu äänestyskarttaa, joka näyttää Skotlannin jokaisen vaalipiirin äänestäneen EU-jäsenyyden puolesta – ja silti hävinneen.

Esimerkiksi Harry Potter -kirjailija J.K. Rowling kampanjoi vuoden 2014 itsenäisyyskansanäänestyksessä itsenäistymistä vastaan. Aikaisin perjantaina hän julkaisi Twitterissä päivityksen, jossa hän sanoi Skotlannin nyt pyrkivän itsenäistymään.

”Cameronin perintö rikkoo kaksi liittoa. Kummankaan ei tarvinnut tapahtua”, Rowling toteaa tviitissään.

Myös Pohjois-Irlannissa äänestettiin EU:ssa pysymisen puolesta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Pohjois-Irlannissa on herännyt vaatimuksia selvittää, haluaisivatko kansalaiset maan jättävän Yhdistyneen kuningaskunnan ja liittyvän Irlantiin. Maan hallituksen varajohtaja, Sinn Féin puolueen Martin McGuinness on Reutersin mukaan todennut, ettei Britannian hallituksella ole nyt mandaattia edustaa Pohjois-Irlantia neuvotteluissa EU:n kanssa.

”Seuraukset ovat aivan massiiviset meille kaikille Irlannin saarella. Tällä voi olla todella merkittäviä vaikutuksia talouteemme”, Reuters kertoo McGuinnessin sanoneen.

Reutersin mukaan Pohjois-Irlannin pääministeri Arlene Foster tyrmäsi McGuinnessin ehdotuksen ”opportunistisena”.

Irlannin hallitus kutsuttiin koolle hätätapaamiseen tuloksen julkistamisen jälkeen.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat