Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omia exit-äänestyksiä vaaditaan Ranskassa ja Hollannissa – EU:n itäjäsenille Brexit on suuri isku

Ranskan ja Hollannin oikeistovoimat vaativat omia EU-äänestyksiä. Äänekkäimmille EU-kriitikoille Puolalle ja Unkarille Britannian lähtö on sen sijaan huono uutinen, asiantuntijat sanovat.

Ulkomaat
 
JACKY NAEGELEN / Reuters
Ranskassa oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaatii EU-eroa.
Ranskassa oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaatii EU-eroa. Kuva: JACKY NAEGELEN / Reuters

Budapest

Vaatimukset omasta EU-kansanäänestyksestä käynnistyivät muissa jäsenmaissa välittömästi Britannian kansanäänestyksen tuloksen ja Brexitin selviämisen jälkeen.

Hollannissa maahanmuutto- ja EU-vastaisen vapauspuoleen johtaja Geert Wilders sanoi perjantaiaamuna, että vastaava äänestys tulisi järjestää myös Hollannissa.

”Myös hollantilaiset ansaitsevat kansanäänestyksen. Vapauspuolue vaatii siitä syystä kansanäänestystä Nexitistä, hollantilaisesta EU-exitistä”, hän kertoi tiedotteessa.

Ranskassa äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaati niinikään kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Häntä pidetään vahvana ehdokkaana Ranskan presidentinvaaleissa vuonna 2017.

”Voitto vapaudelle! Kuten olen vuosia sanonut, nyt tarvitsemme samanlaisen kansanäänestyksen Ranskassa ja muissa EU-maissa”, laitaoikeistoa edustava Le Pen twiittasi.

Britannian EU-ero saattaa lietsoa vaatimuksia kansanäänestyksistä myös Pohjoismaissa. Suomessa Perussuomalaiset nuoret onnittelivat perjantaina Britanniaa EU-erosta ja vaativat Suomeen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ei ottanut kantaa kansanäänestysvaatimukseen perjantaina.

”Nyt mennään asia kerrallaan. Tämä Britannian prosessi kestää yhden tai kaksi vuotta. Katsotaan, mitä tässä käy. Se on selvää, ettei Eurooppa ole entisensä”, Soini sanoi. Haastattelun voi lukea täältä.

EU-tutkija Tapio Raunio sanoi kuitenkin HS:lle, että hallitusohjelma sitoo perussuomalaisia.

”Tämä sitoo perussuomalaisten kädet. Jos he olisivat oppositiossa, tilanne olisi aivan eri”, Raunio sanoo. Koko haastattelun voi lukea tämän linkin takaa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen sen sijaan ei piilotellut perjantaina mielipidettään. Hänen mukaansa Suomen tulisi nyt harkita uudelleen eroamista Euroopan unionista, varsinkin jos Ruotsi ja Tanska matkaavat samaan suuntaan.

Britannian EU-eron liikkeelle tönäisemä dominoefekti kansanäänestysvaatimuksista näyttää jääneen läntisiin jäsenmaihin.

Puolan ja Unkarin EU-kriittiset oikeistojohtajat eivät esittäneet perjantaina vaatimusta EU-kansanäänestyksestä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi kunnioittavansa brittien päätöstä, mutta korosti Unkarin paikan olevan unionissa.

”Miksi Unkari on EU:ssa? Unkari on EU:ssa, koska uskomme vahvaan Eurooppaan”, hän sanoi unkarilaisradion haastattelussa perjantaiaamuna.

Orbán kampanjoi ennen äänestystä sen puolesta, että Britannia jäisi Euroopan unionin jäseneksi. Hallitus osti brittitabloidi Daily Mailista koko sivun mainoksen, jossa Orbán ilmoitti Unkarin seisovan ylpeänä Britannian rinnalla Euroopan unionissa.

Muuten Orbán on arvostellut EU:ta kovin sanoin erityisesti pakolaiskriisin yhteydessä, minkä vuoksi mainos herätti ihmetystä.

Puolassa kansallismielisen konservatiivihallituksen ulkoministeri Witold Waszczykowski sanoi, että Britannian päätös pakottaa miettimään koko Euroopan unionin uusiksi. Britannian EU-eroa hän piti huonona uutisena koko Euroopalle.

”Tämä on huono uutinen Euroopalle ja Puolalle”, Waszczykowski sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. ”Me kaikki haluamme säilyttää EU:n, kysymys on siitä missä muodossa.”

Puola ajautui vuodenvaihteessa napit vastakkain EU:n kanssa, kun EU-komissio käynnisti tutkinnan sen kiistellyistä uudistuksista. Uudistusten pelätään uhkaavan Puolan oikeusvaltiota.

Britannian EU-ero on kriisi koko Euroopalle, mutta se iskee erityisen lujaa itäisen Keski-Euroopan jäseniin.

Unkari on jakanut Britannian näkemyksen EU:sta kansallisvaltioiden liittona ja vastustanut tiiviimpää integraatiota.

Britannian lähdön myötä se menettää tärkeän liittolaisen EU:n sisällä.

”En usko, että kukaan unkarilainen poliitikko pitää brittien päätöstä hyvänä uutisena”, unkarilainen EU-tutkija András Bíró-Nagy sanoi perjantaiaamuna HS:lle.

Unkarissa edes äärioikeistolainen Jobbik ei vaadi eroa EU:sta, sillä Unkari on muiden itäisten jäsenmaiden tavoin EU:n suuri taloudellinen hyötyjä. Vuosina 2014–2020 sen arvioidaan saavan EU-tukia yli 20 miljardia euroa. Myös Puola on yksi suurimmista EU-tukien saajista.

Britannian lähtö EU:sta saattaa leikata tukirahoja tulevaisuudessa, Bíró-Nagy arvioi.

Kansanäänestys olisi molemmissa maissa poliittinen riski, sillä Puolassa ja Unkarissa asuu selvästi muita jäsenmaita EU-mielisempää väkeä. Tuoreen tutkimuksen mukaan 72 prosentilla puolalaisista ja 61 prosentilla unkarilaisista on EU:sta myönteinen kuva.

”Unkarilaiset saattavat olla kriittisiä unionia kohtaan, mutta samalla he ovat hyvin EU-suuntautuneita”, Bíró-Nagy sanoo.

Myös vapaa liikkuvuus on hyödyttänyt suuresti itäisiä jäseniä. Maat liittyivät unioniin 2004, minkä jälkeen sadattuhannet unkarilaiset ja puolalaiset ovat muuttaneet töihin muihin EU-maihin.

Britannia on ollut etenkin puolalaisten suosikkikohde, mikä oli Brexit-kampanjan yksi pääkysymyksistä. EU-eroa kannattaneet britit vaativat rajoituksia nimenomaan EU:n sisäiseen maahanmuuttoon.

Kukaan ei vielä tiedä, miten Britannian eropäätös vaikuttaa EU-maista tuleviin maahanmuuttajiin tai muissa EU-maissa asuviin britteihin.

Brexitin jälkeen seuraava EU-kriittinen kansanäänestys järjestetään Unkarissa syksyllä, kun kansa päättää suhtautumisestaan turvapaikanhakijoiden jakoon jäsenmaiden kesken.

Orbán on kampanjoinut taakanjakoa vastaan hyvin samanlaisella retoriikalla kuin Britannian Brexit-leiri argumentoi eron puolesta. Hallitus syyttää Brysseliä Unkarin itsemääräämisoikeuden polkemisesta ja väittää taakanjaon täyttävän Unkarin vierailla tulijoilla.

Politiikan tutkija Edit Zgut muistuttaa, että EU-kriittisyydestään huolimatta äänestys ei ole pyrkimys saada Unkaria ulos unionista.

Vaikka EU-kansanäänestys näyttää Unkarissa epätodennäköiseltä, Zgut muistuttaa Brexitin sysänneen koko Euroopan kohti tuntematonta tulevaisuutta.

”Emme voi sulkea [kansanäänestyksen mahdollisuutta] pois. Kukaan ei tiedä mikä tilanne on muutaman kuuukauden päästä”, Zgut sanoi perjantaiaamuna puhelimitse.

”Mikä tahansa käänne, esimerkiksi terrori-isku,voi muuttaa tilanteen täysin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat