Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavo Väyrynen: Suomenkin harkittava eroa EU:sta

Ulkomaat
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa maanantaina.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen Kultaranta-keskusteluissa Naantalissa maanantaina. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Bryssel

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan myös Suomen tulee harkita eroamista Euroopan unionista. Hän arvelee, että Britannian ero unionista voi johtaa samanlaiseen kehityskulkuun monissa muissa EU-maissa.

”Jos Tanska ja Ruotsi eroavat unionista, Suomen tulisi tehdä samoin. Jos Ruotsi ja Suomi palaavat Norjan ja Islannin rinnalle Euroopan talousalueeseen (ETA) ja jos Tanskakin liittyy siihen, voimme muodostaa sen puitteisiin Pohjolan yhteisön”, visioi pitkään keskustassa vaikuttanut Väyrynen, joka on perustanut uuden Kansalaispuolueen.

Väyrynen kirjoittaa perjantaina julkaisemassaan blogikirjoituksessa, että tyytymättömyys on nyt hyvin laajaa Euroopassa. Hän arvelee, että Britannian esimerkkiä seurataan ensin todennäköisimmin Hollannissa ja Tanskassa.

Väyrysen mukaan ruotsalaiset liittyivät EU:hun, koska heitä johdettiin harhaan Suomen aikeilla. Hänen mukaansa kansan enemmistö Ruotsissa vastusti EU-jäsenyyttä sekä ennen että jälkeen vuonna 1994 järjestettyä täpärää kansanäänestystä.

Itse kansanäänestyksessä ruotsalaisista 52,3 prosenttia valitsi EU-jäsenyyden. Ruotsista tuli Suomen tavoin unionin jäsen 1. tammikuuta 1995.

Väyrysen mukaan EU:ta vastustetaan jäsenmaissa useista eri syistä. Hänen mukaansa Länsi-Euroopan maista Tanskan ja Hollannin lisäksi Italiassa ja Ranskassa mielialat ovat tänään hyvin samankaltaisia kuin Britanniassa.

Itäisissä EU-maissa taas on ”tyytymättömyyttä siihen, että unioni on puuttunut niiden sisäisiin asioihin ennen muuta ihmisoikeuksien ja demokratian nimissä”.

Väyrysen mukaan Britannian kansanäänestyksen opetus on, että yhdentyminen ei ole yhdensuuntainen ja peruuttamaton prosessi. Suomen pitää nyt ymmärtää erota yhteisvaluutta eurosta.

“Suomen osalta kiireellisin tehtävä on erota euroalueesta. On varmaa, että federalistit käyttävät brittien EU-eroa perusteena viedä syventyvää yhdentymistä eteenpäin ja nimenomaan euroalueella”, Väyrynen kirjoittaa.

Väyrynen on tehnyt kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan kansanäänestystä eurojäsenyyden jatkosta. Kansalaisaloite sai yli 50 000 allekirjoitusta, joten se on edennyt eduskunnan tarkasteltavaksi.

Euroopan unioniin kuuluu 28 jäsenmaata ja euroalueeseen 19 maata. Britannia on ensimmäinen unionista lähtevä maa.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat