Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittipolitiikka kaaoksessa – Boris Johnson näki upeita mahdollisuuksia

Skotlannin Sturgeon väläytti itsenäisyysäänestystä, labourin Corbynia uhkaavat ensi viikolla potkut.

Ulkomaat
 
Stefan Rousseau / Reuters
Brexit-leirin johtaja Boris Johnson puhui Vote Leave -kampanjan tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Brexit-leirin johtaja Boris Johnson puhui Vote Leave -kampanjan tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kuva: Stefan Rousseau / Reuters

Lontoo

Kansanäänestyksen päätös viedä Britannia ulos EU:sta alkoi kylvää hajaannusta heti perjantaina. Poliittinen kaaos heijastui eri tavoin eri puolueisiin eri puolella maata.

Brexit-leirin johtaja Boris Johnson ei kuitenkaan halunnut nähdä ongelmia, vaan ainoastaan mahdollisuuksia. Johnson vakuutti, EU-ero on Britannialle upea mahdollisuus saada oma päätösvalta takaisin.

”Se ei tee meistä yhtään vähemmän yhtenäisiä tai eurooppalaisia”, BBC:n televisioimassa Vote Leave -kampanjan tiedotustilaisuudessa puhunut Johnson sanoi.

Hänen mukaansa äänestystulos on voitto demokratialle niin Britanniassa kuin EU:ssakin.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sen sijaan sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että kirkkaasti EU-jäsenyyden puolesta äänestänyt Skotlanti ei tule hyväksymään EU-eroa omalla kohdallaan.

Sturgeon ilmoitti, että uusi kansanäänetys Skotlannin itsenäisyydestä on nyt hyvin todennäköinen, koska olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti.

”Olen ylpeä siitä, kuinka Skotlanti äänesti. Olemme moderni ja eteenpäin katsova maa”, hän sanoi.

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä viimeksi syyskuussa 2014. Voiton veivät silloin itsenäisyyden vastustajat.

Sturgeon johtaa Skotlannissa hallitusvastuussa olevaa ja itsenäistymistä kannattavaa Skotlannin kansallispuoluetta SNP:tä.

Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn sitä vastoin saattaa saada ensi viikolla potkut. BBC ja muu brittimedia raportoi perjantaina, että Corbyniä voi odottaa epäluottamusäänestys.

Iso osa työväenpuolueen kansanedustajista on tunteneet olonsa Corbynin johdossa vaikeaksi tämän valinnasta lähtien. Corbyn kuuluu labourin vasempaan siipeen, kun taas kansanedustajien enemmistö lukeutuu keskustavasemmiston valtavirtaan.

Corbynin panosta on arvostellut myös työväenpuolueen entinen pitkäaikainen pääministeri Tony Blair.

Labour kannatti EU-jäsenyyden jatkoa, mutta kampanja ei saanut koskaan kunnolla ilmaa siipiensä alle. Corbyn oli vastahakoinen puhumaan EU-jäsenyyden puolesta.

Television viihdeohjelmassa kansanäänestyksen alla Corbyn ilmoitti kannattavansa EU-jäsenyyttä vain 70–75-prosenttisesti.

Corbyn on ollut tehtävässään vasta viime syyskuusta lähtien. Hän oli yllätysnimi korvaamaan parlamenttivaalit hävinneen Ed Milibandin.

Johnson esiintyi omassa tiedotustilassaan tyylilleen epätavallisen hillittynä. Ilmassa ei ollut suurta voitonjuhlan tuntua.

Vielä vakavailmeisempi oli Johnsonin jälkeen lyhyesti puhunut oikeusministeri Michael Gove, joka myös kuului Brexit-leirin johtohahmoihin.

Sekä Johnson ja Gove kiittelivät Cameronin toimintaa. Johnson sanoi olevansa surullinen, että Cameron päätti erota pääministerin ja konservatiivijohtajan tehtävistään lokakuun alkuun mennessä.

Johnsonin mielestä Britannian ei pidä käynnistää välittömästi virallisia neuvotteluja EU-erostaan muun unionin kanssa. Hän myös vakuutti, että mikään ei muutu heti, vaikka britit valitsivatkin EU-eron.

Lue HS:n hetki hetkeltä -seuranta Brexitistä tästä linkistä. Yhteenveto päivän uutisista löytyy täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat