Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel: Brexit on käännekohta Euroopalle

Tutkija: Britannian eron ehdoista tulee kovat neuvottelut. Saksa yrittää estää dominoefektiä Euroopassa.

Ulkomaat
 
HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
Angela Merkel piti tiedotustilaisuuden Berliinissä perjantaina.
Angela Merkel piti tiedotustilaisuuden Berliinissä perjantaina. Kuva: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters

Berliini

”Britannian äänestystulos on käännekohta Euroopalle. Meidän täytyy ottaa se hyvin pahoillamme vastaan”, Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi perjantaina Berliinissä.

Merkel vetosi muihin 27 unionin jäsenmaahan, että niissä ei tehtäisi nopeita johtopäätöksiä brittien päätöksestä vaan valmistauduttaisiin pitämään yhtä. ”EU on rauhan tae. Näemme kriiseistä aivan Euroopan lähellä, että rauha ei ole itsestäänselvyys”, Merkel sanoi.

Brexit-leirin voitto on suuri pettymys Saksassa. Toivo Saksan arvostaman käytännöllisen vaikkakin viime aikoina temppuilevan yhteistyökumppanin jäämisestä Euroopan unioniin oli niin suuri, että moni poliitikko Berliinissä uskoi Britannian äänestävän jäämisen puolesta.

”Uutiset Britanniasta vetävät todella vakavaksi. Tämä on surullinen päivä Euroopalle ja Britannialle”, sanoi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier on kutsunut Euroopan unionin perustajamaiden ulkoministerit lauantaiaamuksi Berliiniin. Kutsun ovat saaneet Ranskan, Belgian, Hollannin, Luxemburgin ja Italian ministerit.

Merkel keskusteli perjantaiaamuna pitkään puhelimessa Ranskan presidentin François Hollanden ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Tusk, Hollande ja Italian pääministeri Matteo Renzi on kutsuttu maanantaiksi Berliiniin neuvonpitoon. Sen jälkeen Brexitiä koskevat kokoukset jatkuvat muiden EU-maiden kanssa Brysselissä. Aamupäivällä Merkel keskusteli Saksan eri puolueiden johdon kanssa ja tiistaina on luvassa hallituksen selonteko liittopäiville Brexitistä.

”Saksalaiset ovat vielä äänestystuloksen aiheuttamassa šokissa, mutta hyvin pian Saksan täytyy alkaa reagoida muiden maiden, etenkin Ranskan, kanssa tilanteeseen”, sanoo tutkija Nicolai von Ondarza Stiftung Wissenschaft und Politik -tutkimussäätiöstä.

Hän arvioi, että Saksan on nyt pystyttävä tekemään unionia tasapainottavia toimia.

”Saksan rooli eurokriisin ja pakolaiskriisin johdossa ei ole ollut yksinkertainen. Nyt kun alueen toiseksi suurin talous on poistumassa unionista, Saksan rooli EU:ssa kasvaa edelleen. Se todella tarvitsee Ranskaa nyt kumppaninaan”, von Ondorza arvioi haastattelussa Berliinissä.

Hän suhtautui kriittisesti Saksan ulkoministeriön järjestämään EU-neuvonpitoon, johon oli kutsuttu vain EU:n perustajamaita. Esimerkiksi euroalueen ulkopuolella olevat Puola ja Ruotsi on jätetty kutsun ulkopuolelle.

”Näkisin, että mahdollisimman pian kannattaa irrottautua tällaisista pienen sisäpiirin neuvotteluista”, von Ondorza sanoi.

EU-parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok (CDU) ei pystynyt aamulla peittämään sitä, että hän oli briteille vihainen. Hän sanoi pelkäävänsä etenkin Brexit-ilmiön tarttumista muihin jäsenmaihin.

”Britit: ulkona tarkoittaa nyt ulkona. Jos näytämme, että he saavat joustavia ehtoja, koko EU tulee häviämään. Äänestystulos on varoitus kaikille eurooppalaisille hallituksille. Tämä on tulos siitä, että hallitukset työntävät kaikki ne ongelmat, joita ne eivät itse pysty ratkaisemaan, EU:n syliin”, Brok sanoi Berliinissä.

Myös politiikan tutkijat arvioivat Saksassa, että Britannian eroneuvotteluista tulee erittäin kovaa peliä.

”Keskeisin kysymys tulevaisuudessa on, millaisilla ehdoilla Britannia pääsee Euroopan sisämarkkinoille. Tulemme kuulemaan, että EU-maat eivät tule sallimaan kirsikoiden poimimista kakusta”, Nicolai von Ondorza sanoi.

Hän katsoo, että neuvottelut olisi poliittisesti järkevää jakaa kahteen osaan. Ensin neuvotellaan Britannian irtautumisen ylimenokauden toimintatavoista. Sen jälkeen voi alkaa viiden–kuuden vuoden vääntö Britannian ehdoista toimia EU-sisämarkkinoilla.

Kaikkein tärkein kysymys on kuitenkin poliittinen.

”Hollannin Geert Wilders ja Ranskan Marine Le Pen ovat jo vaatineet EU-kansanäänestystä omiin maihinsa. On hyvin ratkaisevaa, miten jäsenmaiden hallitukset suhtautuvat unionin pysymiseen yhdessä”, von Ondorza sanoo.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat