Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin: Venäjä ei vaikuttanut Britannian äänestystulokseen

Venäjällä ei ole iloittu julkisesti Britannian EU-erosta. Pientä sanailua syntyi ulkoministereiden välille.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen
GRIGORY DUKOR / Reuters
Vladimir Putin
Vladimir Putin Kuva: GRIGORY DUKOR / Reuters

Pietari

Venäjällä uutinen Britannian EU-erosta on otettu vastaan varovaisin kommentein. Julkisesti erosta ei ole iloittu.

Presidentti Vladimir Putin on sanonut uutistoimisto Reutersin mukaan toimittajille, että Venäjä ei ole vaikuttanut Brexit-äänestyksen tulokseen. Putinin kommentti oli vastaus Britannian pian väistyvän pääministerin David Cameronin väitteeseen, että Putin pitäisi Brexitiä tervetulleena.

Putin sanoi uskovansa, että äänestystuloksen ravistelemat markkinat vielä toipuvat. Hän kertoi myös yrittävänsä minimoida Brexitin vaikutusta Venäjän talouteen.

Putinin mukaan äänestystuloksen taustalla on brittien pettymys EU-byrokratiaan, huoli turvallisuudesta sekä tyytymättömyys maahanmuuttoa kohtaan.

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on kommentoinut Brexitiä hallituin äänenpainoin. Pientä sanailua syntyi, kun Britannian ulkoministeri Philip Hammond totesi, että presidentti Putin voi tuntea paineen vähän hellittävän Britannian äänestystuloksen selvittyä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov huomautti tähän, että ”minulla ei ole lääketieteen koulutusta”, eikä hän siksi kommentoi ”hoitoa vaativia” tapauksia viitaten Hammondiin.

Lavrov ja Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov korostivat, että äänestys oli Britannian sisäinen asia. Peskovin mukaan Venäjän etu on, että EU pysyy ”kukoistavana talousmahtina ja ennustettavana voimatekijänä”.

Venäjällä toimittajia on kiinnostanut, voiko Britannian ero merkitä Venäjälle asetettujen talouspakotteiden höllenemistä.

Putin ei usko tilanteen muuttuvan. Presidentti ilmoitti kuitenkin olevansa valmis dialogiin.

Myös nimetön diplomaatti kyseenalaisti näkemyksen uutistoimisto Interfaksille.

”EU:n sisällä ja EU:n ulkopuolella Britannialla on ollut ja tulee olemaan yksi kaikkein tiukimmista suhteista Venäjään, kun se on tehnyt aloitteita Venäjän painostamisesta pakotteita kiristämällä. Tuskin tämä lähestymistapa muuttuu”, Venäjän ulkoministeriön lähde sanoi.

Myöskään Peskov ei uskonut pakotepolitiikan muuttuvan Britannian lähdön myötä. Hän toivoi hyviä suhteita Venäjän ja Britannian välille uusissa olosuhteissa, vaikka välit ovatkin olleet vaikeat.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin puolestaan arvioi Twitterissä, että pakotepainostus höllentyy Britannian eron jälkeen, koska EU:n sisälle ei jää vahvaa pakotteiden puoltoa.

Valtiovarainministeri Anton Siluanov sanoi, että eron seurauksena on öljyn hinnan halpeneminen, ruplan heikkeneminen ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden kasvu.

”Epämiellyttäviä tapahtumia. Epävarmuus on kuitenkin paljon pienempää kuin se, josta olemme jo selvinneet, joten Venäjän sisäiseen taloustilanteeseen sillä on rajallinen vaikutus”, hän sanoi uutistoimisto RBK:n mukaan.

Venäjän keskuspankki rauhoitteli, että Britannian EU-erosta ei seuraa suoria riskejä Venäjälle. Myös Venäjän entinen valtiovarainministeri ja uutta talousohjelmaa Venäjälle työstävä Aleksei Kudrin arvioi, että suurta vaikutusta Venäjän talouteen ei tulla näkemään. Lyhyellä aikavälillä markkinat ovat epävakaat ja lopputuloksena heikentyy sekä EU:n että Britannian talous, hän ennusti.

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Stanislav Krasilnikov / Reuters
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Pietarin talousfoorumissa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Pietarin talousfoorumissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat