Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettitrollaus yltyi väkivallaksi Pietarissa – pahoinpidelty: "Oli odotettua, että sanoista tulee tekoja"

Kevään ja alkukesän aikana Pietarissa on hyökätty ainakin seitsemän ihmisen kimppuun. Uhrien henkilötietoja on julkaistu bloggaajia mustamaalaavalla nettisivustolla.

Ulkomaat
 

Pietari

Pietarista on alkukevään ja kesän aikana tullut keskeinen näyttämö, kun netin aggressiivinen sanankäyttö on muuttunut väkivallanteoiksi Venäjällä.

Ainakin seitsemän pietarilaista on joutunut hyökkäysten kohteeksi alkukevään ja kesän aikana. Osa tapauksista on pahoinpitelyjä, osassa on poltettu autoja.

Kaikki uhrit ovat arvostelleet nykyisiä vallanpitäjiä netissä.

"Aggression pitää aina purkautua. Oli odotettua, että sanoista tulee tekoja", sanoi kaksi viikkoa sitten pahoinpidelty Jegor Aleksejev HS:lle torstaina.

Yhdistävä tekijä tapausten välillä on, että hyökkäyksen kohteeksi joutuneiden mukaan heidän henkilötietojaan on julkaistu nettisivusto whoiswhos.me:lla. Sivusto on nyt suljettu, mutta osia siitä löytyy selainten välimuistista.

Nettisivulla bloggaajat on jaettu mustiin ja valkoisiin. Mustalle listalle on joutunut satoja ihmisiä. Sivustolla ihannoidaan ilmiantajia ja kehotetaan lähettämään tietoja ihmisistä, mikäli nämä loukkaavat "sinua tai maatasi" netissä.

Mustalla listalla on julkaistu salaa otettuja kuvia ihmisistä, eli näiden liikkeitä on seurattu. Lisäksi monille uhreista on lähetetty sosiaalisen median valeprofiilista uhkaus ennen hyökkäystä.

HS haastatteli kolmea hyökkäyksen kohteeksi joutunutta. Kaikki asuvat Pietarin lähiöissä. Heitä yhdistää myös sosiaalisen median ryhmä Rikollinen valta (Prestupnaja vlast), joka julkaisee Venäjän valtamediasta poikkeavia uutisia. Ryhmässä arvostellaan avoimesti presidentti Vladimir Putinia, vallan korruptiota, Krimin liittämistä sekä sotatoimia Ukrainassa ja Syyriassa.

Keskijohdossa työskentelevä Jegor Aleksejev on vapaa-aikanaan yksi ryhmän ylläpitäjistä. Kello oli 7.40 aamulla, kun kaksi tuntematonta kävi hänen kimppuunsa takaapäin 9. kesäkuuta. Hän oli juuri vienyt lapsen päiväkotiin. Hän sai aivotärähdyksen, nenä murtui ja leukaluut vaurioituivat.

"Heidän oli ollut pakko seurata minua, sillä he olivat saaneet tietoonsa aikatauluni ja kulkureittini", hän kertoi.

"Olen saanut jo kolmen vuoden ajan erilaisia uhkauksia. Aluksi en ajatellut, että tähän sivustoon olisi pitänyt suhtautua vakavammin", Aleksejev sanoi.

Toinen ryhmän ylläpitäjistä, äänituottaja Aleksandr Markov, hakattiin ja potkittiin mustelmille kotiovellaan 31. maaliskuuta. Silmän alle tullut avohaava jouduttiin tikkaamaan.

"Aluksi poliisi lopetti rikostutkinnan, koska eivät löytäneet jälkiä tekijästä. Viime viikolla he avasivat rikostutkinnan uudelleen, kun vyyhti alkoi paljastua julkisuudessa", hän totesi.

Espanjan kääntäjän Julija Tšernobrodovan auto poltettiin 31. toukokuuta. Hän näki asuntonsa ikkunasta tulenlieskat. Vakuuttamaton auto paloi pahoin ja kelpasi sen jälkeen enää varaosiksi.

"Uskon, että päämääränä on säikyttää meitä kaikin puolin keskimääräisiä ihmisiä. En ole erityisen aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Jaan siellä kyllä uutisia, joissa arvostellaan vallanpitäjiä", Tšernobrodova kertoo.

Ei ole selvää, kuinka vahva kytkös mustamaalaussivuston ja hyökkäysten välillä on.

"Voi toki olla, että hyökkääjät vain käyttävät whoiswhos-sivuston tietoja hyväkseen. Poliisin pitäisi selvittää asia."

Riippumattomat venäläisviestimet ovat tällä viikolla julkaisseet kukin itsenäisiä selvityksiä tapauksista. Uutissivusto Fontanka.ru, venäjänkielinen BBC ja televisiokanava Dožd pitävät todennäköisenä, että bloggaajia panetteleva sivusto kytkeytyy ravintoloitsija Jevgeni Prigožiniin. Jo aiemmin sanomalehti Novaja Gazeta on kertonut pahoinpitelyistä.

Prigožin ei ole kuka tahansa ravintolanpyörittäjä, vaan "Kremlin kokiksi" kutsuttu mies, jonka yritykset muun muassa järjestävät tarjoilut Kremliin, tarjoilevat presidentti Putinin vieraille Pietarissa ja ruokkivat Venäjän varusmiehet.

Lisäksi hakkereiden nettiin vuotamien asiakirjojen mukaan hänen yritystensä kautta hallitaan Pietarin trollitehdasta eli satoja palkattuja ihmisiä, jotka suoltavat internetiin Venäjää tukevia näkemyksiä.

Fontanka.ru:n mukaan Prigožinin oma vartiointipalvelu on osallisena uutissivustoon kohdistuneissa palvelunestohyökkäyksissä. Lisäksi tämän henkilökunta on painostanut toimittaja Denis Korotkovia, joka muun muassa paljasti samaisen vartiointipalvelun kytkökset Syyriassa yksityisesti sotiviin venäläissotilaisiin.

Tänään perjantaina Venäjän duuma hyväksyi laajat lakimuutokset, jotka virallisesti helpottavat terrorisminvastaista taistelua. Samalla niiden arvioidaan lisäävän merkittävästi valtion kontrollia myös internetissä ja kaventavan venäläisten kansalaisoikeuksia. Viime hetkillä torstaina lain muotoiluja loivennettiin joiltain osin.

Laki alentaa rikosvastuun tietyistä rikoksista 14 vuoteen. Terrorismin ”oikeuttamisesta" internetissä voi saada aiempaa pidemmän vankeusrangaistuksen. Teleoperaattorit velvoitetaan tallentamaan Venäjän maaperällä tapahtuneet puhelut ja viestiliikenne määräajaksi ja takaamaan lainvalvojille pääsy tietoihin.

Viestien salausta käyttävien yritysten tulee luovuttaa salauksen purkukoodi turvallisuuspalvelu FSB:lle. Lisäksi lailla rajoitetaan uskonnollisten ryhmien lähetystyötä, mikä on saanut uskonnolliset johtajat arvostelemaan lakia voimakkaasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat