Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen: Britannian pitäisi nyt olla ”reilu muulle Euroopalle” – vitkuttelu eropyynnössä uhkaa työpaikkoja

Ulkomaat
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Bryssel

Euroopan unionin komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen toivoo Britannialta pikaisia toimia, jotta neuvottelut maan EU-erosta saadaan käyntiin. Hänen mukaansa epävarmuus asiasta horjuttaa vaarallisella tavalla talousnäkymiä.

”Jotkut poliitikot Britanniassa ovat sitä mieltä, ettei ole mitään kiirettä ilmoittaa erosta. Mutta olisi reilua, että hallitus toimii mahdollisimman nopeasti”, Katainen toteaa Helsingin Sanomien haastattelussa.

Britit päättivät torstain kansanäänestyksessään, että maa eroaa EU:sta. Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävästään lokakuussa ja jättävänsä seuraajalleen virallisen EU-eroilmoituksen tekemisen.

Lissabonin perussopimuksen mukaan jäsenmaan kahden vuoden irtautumisneuvottelut alkavat silloin, kun maan johto pyytää eroa. Kansanäänestyksen tulos ei ole eroilmoitus eikä se aiheuta itsessään mitään.

Cameronin ilmoitus sai Brysselin hämmennykseen ja suutuksiinkin.

Kataisen mukaan perjantain markkinakaaos oli osoitus siitä, että Britannian ero eli Brexit on uhka EU:n talouksille ja työpaikoille. Epäselvyys itse eron toteutuksesta vain lisää epävakautta.

”Britannian pörssissä olevien yritysten arvosta suli ensimmäisten tuntien aikana 200 miljardia euroa. Lähipäivinä ja viikkoina on tärkeintä pystyä ylläpitämään vakautta. Seuraamukset ovat tällä hetkellä arvaamattomia”, totesi Katainen.

Hänen vastuualueenaan komissiossa ovat työpaikat, kasvu ja investoinnit. Ne kaikki ovat nyt vaarassa, kun Britannian eron jälkipuinti alkaa ja muukin Eurooppa osoittaa poliittisen levottomuuden merkkejä.

Katainen sanoo, että Britannian eroneuvottelut vaativat ”kovasti työtä, valtavasti energiaa ja taloudellisia resursseja”. Prosessin hintalapusta hän ei ole kuullut arvioita.

Hän uskoo kuitenkin, että kunhan neuvottelut saadaan käyntiin, ne voidaan eristää omalle raiteelleen ja muu Eurooppa voi palata normaaliin päiväjärjestykseen.

Hän myöntää silti, että jäsenmaan eroprosessi on aiemmin tutkimaton polku. On esimerkiksi epäselvää, millä tavalla Britannian lähtö vaikuttaa EU:n antamiin sitoumuksiin ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, Katainen kertoo.

Britannian kansanäänestys on syönyt EU:n voimavaroja ja tarmoa jo kuukausien ajan. Jotkut asiantuntijat ovat varoitelleet, että eroprosessi lannistaa unionia entisestään.

Optimismistaan tunnetun Kataisen mukaan on kuitenkin mahdollista päästä ”jo päivien tai viikkojen aikana” tilanteeseen, jossa esimerkiksi lainsäädäntötyö palaa ennalleen.

Kataisen mielestä EU-maiden johtajien on nyt pysähdyttävä miettimään, mitä he unionilta haluavat. Hänen mukaansa viime aikoina on liiaksi yleistynyt puhetapa, jonka mukaan EU olisi jotenkin jäsenmaistaan irrallinen organisaatio.

”On viimeinen aika tulla pois katsomosta”, Katainen sanoo poliittisille päättäjille.

Katsomossa istuskelu on Kataisen mukaan syy siihen, miksi Euroopan unionin hajanaisuutta haluavat euroskeptiset voimat jylläävät eri puolilla Eurooppaa.

Jos EU-maiden päättäjien vastaus on erikokoisten leirien hajanainen Eurooppa, Suomen kaltaiset pienet maat ovat suuria kärsijöitä, Katainen sanoo.

Kataisen mielestä Euroopalla on nyt aika hengähtää ja olla ”hötkyilemättä”. Joissakin jäsenmaissa on haluja syventää euroalueen integraatiota tai vahvistaa Euroopan yhteistä puolustusta.

Näistä hankkeista vallitsee suuria erimielisyyksiä sekä jäsenmaiden että EU-pomojen kesken.

”Nyt on syytä ottaa rauhallisesti”, Katainen sanoo.

Katainen kommentoi myös äskettäistä Politico-lehden artikkelia, jonka mukaan EU-komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta olisi ote livennyt ja koko komissio olisi tuuliajolla.

”Se oli epäreilu artikkeli. Junckerin kanssa voi olla eri mieltä asioista, mutta hän johtaa komissiota vahvasti. Kaikenlaisia huhuja liikkuu, mutta on epäreilua sanoa, että hän ei johtaisi komissiota tai kykenisi tekemään töitään.”

Kataisen mukaan Junckerin johtaman komission prioriteetit ovat prikulleen kohdallaan ja ne tekevät Euroopasta aiempaa kilpailukykyisen pelurin maailmantaloudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat