Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islannin uudeksi presidentiksi nousee odotetusti Guðni Th. Jóhannesson – valta vaihtuu ensimmäistä kertaa 20 vuoteen

Ulkomaat
 
Guðni Th. Jóhannesson in vaalitoimisto
Guðni Th. Jóhannesson
Guðni Th. Jóhannesson Kuva: Guðni Th. Jóhannesson in vaalitoimisto

Tukholma

Islannin uudeksi presidentiksi nousee odotetusti historian apulaisprofessori Guðni Th. Jóhannesson. Hän sai lauantaina pidetyissä vaaleissa 39 prosenttia äänistä, osoitti lopullinen tulos sunnuntaiaamuna, kertoi Islannin yleisradio RUV.

Uusi presidentti aloittaa virassaan elokuun alussa. Samalla presidentti vaihtuu Islannissa ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Nykyinen presidentti Ólafur Ragnar Grimsson, 73, on istunut vallassa vuodesta 1996 alkaen. Islannissa presidentin kausia ei näet ole rajattu.

Kisaa käytiin yhdeksän ehdokkaan välillä. Toiseksi ylsi Halla Tómasdóttir, 47, joka sai noin 29 prosenttia äänistä. Entinen pääministeri ja keskuspankkiiri Davíð Oddsson , joka vaalikampanjan aikana profiloitui Guðni Th. Jóhannessonin vastustajana, sai vajaat 14 prosenttia äänistä.

Guðni Th. Jóhannesson julistautui voittajaksi jo kun noin kolmannes äänistä oli laskettu.

”Kaikkia ääniä ei ole laskettu, mutta uskon, että olemme voittaneet”, hän sanoi kannattajilleen aamuyöstä AFP:n mukaan.

Voitto oli tulevalle presidentille erityisen makea, sillä hän juhlii sunnuntaina myös syntymäpäiväänsä ja täyttää 48 vuotta.

Tuleva presidentti Guðni Th. Jóhannesson tunnetaan Islannissa suosittuna politiikan kommentaattorina ja useiden historia-aiheisten kirjojen kirjoittajana. Hän lähti presidenttikisaan keväällä niin sanotuista Panaman papereista syntyneen skandaalin jälkimainingeissa ja nousi nopeasti ennakkosuosikiksi.

Hän on taustaltaan sitoutumaton ja myös tulokas politiikassa, mikä luultavasti on ollut hänelle eduksi. Luottamus poliitikkoihin rapisi voimakkaasti Panaman paperi -skandaalin vuoksi. Monella Islannissa on yhä tuoreessa muistissa myös finanssikriisi, joka loi syvän epäluottamuksen poliitikkoihin ja finanssimaailman edustajiin.

Guðni Th. Jóhannessonista tulee kuudes presidentti Islannin historiassa. Presidentin asema on pitkälti seremoniallinen. Tällä on kuitenkin muun muassa veto-oikeus parlamentin lakialoitteisiin siten, että presidentin kumoamat lait on vietävä kansanäänestykseen.

Selvin teema vaalien alla ollut juuri kysymys presidentin asemasta. Perustuslaki on valtaoikeuksia ajatellen tulkittavissa monin tavoin, arvioi politiikan tutkimuksen professori Eiríkur Bergmann Bifröst-yliopistosta HS:lle ennen vaalituloksen selviämistä.

Ólafur Ragnar Grimsson teki virasta poliittisemman, kuin se on aiemmin ollut, hän sanoi. Hänen aikanaan veto-oikeutta muun muassa käytettiin ensi kertaa, ja niin sanotusta Icesave-laista järjestettiin tästä syystä kansanäänestys.

Guðni Th. Jóhannesson on alleviivannut kampanjassaan sovittelijan roolia ja perinteisempää roolia kuin nykyinen presidentti. Hän on todennut, että presidentin tulisi olla yhteiskunnallisten kiistakysymysten yläpuolella siten, ettei hän profiloidu yhden puolen edustajaksi.

Hän on naimisissa kanadalaisen Eliza Reidin kanssa. Parilla on neljä lasta. Lisäksi Guðni Th. Jóhannessonilla on yksi lapsi aiemmasta liitosta.

Kiinnostus vaaleihin oli Islannissa ennen h-hetkeä laimeaa. Paikallisten medioiden otsikoita dominoivat viime päivinä lähinnä uutiset jalkapallon EM-kisoista Ranskasta, missä noin 330 000 asukkaan Islanti on menestynyt toistaiseksi hyvin.

Äänestysaktiivisuuden ennakoitiin jäävän heikoksi osin, koska niin moni islantilainen on matkustanut katsomaan kisoja ja lomat ovat jo aluillaan. Vajaat 76 prosenttia äänioikeutetuista kävi silti lopulta äänestämässä.

Kysymykseen siitä, mitä uusi presidentti tekisi ensimmäisenä voittonsa jälkeen, Guðni Th. Jóhannesson vastasi lauantaina: ”Menen Ranskaan maanantaina ja seuraan Islannin ja Englannin peliä”, kertoi AFP.

Laura Oja / HS
Islannin presidentin virka-asunto Reykjavíkin ulkopuolella.
Islannin presidentin virka-asunto Reykjavíkin ulkopuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat