Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni britti katuu äänestäneensä EU-eron puolesta – verkkoaloite uudesta äänestyksestä allekirjoitettu jo yli 2,5 miljoonaa kertaa

Uutta EU-äänestystä ajava verkkoaloite oli kerännyt lauantai-iltaan mennessä 2,5 miljoonaa allekirjoitusta. Moni EU-eroa kannattanut sanoo nyt katuvansa ratkaisuaan.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja: Vallalla on täydellinen tyrmistys
HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja: Vallalla on täydellinen tyrmistys
HS:n Lontoon kirjeenvaihtajan Annamari Sipilän mukaan Brexit-äänestyksen lopputulos on jättänyt maan poliittiseen kaaokseen.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Verkkoaloite, jossa vaaditaan käytännössä uutta kansanäänestystä Britannian EU-erosta, on kerännyt yli kaksi ja puoli miljoonaa allekirjoitusta.

Nimilistaa kerätään parlamentin aloitteille tarkoitetulla verkkosivulla. Allekirjoittajien määrä on kasvanut lauantaina vauhdilla. Puoliltaöin sunnuntain vastaisena yönä allekirjoitusten määrä oli jo 2,5 miljoonaa. Aloitteen verkkosivu kaatui AFP:n mukaan eräässä vaiheessa suuren kävijämäärän vuoksi.

Aloitteessa vaaditaan hallitusta asettamaan sääntö uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, jos voittava kanta saa alle 60 prosenttia äänistä ja äänestysprosentti on alle 75. Tällaisen säännön nojalla torstain Brexit-kansanäänestys olisi uusittava.

Torstaina pidetyssä kansanäänestyksessä EU-eron kannattajat voittivat 51,9 prosentin äänienemmistöllä. Yhteensä Britannian eroa EU:sta kannatti 17,4 miljoonaa äänestäjää. Äänestysprosentti oli 72,1.

Verkkosivulla olevan kartan mukaan suuri määrä allekirjoituksista näyttäisi tulleen Lontoosta, jossa EU:hun jäämisellä on ollut laaja kannatus. Runsaasti allekirjoituksia näyttää tulleen myös muun muassa Cambridgen, Brightonin, Bristolin ja Oxfordin alueilta.

Toisin kuin Suomessa käytössä oleva kansalaisaloitepalvelu, Britannian aloitepalvelu ei edellytä vahvaa tunnistautumista kuten esimerkiksi pankkitunnusten käyttöä. Palvelu haluaa vakuutuksen että allekirjoittaja on joko Britannian kansalainen tai ihminen, joka asuu Britanniassa.

Käytännössä kuitenkin sähköpostiosoite riittää. Näin ollen allekirjoittajien määrää ei voi pitää todisteena muusta kuin sähköpostiosoitteiden määrästä.

Britanniassa parlamentin alahuone harkitsee kansalaisaloitteen ottamista keskusteluun, jos sen on allekirjoittanut yli 100 000 ihmistä. Parlamentin verkkosivujen mukaan näin suuren suosion saaneista aloitteista keskustellaan käytännössä aina.

Britannian EU-eroon johtaneesta kansanäänestyksestä on aikaa alle kaksi vuorokautta, mutta moni eron puolesta äänestänyt on jo ehtinyt katua valintaansa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli pian tuloksen selvittyä EU-eron puolesta äänestänyttä Adamia, joka kertoi olevansa järkyttynyt siitä, että Britannia päätti erota.

Voit katsoa Adamin haastattelun tästä.

”En uskonut niin käyvän, en ajatellut että minun äänelläni olisi väliä koska ajattelin, että pysymme EU:ssa”, ainoastaan etunimellään haastattelussa esiintynyt Adam sanoi.

Mies kertoi olevansa hyvin huolestunut tulevien kuukausien epävarmuudesta ja myös yllättyneensä pääministeri David Cameronin eroilmoituksesta.

Myös uutiskanava ITV:n haastattelema Mandy Suthi kertoi olevansa pettynyt valintaansa.

”Kun heräsin tänään iski todellisuus kasvoilleni. Jos voisin äänestää uudelleen, äänestäisin pysymisen puolesta.”

Brittiäänestäjien katumusta on voinut seurata myös Twitteristä, jonne äänestäjät ovat purkaneet tuntojaan.

Khembe Gibbons kertoi Twitterissä, että kokee tulleensa huijatuksi:

”Minä äänestin eroamisen puolesta koska uskoin näitä valheita, ja kadun sitä enemmän kuin mitään. Tuntuu kuin ääneni olisi varastettu minulta.”

Ryan Richardson kertoi äänestäneensä EU-eron puolesta auttaakseen maansa taloutta, mutta katuu valintaansa nyt, kun punnan kurssi on tuloksen myötä romahtanut.

Osansa saa myös Brexit-leirin keulahahmo Nigel Farage, jota Richardson haukkuu ”valehtelevaksi runkkariksi”.

Katumuksesta julkisesti kertoneet ovat tosin saaneet niskoilleen kritiikkiä siitä, etteivät ymmärtäneet vastuutaan äänestäjinä.

”Sellaisilta ihmisiltä, jotka äänestivät lähtemisen puolesta ja nyt katuvat sitä, koska eivät uskoneet sen tapahtuvan, pitäisi poistaa oikeus äänestää ikinä”, kirjoitti Owen Davies.

Suzie Wright puolestaan lähetti Twitterissä terveisiä BBC:lle puhuneelle Adamille: ”Hyvin tehty, sir. Idiootti.”

Ajatus uusintaäänestyksestä oli julkisuudessa jo toukokuussa. EU-eroa ajaneen itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja Nigel Farage kommentoi silloin brittimedialle, että äänestystulos herättäisi närää, jos eroleiri häviäisi hyvin niukasti.

”Jos häviäisimme täpärästi, varsinkin konservatiivipuolueessa olisi paljon niitä, joiden mielestä pääministeri ei pelaa reilua peliä”, Farage kommentoi BBC:lle.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Boris Johnson, Lontoon entinen pormestari ja yksi Brexit-leirin johtohahmoista, tyrmäsi sen sijaan ajatuksen uudesta äänestyksestä.

Äänestystuloksen jälkeen erostaan ilmoittanut pääministeri David Cameron kommentoi niin ikään toukokuussa, että uutta kansanäänestystä ei tulla järjestämään, vaikka tulos olisi tiukka.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Lue tästä HS-analyysi, miten historiallinen Brexit riepotteli markkinoita ja onko kaaos nyt ohi.

HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen pohtii esseessään, kuinka Cameronin epännistunut uhkapeli repii jakolinjoja joka suuntaan.

Menikö eiliset Brexit-uutiset ohi? HS:n yhteenveto kokoaa eilisen tärkeimmät uutiset yhteen juttuun.

Tästä jutusta taas selviää, miten Britannian EU-eroa aletaan ratkoa tulevina päivinä.

STEFAN WERMUTH
EU-eron kannattajat saivat 51,9 prosenttia äänistä. Arkistokuvassa unioniin jäämisen kannattajat osoittavat mieltään EU-vastaisen Ukip-puolueen bussin edessä.
EU-eron kannattajat saivat 51,9 prosenttia äänistä. Arkistokuvassa unioniin jäämisen kannattajat osoittavat mieltään EU-vastaisen Ukip-puolueen bussin edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat