Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija kiistellystä Mannerheimin muistolaatasta: ”Pietarilaiset tuntevat Mannerheimin paremmin kuin Stalinin”

Pietariin avattu Mannerheimin muistolaatta on usuttanut venäläiset riitelemään keskenään. Kommunistipuolue vaatii selvittämään, yritetäänkö laatalla ”rehabilitoida natsismia”.

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Tiistaina Mannerheimin muistolaatta oli peitetty mustalla muovilla.
Tiistaina Mannerheimin muistolaatta oli peitetty mustalla muovilla. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Mannerheimin muistolaatta ehti olla Pietarissa paljastettuna neljän päivän ajan, kun se jo töhrittiin. Tiistaina se oli peitettynä mustalla muovilla. Muovin viillosta pilkotti kohokuvaa pitkin norunut kirkkaanpunainen maali.

Muistolaatta paljastettiin juhlavasti runsas viikko sitten torstaina. Siitä lähtien julkinen kiistely muistomerkin ja Mannerheimin ympärillä on vain kiihtynyt.

”Riidoilla ei ole mitään kytköstä Mannerheimiin. Kiistassa näkyy vallanpitäjien ja heidän vastustajiensa jyrkkä vastakkainasettelu”, selvittää tunnettu pietarilainen historioitsija Lev Lurje HS:lle.

Lurjen mukaan kiistassa Mannerheimin puolelle ovat asettuneet venäläiset vallanpitäjät.

Paikalla avajaisissa oli Venäjän kulttuuriministeri ja Sotahistoriallisen seuran puheenjohtaja Vladimir Medinski sekä seuran tiedeneuvoston johtaja Vladimir Tšurov, joka oli pitkään keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja. Tšurov on innokas sotahistorian harrastaja ja Mannerheimin tuntija.

”Myös Putinia Mannerheimin aristokraattinen hahmo luultavasti miellyttää”, Lurje huomauttaa. Hän arvioi Tšurovin olleen ideanikkarina, kun Putin laski kukkia Mannerheimin ja Urho Kekkosen haudalle vieraillessaan Suomessa vuonna 2001.

Riidan vastapuolella ovat kommunistit. Kommunistien parlamentaarikot ovat pyytäneet Venäjän syyttäjänvirastoa ja vakaviin rikoksiin keskittynyttä tutkintakomiteaa selvittämään, onko Mannerheimin muistolaatan pystyttämisessä syyllistytty natsismin ”rehabilitointiin” eli maineen palautukseen, uutistoimisto Tass kertoi maanantaina.

Päävastuu kommunistien mukaan lepää Medinskin ja Tšurovin harteilla, vaikka myös presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov osallistui avajaisiin.

Historiantutkija Lurje korostaa, että Mannerheim tunnetaan Pietarissa hyvin.

”Ennen kriisiä pietarilaiset matkustivat Suomeen paljon useammin kuin Moskovaan. Mannerheim tunnetaan meillä paremmin kuin Stalin ”, hän tiivistää.

Tavallisten venäläisten suhde Mannerheimiin on Lurjen mielestä maltillinen.

”Suurin osa ei vastusta muistolaatan pystyttämistä. He ymmärtävät, että Neuvostoliitto toimi epäoikeudenmukaisesti talvisodassa, että Mannerheim käytännössä kieltäytyi noudattamasta Hitlerin käskyjä ja että jos hän todella olisi halunnut, Leningradin kaupunki olisi tuhottu”, hän sanoo.

Vastustajat pitävät Mannerheimia veren tahrimana lahtarina, joka pystytti keskitysleirejä Petroskoihin, oli Hitlerin neuvonantaja ja osallistui Leningradin piiritykseen, Lurje kuvailee.

Tutkijaa itseään Mannerheim ei erityisesti kiehdo, mutta muistolaatalle on kuitenkin pitävät perustelut. Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) asui ja palveli tsaarin chevalierkaartissa Pietarissa. Muistolaatta on kiinnitetty rakennukseen, joka oli tuolloin kaartin kirkko. Nyt se kuuluu Sotilasakatemialle.

Lurje luettelee Mannerheimin ansioita leningradilaisen näkökulmasta: ei sulkenut kaupungin piiritystä, ei lähtenyt saksalaisia vastaan Laatokan rantaa myöden eikä katkaissut Muurmannin rataa, vaikka se takasi kuljetusväylän Murmanskista Neuvostoliiton sisäosiin.

Hän myös muistuttaa, että Stalin jätti Mannerheimin rauhaan sodan jälkeen ja huomauttaa, että heillä oli yhteys sodan aikana.

Muistolaatan avajaisiin ei kutsuttu Suomen taholta ketään. Lurje arvelee, että Venäjällä pelättiin skandaalia.

Samaan aikaan pietarilaiset ovat tulistuneet toisesta historiallisesta henkilöstä, vuonna 2004 pommi-iskussa kuolleesta tšetšeenijohtajasta Ahmat Kadyrovista.

Kaupunki on päättänyt nimetä Dudergofin kanavan ylittävän sillan Pietarissa hänen mukaansa. Kadyrov oli tšetšeenijohtaja, joka myöhemmin vaihtoi puolta ja ryhtyi tukemaan Moskovaa. Hänen poikansa Ramzan Kadyrov johtaa itsevaltaisin ottein Venäjään kuuluvaa Tšetšenian tasavaltaa.

”Mannerheim sentään asui Pietarissa, mutta Kadyrov ei koskaan edes käynyt kaupungissa”, muistuttaa Lurje.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat