Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa reaktiot Brexit-äänestykseen vahvoja – taloussuhteet Britanniaan hieman tiiviimmät kuin Suomessa

Ulkomaat
 
Toby Melville / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasivat Lontoossa viime marraskuussa.
Britannian pääministeri David Cameron (vas.) ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasivat Lontoossa viime marraskuussa. Kuva: Toby Melville / Reuters

Ruotsissa Britannian Brexit-äänestyksen tulos on otettu vastaan suurella huolella. Britannia on yksi Ruotsin tärkeimmistä kauppakumppaneista. Taloudelliset vaikutukset voivat siksi olla merkittävät.

Britannia on ollut Ruotsille myös tärkeä liittolainen monissa EU-asioissa, ennen muuta kauppakysymyksissä.

”Kunnioitamme tietenkin heidän päätöstään, mutta tämä on vakavaa, erityisesti Britannialle. Briteillä olisi ollut paljon voitettavaa pysymällä EU:ssa, ei vähiten mitä tulee työpaikkoihin ja kasvuun. On myös huolestuttavaa, että kampanja nosti esiin vahvan kahtiajaon ja pahaenteisen nationalismin”, sanoi pääministeri Stefan Löfven perjantaina kommentoidessaan äänestyksen tulosta tiedotustilaisuudessa.

"Tämä ei silti vaikuta vakaumukseemme siitä, kuinka tärkeää eurooppalainen yhteistyö on", hän sanoi.

Britannian eron voi arvioida olevan Ruotsille hieman suurempi kolaus taloudellisesti kuin se on Suomelle.

Ruotsin viennistä noin seitsemän prosenttia suuntautui viime vuonna Britanniaan ja kuusi prosenttia tuonnista tulee sieltä. Viime vuonna kauppa oli noin 21 miljardia kruunua eli vajaat 2,3 miljardia euroa ylijäämäistä.

Suomessa vastaavat luvut ovat hieman pienemmät. Viime vuonna noin viisi prosenttia viennistä suuntautui Britanniaan ja kolme prosenttia tuonnista tuli sieltä. Kauppa oli noin miljardi euroa ylijäämäistä.

"Kyseessä on toiseksi suurimmasta kauppakumppanistamme EU:ssa, Britanniassa sijaitsee noin 1 000 ruotsalaista tytäryhtiötä ja asuu noin 100 000 ruotsalaista. Heille voin sanoa, että löydämme uusia yhteistyön muotoja", Löfven sanoi.

"Riskinä on sovittavista kauppasopimuksista riippuen, että kauppamme kallistuu", sanoi puolestaan valtiovarainministeri Magdalena Andersson perjantaina.

Tukholman yrityksille Britannia on suurin yksittäinen vientimarkkina, laskee Tukholman kauppakamari raportissaan. Britanniaan suuntautuu vähintään yhdeksän prosenttia pääkaupunkiseudun viennistä. Kauppakamari arvioi myös, ettei tämä vienti välttämättä ole helposti korvattavissa muilla markkinoilla.

Ruotsin kruunu on heikentynyt Britannian äänestystuloksen selvittyä hieman sekä suhteessa dollariin että euroon. Tukholman pörssi oli perjantaina kiinni juhannuksen takia. Ruotsin keskuspankki muiden pankkien tavoin viesti seuraavansa tilannetta ja olevansa valmis tarvittaviin toimiin markkinoiden vakauttamiseksi.

Hallituksen lisäksi myös opposition porvaripuolueissa Brexit-äänestyksen tulosta kommentoitiin pettyneinä ja järkyttyneinä.

Osa Ruotsissakin iloitsi silti Britannian äänestystuloksesta.

Maahanmuuttovastainen puolue ruotsidemokraatit on ajanut myös Ruotsiin vastaavaa kansanäänestystä ja myös jäsenyysehtojen uudelleen neuvottelemista. Puheenjohtaja Jimmie Åkesson toisti vaatimuksensa perjantaina julkaistussa mielipidekirjoituksessa Metro-lehdessä.

”Kansanäänestyksen tulos Britanniassa osoittaa selvästi, että vapaus ja demokratia on voittanut. Minä ja ruotsidemokraatit haluamme osoittaa suuret kiitokset Britannian kansalle ja ystävillemme UKIP-puoueessa”, Åkesson kirjoitti Facebookissa.

Niin ikään Ruotsin vasemmistopuolue on vaatinut jäsenyysehtojen neuvottelemista uudelleen. Puheenjohtaja Jonas Sjöstedt toisti vaatimuksensa muun muassa Aftonbladetissa.

Pääministeri Stefan Löfven torjui sopimusten uudelleenneuvottelun vastuuttomana.

”Kaikki ymmärtävät, että jos nyt kaikki jäsenmaat alkavat neuvotella uusista jäsenyysehdoista, on meillä edessämme vuosia huolta ja epävakautta EU:ssa ja Euroopassa. Sitä emme tarvitse", hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat