Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi britit äänestivät itsensä ulos EU:sta? HS listaa 10 syytä Brexit-leirin voitolle

Isot tarinat, isot persoonat, iso tympääntyminen ja iso mediamasiina johtivat Britannian tien ulos unionista, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja: Vallalla on täydellinen tyrmistys
HS:n Lontoon kirjeenvaihtaja: Vallalla on täydellinen tyrmistys
HS:n Lontoon kirjeenvaihtajan Annamari Sipilän mukaan Brexit-äänestyksen lopputulos on jättänyt maan poliittiseen kaaokseen.

Lontoo

Britannian torstainen EU-kansanäänestys päätyi EU-eron kannalle, mutta toisinkin olisi voinut käydä. Kansan Brexit-päätös on monen tekijän summa. Lopputulos olisi voinut olla toinen, jos edes yksi alla listatusta kymmenestä EU-eroa pönkittäneestä tekijästä olisi puuttunut tai mennyt toisin.

1. Piintynyt EU-kielteisyys

Britannian julkista keskustelua Euroopan unionista on jo vuosikymmenet hallinnut ”Britannia vastaan muut” -asenne. Jokaisella jäsenmaalla on omat ongelmansa EU:n suhteen, mutta Britanniassa EU-skeptisyys on ollut vallitseva ajatustapa.

Asenneilmapiiriä ovat hyödyntäneet poliitikot omiin sisäpoliittisiin tarkoituksiinsa. EU on ollut kaikille sopiva syntipukki, jonka piikkiin epäonnistumiset ja vastoinkäymiset on voitu siirtää.

 

2. EU-vihamielinen lehdistö

Osa brittimediaa on herkutellut EU-kielteisillä jutuilla vuosikymmenien ajan. Unionin byrokratiasta ja tehottomuudesta on tehtailtu sensaatiomaisia otsikoita. Tasapainoinen uutisointi ei ole ollut edes tavoitteena.

EU:n toimintaa, tavoitteita ja saavutuksia ei ole viitsitty avata, vaan unioni on esitetty omaa etuaan ajavien ja Britannian yli kävelevien EU-byrokraattien temmellyskenttänä. Osalla EU:ta ja Eurooppaa käsittelevillä kirjoituksilla ei ole ollut lainkaan totuuspohjaa.

NEIL HALL / Reuters
Osa brittilehdistä on avoimen EU-kielteisiä.
Osa brittilehdistä on avoimen EU-kielteisiä.
3. Viha, pettymys ja tyytymättömyys

Kansanäänestys antoi vihaisille, pettyneille ja tympääntyneille briteille mahdollisuuden lähettää terveisiä päättäjille. Britannian talouskasvu on eurooppalaisittain hyvää, mutta viime vuosien säästöt ja leikkaukset ovat syventäneet kuilua menestyneiden ja syrjäytyneiden välillä.

Samalla perinteiset teollisuudenalat ovat kuihtuneet, ja kansainvälinen kilpailu on koventunut. Sosiaalinen liikkuvuus ylöspäin on ollut Britanniassa jo aiemminkin esimerkiksi Suomea vaikeampaa. Nyt moni saa olla kiitollinen, jos yltää edes vanhempiensa elintasoon.

 

4. Boris ja pojat onnistuivat

Lontoon entisen pormestarin Boris Johnsonin ilmoittautuminen Brexit-leirin johtohahmoksi oli ratkaiseva tekijä koko hankkeen onnistumiselle. Suurta kansansuosiota nauttiva Johnson antoi kampanjalle kasvot ja äänen, jotka vetosivat moniin kansankerroksiin sekä kannastaan epävarmoihin äänestäjiin.

Johnsonin aisapariksi ryhtyi oikeusministeri Michael Gove, joka toi kampanjointiin uskottavuutta ja vakautta. Samaan aikaan jo 1990-luvulta asti EU:ta vastustanut Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage saattoi kylvää omaa sanomaansa maahanmuuttokielteisten äänestäjien joukossa.

EU-skeptikoiden älykköpiireihin vetosi puolestaan ahkerasti kampanjoinut konservatiivipuolueen euroedustaja Daniel Hannan, joka maalasi kuvaa vapaan Britannian valoisasta tulevaisuudesta EU:n ulkopuolella.

PHIL NOBLE / Reuters
Boris Johnson
Boris Johnson
5. Cameron ja Corbyn laahasivat

EU-jäsenyyttä puolustavalla leirillä ei ollut samanlaista kansaan vetoavaa johtohahmoa kuin Brexit-leirillä. Pääministeri David Cameronin oli vaikea vakuuttaa äänestäjiä EU:n eduista pauhattuaan vuosikaudet unionin heikkouksista.

Oppositiojohtaja eli työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn puolestaan ei koskaan lähtenyt täysin rinnoin kampanjoimaan, vaikka labour puolueena olikin EU-jäsenyyden jatkon kannalla. Labourin vasempaan siipeen kuuluvan Corbynin ponneton esiintyminen söi työväenpuolueen kannattajien ääniä. Labourin äänestäjien oli jo muutenkin vaikea käsittää, miksi heidän pitäisi muka äänestää konservatiivipuolueen kelkassa ja EU-jäsenyyden puolesta. Corbyn ei vaivautunut heille sitä selittämään.

NEIL HALL / Reuters
Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
6. Hyvä tarina vetoaa. . .

Brexit-leirillä oli jo valmiiksi hyvä tarina kerrottavana: Britannia vapautuu EU:n kahleista ja tulee suureksi jälleen. Perustarinaa höystettiin tunteisiin vetoavilla iskulauseilla siitä, kuinka briteillä on pian mahdollisuus ottaa ohjat omiin käsiin ja juhlia itsenäisyyspäivää kesäkuun 23. päivä.

Brexit-leirin johtajat ovat myös erittäin hyviä puhujia, joilla on retoriikka hallussa. Johnson ja Farage saavat kansan keskuudessa jatkuvasti kiitosta siitä, kuinka he osaavat puhua suoraan ja niin, että tavallinenkin ihminen ymmärtää. Hyvä tarina huumasi äänestäjät. Samalla jäi tiivaamatta, mikä on Brexit-leirin suunnitelmaa siitä, miten Britannian tulevaisuus EU:n ulkopuolella konkreettisesti järjestetään.

 

7 . . .ja kauhutarinat auttavat

Brexit-leiri ei epäröinyt turvautua myös kauhutarinoihin ja suoranaisiin valheisiin saavuttaakseen tavoitteensa. Kampanjabussin kylkeen liimattu viesti kertoi äänestäjille, että Britannia lähettää joka viikko 350 miljoonaa puntaa EU:hun – ja että summa pitäisi käyttää sen sijaan Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n hyväksi.

Summa oli kuitenkin väärä, sillä Britannian viikoittainen EU-nettomaksu on huomattavasti pienempi. Perjantaina äänestystuloksen selvittyä Farage myönsi suoraan senkin, että NHS ei tule saamaan jatkossa 350 miljoonaa puntaa viikossa.

Brexit-leiri antoi äänestäjien ymmärtää myös, että Turkki olisi liittymässä EU:hun lähiaikoina. Europolin brittiläinen johtaja Rob Wainwright puolestaan joutui toistuvasti oikomaan Brexit-leirin valheellista sitaattia. Wainrightin suuhun oli pantu sanat, että Euroopassa olisi vapaana 5 000 Isisin valmentamaa jihadistia.

 

8. Tylsä tarina tylsistytti

EU-jäsenyyden puolesta kampanjoineilla ei ollut yhtä hyvää tarinaa kuin brexitiläisillä. Brittipoliitikot ovat haukkuneet EU:ta omille kansalaisilleen vuosikymmenet, ja nyt kertomusta oli mahdotonta rukata positiiviseksi vaalikevään eli muutaman kuukauden aikana.

Pääministeri Cameron yritti vakuuttaa, että Britannian on hyvä jäädä EU:hun sekä taloutensa että turvallisuutensa takia. Tueksi todistamaan tulivat asiantuntijat kansainvälisistä talousorganisaatioista IMF:stä ja OECD:stä kuten myös Naton entiset pääsihteerit sekä jopa Yhdysvaltian presidentti Barack Obama. Äänestäjiin talous- ja muut argumentit eivät vedonneet. Brexit-leirin Michael Gove haistoi kansan mielentilan ja vertasi asiantuntijoita natseihin.

 

9. Maahanmuuttajien määrä

Äänestyspäätökseen vaikuttanut EU-kielteisyys ei ole versonut vain mielikuvista ja kauhutarinoista, vaan taustalla on myös aitoja tosiasioita. Britanniaan on muuttanut noin parisen miljoonaa EU-maahanmuuttajaa unionin vuoden 2004 itälaajennuksen jälkeen. Maahanmuuttajat ovat valmiita tekemään töitä halvemmalla kuin kantaväestö, mikä on lisännyt kilpailua palkkahaitarin alapäässä.

Hallituksen asettama nettomaahanmuutto on selvästi tavoitteita korkeampi, ja uusimmat luvut tilanteesta julkistettiin keväällä kansanäänestyksen alla. Äänestäjien mielessä EU-maahanmuutto saattoi sekoittua myös Euroopan pakolaiskriisiin sekä Britanniaan saapuviin maahanmuuttajiin ja siirtolaisiin – niin laillisiin kuin ilman vaadittavia papereita liikkeellä oleviin – yleensäkin.

 

10. Cameronin uhkapeli

Kansanäänestystä ei olisi koskaan järjestetty, jos Cameron ei olisi antanut siitä lupausta tammikuussa 2013 pönkittääkseen omaa poliittista uraansa ja konservatiivipuolueen asemaa. Kun konservatiivit ottivat yllätysvoiton toukokuun 2015 vaaleissa, oli Cameronin lunastettava yli kaksi vuotta vanha vaalilupauksensa.

Vaikka britit ovatkin olleet jo pitkään hyvin EU-kriittisiä, ei kansan enemmistö haaveillut 2013 ja sitä ennen EU-kansanäänestyksestä. Britannia EU-suhde ei keikkunut äänestäjiä eniten kiinnostavien poliittisten kysymysten kärjessä. Cameron halusi kuitenkin tukkia Ukip-puolueen nousun ja oman konservatiivipuolueensa EU-skeptikoiden suut. Kansanäänestys oli Cameronin valinta, joka päättyi toisin kuin mitä hän laskelmoi.

Lue myös:

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Yli puolitoista miljoonaa ihmistä haluaa uuden Brexit-äänestyksen – moni britti katuu äänestäneensä EU-eron puolesta

Brexitin välitön hintalappu maailman osakemarkkinoilla: yli 2 000 miljardia dollaria

Sixten Korkmanin kolumni: Brexit heijastaa globalisaation varjopuolia ja on poliittinen maanjäristys

CLODAGH KILCOYNE / Reuters
EU-kansanäänestyksen ääntenlaskentaa Skotlannin Glasgow’ssa torstaina.
EU-kansanäänestyksen ääntenlaskentaa Skotlannin Glasgow’ssa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat