Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kiristää ääritoiminnan vastaisia lakeja, verkkoyhtiöt varpaillaan

Venäjä kiristää useita terrorismin ja ääritoiminnan vastaisia lakeja. Nyt myös yksityishenkilöitä voidaan rangaista terrorismin hyväksyvästä verkkokirjoittelusta.

Ulkomaat
 
Albert Gea / Reuters
Viestipalvelu Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov puhui helmikuussa Barcelonassa.
Viestipalvelu Telegramin perustaja ja toimitusjohtaja Pavel Durov puhui helmikuussa Barcelonassa. Kuva: Albert Gea / Reuters

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma hyväksyi perjantaina uusia tiukennuksia useisiin terrorisminvastaisiin lakeihin. Se tiukentaa entisestään rangaistuksia ääritoiminnaksi tulkittavaa liikehdintää vastaan.

Hyväksytyt muutokset koskevat jopa kymmeniä Venäjän eri lakeja.

Lakien mukaan rikosoikeudellisen täysvastuun alaikäraja laskee joidenkin rikosten osalta kuudestatoista neljääntoista vuoteen. Tämä koskee esimerkiksi terroristisen koulutuksen saamista sekä kokonaan uutta lakia, joka tekee rikoksen ilmoittamatta jättämisestä rikoksen.

Yksi muista uusista laeista kriminalisoi levottomuuksiin houkuttelemisen, värväämisen tai osallistamisen muilla tavoin. Lain rikkomisesta seuraa vähintään viiden ja korkeintaan kymmenen vuoden vankeustuomio, kertoo oppositiomielinen Meduza-verkkolehti.

Myös yksityisten ihmisten verkkokommenteista voidaan nyt rangaista ankarasti. Lakimuutoksella jo aiemmin joukkotiedotusvälineitä koskenut terrorismin hyväksyvä sisällön julkaiseminen ulotetaan nyt koskemaan myös yksityishenkilöitä.

Käytännössä Venäjällä on tuomittu verkkokirjoittelijoita vankeuteen jo aiemmin. Esimerkiksi BBC kertoi talvella tveriläismiehestä, joka tuomittiin vankeuteen vuonna 2014 säädetyn lain turvin. Laki kriminalisoi vuonna 2014 internet-kommentit, joilla voidaan heikentää Venäjän alueellista yhtenäisyyttä.

Myös yksityisyyden suojaa pyritään kaventamaan. Teleoperaattorit velvoitetaan säilyttämään asiakkaiden puhelu- ja viestitiedot kolmen vuoden ajan, ja postilaitokset vastaavat itse kustannuksineen päivineen siitä, ettei postitse kulje laitonta aineistoa kuten rahaa tai aseita.

Jokainen Venäjällä toimiva palveluntarjoaja joka salaa viestiliikennettä, velvoitetaan sakon uhalla auttamaan viranomaisia salauksen purkamisessa. Käytännössä salauksen purkaminen voi osoittautua useille yrityksille kynnyskysymykseksi: esimerkiksi teknologiajätti Apple käyttää iPhone-puhelinten sisällöissä salausta, jota se ei pysty purkamaan itse.

Käytännössä vajaa puolet koko maailman kaikesta internet-liikenteestä on tällä hetkellä salattua.

Viestipalvelu Telegramin perustaja, Venäjältä pois muuttanut Pavel Durov kiirehti linjaamaan ettei hänen perustamansa palvelu luovuta salausavaimia.

”Telegram ei luovuta salausavaimia kolmansille osapuolille, mukaan lukien viranomaiset. Joissain maissa käyttöön otettavat lait eivät vaikuta tähän”, Durov sanoi venäläiselle Izvestija-lehdelle.

Viime helmikuussa Telegram kertoi, että sillä on sata miljoonaa kuukausittain aktiivista käyttäjää.

Paitsi Venäjän oppositio, jossa lakeja epäillään käytettävän itseään vastaan, myös Venäjän suuret verkkopalveluntarjoajat kuten Yandex ja sähköpostiyhtiö Mail.ru ovat pettyneitä uudistuksiin.

Mail.ru:n johtaja Vladimir Gabrielyan kirjoittaa uutissivusto RBK:lla, että lakien kustannukset muodostuvat liian korkeiksi, lakien toteutus on mahdotonta, venäläisten teknologiayhtiöiden kilpailukyky kärsii eivätkä lait edes auta terrorismin torjunnassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat