Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian varjohallituksen rivit harvenevat – labour-johtaja Corbynin halutaan väistyvän

Varjohallituksen sisäministeri Andy Burnham huomauttaa Twitterissä, ettei opposition ole järkevää syöstä itseään sisällissotaan epävarmoina aikoina.

Ulkomaat
 
NEIL HALL / Reuters
Jeremy Corbynin kampanja ei vakuuttanut sen kummemmin äänestäjiä kuin puoluetovereitakaan.
Jeremy Corbynin kampanja ei vakuuttanut sen kummemmin äänestäjiä kuin puoluetovereitakaan. Kuva: NEIL HALL / Reuters

Britanniassa useat varjoministerit ilmoittivat sunnuntaina jättävänsä varjohallituksen. Lähtevät varjoministerit haluavat varjohallituksen ja työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin eroa EU-kansanäänestyksen tuloksen vuoksi. Kansanäänestyksessä britit ilmoittivat haluavansa maan irtautuvan Euroopan unionista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi jo sunnuntaina aamupäivällä, että jopa puolet varjohallituksesta olisi jättämässä tehtävänsä. Tieto oli peräisin BBC:n toimittajalta Laura Kuenssbergiltä.

Sunnuntai-iltaan mennessä yhdeksän varjohallituksen ministeriä oli eronnut tehtävästään.

Irtisanoutumisten aalto alkoi sen jälkeen kun Corbyn itse irtisanoi varjohallituksen ulkoministeri Hilary Bennin. Benn oli kertonut Corbynille menettäneensä luottamuksensa tämän johtamiseen.

Corbyn on ilmoittanut, ettei aio erota. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän on huomauttanut, etteivät labourin tukijat halua puolueen käyttävän seuraavia kuukausia johtajakilpailuun, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että yli 170 000 ihmistä on allekirjoittanut häntä tukevan vetoomuksen.

Corbynilla on tukijoita edelleen myös puolueensa sisällä. Työväenpuolueen johtajan paikasta Corbynin kanssa viime syksynä kilpaillut nykyinen varjohallituksen sisäministeri Andy Burnham toteaa Twitterissä kunnioittavansa jäsentensä tekemää johtajavalintaa. Hän ei pidä järkevänä, että epävarmana aikana oppositio ”syöksee itsensä sisällissotaan”.

Ensimmäisenä erostaan ilmoittanut varjohallituksen terveysministeri Heidi Alexander julkaisi erokirjeensä yhteisöpalvelu Twitterissä. Kirjeen mukaan Britannia kohtaa EU-eron myötä ”ennennäkemättömiä haasteita”. Alexander toteaa, että unionista irtautumisen tuomasta taloudellisesta sokista eniten kärsivät sekä suvaitsemattomuutta, vihaa ja kahtiajakoa pelkäävät yhteisöt tarvitsevat nyt vahvaa oppositiota.

Alexander sanoo arvostavansa Corbynia ”periaatteen miehenä”, mutta ei usko hänellä olevan kykyjä vastata maan vaatimuksiin ja siksi johdon vaihto on välttämätöntä.

Myös varjohallituksen koulutusministeri Lucy Powell julkaisi erokirjeensä Twitterissä.

Corbynia on arvosteltu tiukasti torstaisen kansanäänestyksen tuloksen julkitulon jälkeen. Labour kampanjoi EU:ssa pysymisen puolesta, mutta Corbynin panosta on arvosteltu mitäänsanomattomaksi, myöhästyneeksi ja laiskaksi.

Epäonnistuminen äänestäjien vakuuttamisessa näkyi tuloksessa: uutistoimisto AFP:n mukaan yli kolmannes työväenpuolueen äänestäjistä hylkäsi puolueen kannan ja äänesti eron puolesta.

Kaksi työväenpuolueen parlamentaarikkoa on esittänyt Corbynille epäluottamuslauseen, koska heidän mielestään Corbyn epäonnistui kampanjoinnissaan EU:ssa pysymiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat