Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sturgeon: Skotlanti voisi yrittää estää EU-eron käyttämällä veto-oikeutta

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan sitä Britanniaa, jonka osana Skotlanti äänesti haluavansa olla, ei enää ole.

Ulkomaat
 
Jane Barlow / Reuters
Skotlannin hallitus piti lauantaina hätäkokouksen Brexitin vuoksi. Nicola Sturgeon istuu pöydän päässä.
Skotlannin hallitus piti lauantaina hätäkokouksen Brexitin vuoksi. Nicola Sturgeon istuu pöydän päässä. Kuva: Jane Barlow / Reuters

Skotlannin parlamentti voisi yrittää estää Britanniaa eroamasta Euroopan unionista käyttämällä veto-oikeuttaan, varoittaa Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon.

Sturgeon sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että voisi hyvinkin pyytää Skotlannin parlamenttia äänestämään kumoon EU-eroon vaadittavan lainsäädännön.

”Skotlannin parlamentti tekee päätöksen sen pohjalta, mikä on hyväksi Skotlannille. Silloin vaihtoehtona on sanoa, että tämä on vastoin Skotlannin etua”, Sturgeon sanoi.

Britannia äänesti torstaina EU:sta eroamisen puolesta 52 prosentin enemmistöllä. Skotlannissa yli 60 prosenttia äänestäjistä kuitenkin kannatti EU:ssa pysymistä.

Haastattelussa Sturgeonilta kysyttiin, pystyisikö hän kuvittelemaan eron puolesta äänestäneiden raivon, jos Skotlanti yrittäisi estää eron.

”Pystyisin. Se on ehkä samanlainen kun monien skotlantilaisten, jotka yritetään irroittaa EU:sta vasten tahtoa”, Sturgeon totesi.

Sturgeon totesi toisessa haastattelussa sunnuntaina, että Britannian EU-eron seuraukset ovat ”syvästi vahingollisia ja kivuliaita”.

BBC:n Andrew Marr Show -ohjelman haastattelussa sunnuntaina puhunut Sturgeon jatkoi vakuutteluaan siitä, että hän tekee kaikkensa, jotta Skotlantia ei irrotettaisi EU:sta vastoin maan tahtoa.

Maassa alettiin välittömästi keskustella uudesta itsenäisyyskansanäänestyksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä itsenäisyyskansanäänestyksessä Skotlanti päätti pysyä osana Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Vuoden 2014 itsenäisyyskansanäänestyksen jälkeen pääministeri David Cameron ilmoitti, ettei Skotlanti saa toista tilaisuutta. Sekä Sturgeon että SNP:n entinen johtaja Alex Salmond sanoivat kuitenkin jo pian EU-äänestystuloksen julkistamisen jälkeen, että Skotlannin osalta Britannian tilanne on muuttunut niin merkittävästi, että uusi itsenäisyysäänestys on perusteltu.

”Sitä Yhdistynyttä kuningaskuntaa, johon jäämisen puolesta Skotlanti äänesti vuonna 2014, ei enää ole”, Sturgeon huomautti ohjelmassa.

Toimittaja Andrew Marr kysyi Sturgeonilta, mitä tapahtuisi, jos väistyvän Cameronin seuraaja kieltäisi kansanäänestyksen. Sturgeonin mukaan skotlantilaiset eivät hyväksyisi äänestyksen kieltämistä, jos Skotlannin oma parlamentti olisi äänestänyt asian puolesta.

Marr kysyi, pidettäisiinkö kansanäänestys kiellosta huolimatta.

”Tässä kontekstissa en voi hyväksyä sitä, että kuka tahansa muu yrittäisi määrätä sitä, miten yritämme viedä Skotlantia eteenpäin. Varoitan ketä vain uutta pääministeriä laittamasta itseään sellaiseen asemaan”, Sturgeon vastasi.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Voit lukea kaikki HS:n Brexit-jutut niiden aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat