Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Nyt voitte painua kotiinne” – rasismi kiihtynyt Britanniassa Brexitin jälkeen

Myös Walesissa asuva suomalainen sai osakseen pilkkahuutoja ensimäistä kertaa kolmen vuoden asumisen aikana.

Ulkomaat
 
HS
Kuvakaappaus Cambridge News -lehdestä, joka kertoi Huntingtonissa levitetyistä korteista.
Kuvakaappaus Cambridge News -lehdestä, joka kertoi Huntingtonissa levitetyistä korteista. Kuva: HS

Britanniassa moni ulkomaalainen on kertonut rasistisen huutelun lisääntyneen sen jälkeen, kun maa äänesti torstaina eroavansa Euroopan unionista.

Pilkkaa on ehtinyt saada osakseen myös Walesissa asuva suomalainen Elsi Kervinen.

Kervinen oli perjantai-iltana töissä pubissa Cardiffissa, kun siististi pukeutunut ja selväpäinen nuori mies oli tullut kysymään, onko tiskin takana palvellut Kervinen kotoisin Walesista.

”Vastasin, että en. Ilmeisesti hän kuuli aksentistani, etten ollut täältä kotoisin.”

Siitä alkoi ivaaminen. Mies kiroili ja ihmetteli, miten ulkomaalainen voi kaataa hänelle tuopillisen. Mukaan liittyi myös miehen ystävä, ja yhdessä he pilkkasivat ulkomaalaisia ja sanoivat tarvitsevansa sanakirjan ymmärtääkseen Kervistä.

Lopulta he kieltäytyivät maksamasta oluistaan ulkomaalaiselle, jolloin vuorovastaava tuli paikalle ja ojensi miehiä käytöksestä.

”Kyllähän se tuntui todella pahalta ja pilasi päivän.”

Kervinen on asunut Walesissa kolme vuotta, ja ollut cardiffilaisessa pubissa töissä viisi kuukautta. Kertaakaan aikaisemmin vastaavaa ei ole tapahtunut, Kervinen sanoo.

”Enemmän täällä englantilaisia pilkataan. Äänestyksen takia osasin kuitenkin varautua tällaiseen.”

Maahanmuutto oli yksi Britannian EU-eroa ajavan leirin kampanja-aseista, sillä EU-maana Britannia ei voi rajoittaa muista jäsenmaista tulevaa muuttoa. Kervinen uskoo, että äänestystulos rohkaisee ihmisiä törkeyksiin.

”Brexit ruokkii ulkomaalaisvastaista ajattelua, se ikään kuin antaa oikeutuksen olla vihamielinen”, Kervinen sanoo.

Daily Star -lehti on raportoinut ihmisten kertomista rasistisista huuteluista kansanäänestystuloksen julkistamisen jälkeen. Samaa kertoo Bloomberg, joka on haastatellut työväenpuolueen poliitikkoa Seema Malhotraa. Myös Walesissa asuva yrittäjä ja entinen konservatiiviaktiivi Shazia Awan on kertonut viikonloppuna saamistaan rasistisista kommenteista.

Cambridge News -paikallislehden mukaan Cambridgeshiren kreivikunnassa sijaitsevassa Huntingdonissa on jaettu laminoituja kortteja, joissa toivotaan puolalaisia pois Britanniasta.

”Lähtö EU:sta – ei enää puolalaisia syöpäläisiä” – ja sama puolaksi.

Lehden mukaan muutamia kortteja on jätetty koulujen eteen, ja sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat kertoneet löytäneensä kortteja puolalaisten kotien läheltä. Poliisi tutkii asiaa.

Sosiaalisessa mediassa rasististen huuteluiden ja tekojen kiihtymistä on seurattu kauhulla ja kiistellen aihesanalla #PostRefRacism. Yksi Twitter-käyttäjä pelkää, että Britannia jatkaa nyt rasistisena, koska äänestys ”epäsuorasti laillisti syrjinnän rodun perusteella”. Toinen käyttäjä huomauttaa, että leave-puolen voitto ei tee rasismista sallittua.

Eräs käyttäjä huomauttaa vitsikkäästi, että rasistit tarvitsevat karttaa. ”He tietävät, että Intia ja Kiina eivät ole Euroopassa, eikö niin?”

Se, että eron puolesta äänestäneitä on syytetty rasisteiksi, on entisestään tiukentanut vastakkainasettelua pettyneiden ja juhlivien äänestäjien välillä. Monet ovat yrittäneet lieventää syytöstä sanomalla, että ”kaikki leave-äänestäjät eivät ole rasisteja, mutta kaikki rasistit äänestivät leavea”.

Eron puolustajat puolustautuvat syytöksiä vastaan muun muassa toteamalla, ettei ”tulevaisuudestamme välittämisessä ole mitään rasistista”. Yksi Twitter-käyttäjä kertoo äänestäneensä eron puolesta mutta tuomitsevansa rasismin. Toisen mielestä kyse on pienestä määrästä ”rasistikiihkoilijoita”, jotka nyt luulevat, että puoli Britanniaa on heidän kanssaan samaa mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat