Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian EU-kansanäänestys ei ole sitova – voiko brexit vielä peruuntua?

Britannia on ajautumassa tilanteeseen, jossa siitä voi tulla niin sanottu ”epämuodollinen Norja”, sanoo asiantuntija.

Ulkomaat
 
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
Manchesteristä 70 kilometriä etelään sijaitsevassa Stoke-on-Trentissä asuu noin 250 000 ihmistä. Kansanäänestyksessä 69,4 prosenttia kannatti eroa EU:sta.
Fakta

Näin Britannian ero etenee

  Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle maan eroaikeista. Ilmoituksen jättämiselle ei ole määrätty aikarajaa. Pääministeri voi ilmoittaa eroaikeista jo tiistaina alkavassa huippukokouksessa.

  Britannia alkaa neuvotella uudesta EU-suhteesta, joka korvaa vanhat sopimukset. Samalla se pysyy edelleen Euroopan unionin jäsenenä ja joutuu noudattamaan kaikkia yhteisiä sääntöjä.

  Lissabonin sopimukseen sisältyvän 50. artiklan mukaan neuvottelut voivat kestää kaksi vuotta. Niitä voidaan venyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksynnällä.

  Britannian ero astuu voimaan, kun kaikki jäsenmaat ja EU-parlamentti ovat hyväksyneet uuden sopimuksen. Jos uutta sopimusta ei synny määräaikaan mennessä eikä neuvotteluille sovita jatkoaikaa, Britannian EU-jäsenyys yksinkertaisesti lakkaa olemasta voimasta.

 Britannian ero Euroopan unionista voi tulla voimaan vuoden 2018 puolivälissä, jos brittihallitus ilmoittaa eroaikeista Eurooppa-neuvostolle lähipäivinä.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Torstain EU-kansanäänestys Britanniassa päättyi EU-eroa kannattaneiden voittoon, mutta se ei vielä automaattisesti sysännyt Britanniaa ulos unionista.

Britanniassa käyty kansanäänestys ei ole sitova vaan neuvoa-antava. Lissabonissa vuonna 2007 allekirjoitetun Euroopan unionin perussopimuksen 50. artiklan mukaisen eroprosessin käynnistäminen on Britannian poliittisen johdon käsissä. Kunnes eroilmoitus jätetään, on ”Brexit” vasta teoreettinen.

Äänestystuloksella on tosin jo ollut vaikutusta Britannian asemaan EU:ssa. Se on ajautumassa tilanteeseen, jossa siitä voi tulla niin sanottu ”epämuodollinen Norja”.

”Näin on kuvailtu sellaista tilannetta, jossa Britannialta ei saataisi tiristettyä eroilmoitusta ja se jatkaisi muodollisesti EU:n jäsenmaana, mutta sitä ei otettaisi enää mukaan päätöksentekoon”, selittää kansainvälisen politiikan yliopistolehtori Mikko Kuisma Oxford Brookes -yliopistosta.

Mikko Kuisma
Mikko Kuisma

”Britannia olisi ikään kuin tuulikaapissa, matkalla ulos. Unionin osalta tuskin hyväksyttäisiin, että EU-parlamentissa istuisi brittiedustajia ja he pääsisivät päättämään asioista täysivaltaisesti. Merkkejä tällaisesta tilanteesta on jo olemassa, mutta se ei voi olla kovinkaan pitkäaikainen”, Kuisma toteaa.

Eroilmoitus kuitenkin ennen pitkää tarvitaan. Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa todetaan, että Euroopan unionin jäsenmaa voi päättää erota ”omien perustuslaillisten vaatimustensa mukaisesti”. Mutta mitä se Britannian tapauksessa tarkoittaa?

”Artiklassa ei täsmennetä, mitä kautta ilmoitus annetaan. Sen ei välttämättä tarvitse olla hyvin virallinen kommunikointi, vaan se voitaisiin ehkä saada myös epävirallista kautta. Jos Britannian ja EU:n pattitilannetta halutaan venyttää, yksi vaihtoehto olisi melkein täydellinen kommunikaation katkaiseminen EU:n suuntaan”, Kuisma sanoo.

Se ainakin on epätodennäköistä, että virallinen eroilmoitus tulisi ennen kuin Brexitin vuoksi väistyvän pääministerin David Cameronin seuraaja on astunut virkaan. Hän on itse kieltäytynyt käynnistämästä eroprosessia. Hallitus halunnee myös laatia jonkinlaisen strategian ennen ryhtymistä neuvotteluihin, joista ennustetaan tiukkoja.

Pelkkä hallituksen ilmoitus tuskin riittää, vaan kansanäänestyksen tulos on käsiteltävä parlamentissa, Kuisma sanoo.

Parlamentin enemmistö on EU-jäsenyyden kannalla, mutta olisiko sillä pokkaa viitata kintaalla kansanäänestyksen tulokselle?

”Näkisin, että ei parlamentilla ole mahdollisuutta kävellä kansan tahdon yli. Se vain pahentaisi juopia, joita on paitsi Englannin ja Skotlannin sekä kansalaisten ja poliittisen eliitin välillä, myös englantilaisten keskellä. Jollain tavalla parlamentin ja hallituksen on löydettävä keinot ”

(Juttu jatkuu videon alla)

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Brittihallitukselta on jopa vaadittu myös kansanäänestyksen uusimista. Yli kolme miljoonaa ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen uuden EU-äänestyksen puolesta. Monissa jäsenmaissa EU-asioista on ennenkin äänestetty useaan otteeseen, kunnes toivottu äänestystulos on saatu.

Kuisma ei usko uudelleenäänestyksen mahdollisuuteen. Uusinnalle ei löydy laillista argumenttia, eikä sitä liioin voi poliittisesti perustella.

”Koko äänestystä markkinoitiin molemmissa kampanjoissa juuri demokratian ja kansanvallan voittona, ratkaisuna EU:n aiheuttamalle demokratiavajeelle. Näkisin hyvin hankalana, että päätös voitaisiin perua”, Kuisma selittää.

Vetoomuksen luotettavuutta on moitittu, sillä nimiä tai allekirjoittajien kansalaisuuksia ei tarkisteta. Sen voi sitä paitsi allekirjoittaa kuka tahansa Britannian kansalainen tai Britanniassa asuva. Maassa asuu noin kolme miljoonaa EU-kansalaista, joten teoriassa allekirjoittajissa voi olla valtaosin ihmisiä, joilla ei ole edes äänioikeutta kansanäänestyksessä.

Adressi johtaa joka tapauksessa parlamentin käsittelyyn. Siihen riittää satatuhatta nimeä. Parlamenttikeskustelu täytyy käydä, mutta sen jälkeen vetoomuksella ei ole painoarvoa”, Kuisma uskoo.

”Mutta politiikan tutkijoiden ennusteidenhan on osoitettu menevän välillä pieleen. Mikään ei ole kirkossa kuulutettua.”

MAX ROSSI / Reuters
Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz (oik) ja Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker (kesk) ovat vaatineet Britanniaa käynnistämään eroprosessin mahdollisimman pian.
Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz (oik) ja Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker (kesk) ovat vaatineet Britanniaa käynnistämään eroprosessin mahdollisimman pian.

Kansanäänestyksen tuloksen lisäksi painetta eroilmoituksen jättämiseen tulee muilta EU-mailta ja unionin johtajilta. Muun muassa Euroopan parlamentin puhemies Martin Schultz ja Euroopan komission johtaja Jean-Claude Juncker ovat vaatineet Britanniaa käynnistämään eroprosessin mahdollisimman pian.

Onko tämä pelkkää uhittelua vai kelpaisiko EU:lle jonkinlainen kompromissi, joka pitäisi Britannian EU:n jäsenenä?

”On vaikea kuvitella tilannetta, jossa kelloja käännettäisiin taaksepäin ja jatkettaisiin kuten ennen kansanäänestystä. Sitä paitsi tapa, jolla Schutz ja Juncker ovat puhuneet, viittaa siihen että Britannian lähtö voi olla EU:lle jonkinlainen helpotus. Britannialla on aina ollut ristiriitainen ja häilyvä asenne EU:hun, ja nyt se on selkiytynyt”, Kuisma pohtii.

Oma lukunsa ovat Skotlannin, Pohjois-Irlannin ja Walesin alueparlamenttien veto-oikeudet EU-lainsäädäntöä koskevissa asioissa. Britannian parlamentin ylähuoneen selvityksen mukaan ne saattaisivat veto-oikeudellaan estää eroamisen EU:sta. Esimerkiksi Skotlannissa 62 prosenttia äänestäjistä kannatti EU-jäsenyyden säilyttämistä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon väläytti tätä mahdollisuutta sunnuntaina brittikanava BBC:n haastattelussa.

Kun 50. artiklan mukainen eroilmoitus on annettu ja eroprosessi käynnistetty, on sen pysäyttäminen tai siirtäminen mahdotonta. Lissabonin sopimus on kirjoitettu varta vasten siten, ettei eroneuvotteluja voisi käyttää uhkavaatimusten esittämiseen tai muuhun keinotteluun. Prosessille asetettu kahden vuoden aikaraja takaa, ettei neuvotteluista tule loputonta savottaa.

Ainakin teoriassa. Käytännössä kansainvälinen sopimus on vain neuvottelutulos, joka voidaan tarvittaessa korvata uudella yhteisymmärryksellä. Sitä paitsi neuvotteluissa on käsiteltävä yksinkertaisesti tolkuton määrä asioita, joihin kahden vuoden aikajänne ei välttämättä riitä alkuunkaan.

”Täytyy muistaa että kun Grönlanti erosi EU:sta, puhuttiin lähinnä kalastukseen liittyvistä asioista. Silti neuvottelut kestivät kolme vuotta. Nyt aletaan kelata takaisin 40 vuoden integraatioprosessia”, Kuisma huomauttaa.

NEIL HALL Reuters
Brittilehdet kertoivat lauantaiaamuna EU-kansanäänestyksen tuloksesta.
Brittilehdet kertoivat lauantaiaamuna EU-kansanäänestyksen tuloksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat