Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Pohjois-Korean rajalla: Kauppa käy pakotteista huolimatta – ”Ostavat vaikka sata televisiota”

Pohjoiskorealaiset ovat alkaneet vaatia maksun dollareina, sanoo salakuljettaja, jonka HS tapasi Kiinan rajalla. Kiinasta kelpaavat esimerkiksi autot ja aurinkokennot.

Ulkomaat
 
Rekkaralli kulkee Kiinasta Pohjois-Koreaan
Rekkaralli kulkee Kiinasta Pohjois-Koreaan
Rekkaralli Kiinasta Pohjois-Koreaan jatkuu keväällä asetetuista uusista pakotteista huolimatta. Noin 90 prosenttia Pohjois-Korean ulkomaankaupasta kulkee Kiinan kautta, valtaosa rekkojen kyydissä Kiinan Dandongissa olevaa siltaa pitkin. Kuvaus, leikkaus, toimittaja: Mikko Paakkanen HS
Fakta

Pakotteilla kiristetään valuuttahanoja

 YK:n turvallisuusneuvosto päätti maaliskuussa asettaa Pohjois-Korealle uusia, tiukempia talouspakotteita. Osa YK:n jäsenvaltioista on määrännyt omia pakotteitaan.

 Tarkoitus on estää Pohjois-Koreaa saamasta asetekniikkaa tai valuuttaa, jolla sitä voi ostaa.

 Pakotesopimus vaatii, että kaikki Pohjois-Koreasta tuleva ja sinne menevä rahti tarkastetaan.

 Pakotteet myös kieltävät esimerkiksi rautamalmin, kivihiilen, jalometallien ja harvinaisten maametallien tuonnin.

Dandong

Rekkajono jyristelee siltaa pitkin korkealla joen yllä kohti Pohjois-Koreaa. Kyydissä on ainakin suuria koneen osia sekä levyjä, jotka näyttävät rakennustarvikkeilta. Useimpien rekkojen lastia ei näe, koska tavarat ovat kontissa tai pressun alla.

Rekkojen välissä matelee kaksi suurta autonosturia, jotka joku Pohjois-Koreassa on ostanut.

Tämä on yksi Pohjois-Korean ulkomaankaupan tärkeimmistä reiteistä. Koillis-Kiinasta Dandongin kaupungista johtaa japanilaisten miehittäjien toisen maailmansodan aikana rakentama terässilta Sinuijun kaupunkiin Pohjois-Koreaan.

Pohjois-Korea käy noin 90 prosenttia ulkomaankaupastaan Kiinan kanssa, joka on sen ainoa merkittävä tukija. Noin puolet Kiinan-kaupasta kulkee Dandongin kautta.

Sen huomaa Dandongin raja-asemaa ympäröivässä kaupunginosassa. Alue on täynnä kauppoja, joiden pääasiallinen asiakaskunta on pohjoiskorealaisia. Kauppojen kyltit ovat sekä kiinaksi että koreaksi.

”Toisinaan käy pohjoiskorealaisia, jotka ostavat vaikka sata televisiota”, kertoo elektroniikkaa myyvässä liikkeessä työskentelevä kiinalainen nainen.

Hän ei halua nimeään julki. Tavaroiden myyminen pohjoiskorealaisille on laillista, jos sen hoitaa laillisesti, mutta HS:n Dandongissa tapaamat Pohjois-Korean-kauppaa käyvät yrittäjät ja työntekijät pitävät liiketoimia silti hieman arkaluonteisina.

Mikko Paakkanen / HS
Raja-aseman lähellä kauppojen kyltit ovat sekä kiinaksi että koreaksi.
Raja-aseman lähellä kauppojen kyltit ovat sekä kiinaksi että koreaksi.

Alueen kaupoissa myydään melkein mitä vain. Esimerkiksi äänentoistolaitteita, koneiden osia, ravintolakeittiökoneita sekä käytettyjä autoja ja niihin tarvittavia öljyjä ja varaosia. Myös aurinkopaneelit ja akut tekevät kauppansa suljettuun diktatuuriin, jossa sähkön saatavuus vaihtelee.

Raja-aseman portin lähistöllä kävelee ryhmä pukumiehiä, joilla on Pohjois-Korean entisiä johtajia kuvaavat pinssit rintapielessään. He eivät juttele toimittajille. Siitä voisi joutua vaikeuksiin kotimaassa Pohjois-Koreassa.

”Osa asiakkaista on pohjoiskorealaisten yhtiöiden lähettämiä. Osa on yksityisiä liikemiehiä”, myyjänainen kertoo.

Pohjois-Koreassa yhtiö tarkoittaa samaa kuin valtio, sillä yksityisiä yrityksiä siellä ei ole. Yksityiset liikemiehet puolestaan välittävät tuotteita epävirallisille markkinoille, jotka Pohjois-Koreaan on viime vuosina syntynyt.

Mikko Paakkanen / HS
Koillis-Kiinasta Dandongin kaupungista johtaa terässilta Sinuijun kaupunkiin Pohjois-Koreaan.
Koillis-Kiinasta Dandongin kaupungista johtaa terässilta Sinuijun kaupunkiin Pohjois-Koreaan.

Rekkoja virtaa Pohjois-Koreaan yhä päivittäin, vaikka Kiina on mukana uusimmissa Pohjois-Korean vastaisia talouspakotteissa, jotka YK:n turvallisuusneuvosto päätti ottaa käyttöön viime maaliskuussa. Pakotteet ovat vastaus Pohjois-Korean alkuvuodesta tekemiin ydin- ja rakettikokeeseen.

Pakotteiden teho riippuu paljon siitä, kuinka tehokkaasti Kiina panee niitä toimeen. Kiinalla on niiden suhteen kaksijakoiset intressit.

Kiina haluaisi, että Pohjois-Korea lopettaa ydinaseiden kehittelyn, mutta se ei halua, että pakotteet kaatavat Pohjois-Korean hallinnon. Se voisi merkitä pakolaisvirtoja sekä puskurimaan luhistumista Kiinan ja kapitalistisen Etelä-Korean välistä.

Uusien määräysten mukaan jokainen kuljetus PohjoisKoreaan tai sieltä pois pitää tarkastaa. Aiemmin näin piti tehdä vain, jos oli syy epäillä, että kyydissä on kiellettyä tavaraa kuten asetekniikkaa.

The New York Times -lehden maaliskuun lopulla haastattelemien nimeämättömien virkamiesten mukaan kuitenkin vain pieni osa Pohjois-Korean menevistä kuljetuksista tarkastettiin. HS:n tapaamien kauppiaiden mukaan sen sijaan tarkastaminen on tiukentunut pakotteiden tultua voimaan.

”Tulliviranomaiset kyllä tarkastavat. He haluavat verorahat”, sanoo yksi pohjoiskorealaisille tavaraa myyvä kiinalainen kauppias.

HS:n havaintojen mukaan Kiinan tullimiehet tutkivat ainakin sen, että Pohjois-Koreasta palaavien rekkojen tavaratilat ovat tyhjiä. Kiinalaisrekoista valtaosa käy Pohjois-Koreassa vain jättämässä rahdin rajan tuntumaan.

Pohjois-Korea kaipaa kipeästi ulkomaan valuttaa, ja sitä se saa myymällä etenkin raaka-aineita ulkomaille. Uudet pakotteet kieltävät tuomasta Pohjois-Koreasta esimerkiksi kivihiiltä ja rautamalmia. Tällä yritetään estää Pohjois-Koreaa saamasta kovaa valuuttaa aseiden kehittämiseen.

Hiili ja rautamalmi ovat Pohjois-Korean tärkeimpiä vientituotteita. Niiden tuonti on pakotesopimuksen mukaan kuitenkin sallittua, jos se tähtää ihmisten elinolojen parantamiseen. Tulkinta siitä, mikä parantaa elinoloja, on Kiinan viranomaisten päätettävissä.

Kaikki Pohjois-Korean ulkomaankauppa ei kuitenkaan kulje tullin kautta. Salakuljettaminen on yleistä. Tavaraa kulkee tullin ohi molempiin suuntiin.

”Minä en vastaa kuljetuksista. Minä vain myyn. Ostajat hoitavat kuljettamisen”, toteaa yksi laillista Pohjois-Korean-kauppaa tekevä kiinalainen HS:lle.

Salakuljettajia eivät pakotteet koske suoranaisesti. Ne vaikuttavat silti myös salakuljetukseen, sanoo salakuljettaja, joka suostui kertomaan HS:lle liiketoimistaan.

Keski-ikäinen kiinalaismies tulee lyhyeen tapaamiseen hengityssuojain kasvoillaan ja lippalakki päässä. Hän ei halua, että viranomaiset tai hänen omat liikekumppaninsa näkevät häntä ulkomaalaisen toimittajan seurassa.

”Nykyisin käymme mieluiten kauppaa vain sellaisilla tuotteilla, jotka eivät ole kieltolistalla”, mies kertoo.

Kiellettyjen tavaroiden salakuljettamisessa on liian iso riski suhteessa voittoihin.

”Jos jäämme kiinni jonkin sellaisen kuljettamisesta, joka ei ole kieltolistalla, menetämme tuotteet ja saamme sakot. Mutta jos jäämme kiinni kielletyistä tuotteista, voimme joutua vuosiksi vankilaan.”

Rajajoella toimivat hämärämiehet ostavat ja myyvät aina sitä, mikä kulloinkin on kannattavinta. HS:n tapaama salakuljettaja kertoo ostaneensa aiemmin metalleja Pohjois-Koreasta, koska ne olivat siellä halpoja ja Kiinassa kalliita. Kun metallien hinnat Kiinassa laskivat, hän siirtyi kala- ja äyriäisbisnekseen.

Pohjoiskorealaiset kalastajat työskentelevät valtiolle ja saavat huonoa palkkaa. Siksi he myyvät osan saaliistaan kiinalaisille, ennen kuin palaavat mereltä kotisatamaan, mies kertoo. Merenelävät siirtyvät veneestä toiseen joella yön pimeydessä.

Uusien pakotteiden tultua myös pohjoiskorealaisten kalastajien politiikka on muuttunut, mies kertoo.

Pohjoiskorealaiset haluavat salakuljettamistaan tuotteista dollareita.
Pohjoiskorealaiset haluavat salakuljettamistaan tuotteista dollareita.

”Ennen pystyimme maksamaan kalastajille tavaralla ja elintarvikkeilla. Nyt heille eivät kelpaa edes Kiinan yuanit. He haluavat maksun Yhdysvaltojen dollareina.”

Salakuljettajan käsityksen mukaan pohjoiskorealaiset haluavat dollareita, koska niillä voi ostaa tuotteita, jotka ovat muualla halvempia kuin Kiinassa.

”He saavat riisisäkin halvemmalla Venäjältä”, mies sanoo.

Jos hänen väitteensä on totta, on suuri muutos, että yuanit eivät enää kelpaa. Kiinan-kaupan vuoksi yuan on pitkään ollut erittäin käypä valuutta Pohjois-Korean epävirallisilla markkinoilla.

Dollari on kova valuutta, jolla voi ostaa paitsi venäläisen riisisäkin, myös ydinteknologiaa. Koska kyse on Pohjois-Koreasta, on mahdollista, että kalastajat ovat valtiolla töissä silloinkin, kun myyvät mereneläviä kiinalaisille salakuljettajille pimeällä joella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat