Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mannerheim-laatasta sikisi Pietarissa riita – Kommunistit syyttävät ”natsismin rehabilitoinnista”

Historiantutkija Lev Lurjen mukaan pietarilaiset tuntevat Mannerheimin paremmin kuin Stalinin.

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Tiistaina Mannerheimin muistolaatta oli peitetty mustalla muovilla.
Tiistaina Mannerheimin muistolaatta oli peitetty mustalla muovilla. Kuva: Nikolai Gontar

Pietari

Mannerheimin muistolaatta ehti olla Pietarissa paljastettuna neljän päivän ajan, kun se jo töhrittiin.

Laatta paljastettiin juhlavasti runsas viikko sitten. Siitä lähtien kiistely muistomerkin ja Mannerheimin ympärillä on vain kiihtynyt.

Viime tiistaina se oli peitettynä mustalla muovilla. Muovin viillosta pilkotti kohokuvaa pitkin norunut kirkkaanpunainen maali.

”Riidoilla ei ole mitään kytköstä Mannerheimiin. Kiistassa näkyy vallanpitäjien ja heidän vastustajiensa jyrkkä vastakkainasettelu”, selvittää tunnettu pietarilainen historioitsija Lev Lurje HS:lle.

Lurjen mukaan venäläiset vallanpitäjät ovat kiistassa Mannerheimin puolella. Paikalla avajaisissa oli Venäjän kulttuuriministeri ja Sotahistoriallisen seuran puheenjohtaja Vladimir Medinski sekä seuran tiedeneuvoston johtaja Vladimir Tšurov. Tšurov on sotahistorian harrastaja ja Mannerheim-tuntija.

”Myös Putinia Mannerheimin aristokraattinen hahmo luultavasti miellyttää”, Lurje huomauttaa. Hän arvioi Tšurovin olleen ideanikkarina, kun Putin laski kukkia Mannerheimin ja Urho Kekkosen haudoille vieraillessaan Suomessa vuonna 2001.

Vastapuolella ovat kommunistit. Kommunistien parlamentaarikot ovat pyytäneet syyttäjänvirastoa ja vakavien rikoksien tutkintakomiteaa selvittämään, onko muistolaatan pystyttämisessä syyllistytty natsismin ”rehabilitointiin” eli maineen palautukseen. Vastuu kommunistien mukaan lepää Medinskin ja Tšurovin harteilla, vaikka myös presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov osallistui avajaisiin.

Mannerheim tunnetaan Pietarissa hyvin, Lurje korostaa.

”Ennen kriisiä pietarilaiset matkustivat Suomeen useammin kuin Moskovaan. Mannerheim tunnetaan meillä paremmin kuin Stalin ”, hän tiivistää. Tavallisten venäläisten suhde Mannerheimiin on Lurjen mielestä maltillinen.

”Suurin osa ymmärtää, että Mannerheim käytännössä kieltäytyi noudattamasta Hitlerin käskyjä ja että jos hän olisi halunnut, Leningradin kaupunki olisi tuhottu”, hän sanoo.

Vastustajat pitävät Mannerheimia veren tahrimana lahtarina, joka pystytti keskitysleirejä Petroskoihin, oli Hitlerin neuvonantaja ja osallistui Leningradin piiritykseen, Lurje kuvailee.

Tutkijaa itseään Mannerheim ei kiehdo, mutta muistolaatalle on perustelut. Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) asui ja palveli tsaarin chevalier-kaartissa Pietarissa. Lurje huomauttaa, että Stalin jätti Mannerheimin rauhaan sodan jälkeen ja että heillä oli yhteys sodan aikana.

Muistolaatan avajaisiin ei kutsuttu Suomen taholta ketään. Lurje arvelee, että Venäjällä pelättiin skandaalia.

Pietarilaiset ovat tulistuneet myös vuonna 2004 kuolleesta tšetšeenijohtajasta Ahmat Kadyrovista. Kaupunki on päättänyt nimetä sillan hänen mukaansa. Kadyrov oli tšetšeenijohtaja, joka vaihtoi puolta ja ryhtyi tukemaan Moskovaa.

”Mannerheim sentään asui Pietarissa, mutta Kadyrov ei koskaan edes käynyt kaupungissa”, muistuttaa Lurje.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat