Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olli Rehn suree Britannian päätöstä: ”Vanhemman väestön ratkaisu vie nuorilta mahdollisuuksia”

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa
Olli Rehn toivoo Britannian hallituksen tekevän virallisen eroilmoituksen viivyttelemättä.
Olli Rehn toivoo Britannian hallituksen tekevän virallisen eroilmoituksen viivyttelemättä. Kuva: Heikki Saukkomaa

Entinen EU-komissaari ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) suree Britannian EU-eron vaikutuksia etenkin maan nuoriin.

Britannian päätös erota Euroopan unionista syö Rehnin mukaan britannialaisnuorten mahdollisuuksia matkustaa, opiskella ja tehdä töitä muualla Euroopassa tulevaisuudessa.

”Vastuu siitä kaatuu vanhemmalle väestölle, joka asettui isolla enemmistöllä brexitin eli EU-eron taakse, kirjoittaa Rehn blogissaan.

”Brittien äänestyksessä globalisaation haittapuolet ja etenkin vanhemman väen subjektiivinen kokemus kelkasta putoamisesta epävarmuuden maailmassa varmastikin painoivat vaa’assa”, kirjoittaa Rehn.

Rehnin mukaan brexitissä on kyse avioerosta, joka merkitsee Britannialle myös perustuslaillista kriisiä ja taloudellista epävarmuutta.

”Punnan kurssi ja Lontoon pörssi olivat perjantaina kovassa pudotuksessa. Myös Euroopan talouteen brexit luo epävarmuutta.”

Haitat voitaisiin Rehnin mukaan minimoida hoitamalla ero ”ilman venkoilua, reilulla pelillä puolin ja toisin”, sillä peruutusvaihdetta ei ole. Rehn toivookin Britannian hallituksen tekevän virallisen eroilmoituksen viivyttelemättä.

Sen jälkeen pitäisi keskittyä taas unionin kehittämiseen.

”EU:lla pitää olla sen verran itsesuojeluvaistoa, ettei se jää brexitin panttivangiksi seuraavaksi vuosikymmeneksi. Euroopan ja Suomen tulevaisuuden kannalta on nimittäin yhtä tärkeää jatkaa Euroopan unionin uudistamista kuin sopia EU:n ja Britannian suhteesta”, Rehn toteaa.

Entisellä komissaarilla riittää uskoa Euroopan unionin tulevaisuuteen ilman Britanniaakin. Rehnin mukaan ne tarpeet, joiden takia unioni perustettiin, eivät ole kadonneet mihinkään. Samalla vastaan on tullut myös uusia haasteita.

”Euroopan unionia tarvitaan nykymaailmassa, jossa ongelmat ovat isoja ja rajat ylittäviä, kuten ilmastonmuutos ja lähialueen epävakaus; siinä työssä 27 maan liittoutuman neuvotteluasema on vahvempi. Edes EU:n suurimmat jäsenvaltiot eivät ole globaalissa mittakaavassa supervaltoja, vaan tarvitsevat unionia selkänojakseen.”

Voit lukea kaikki HS:n brexit-jutut niiden aihesivulta.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat