Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat valtapuolueet pitivät pintansa Espanjan vaaleissa – Podemos ei onnistunut syrjäyttämään sosialisteja

Britannian EU-eron arveltiin vaikuttaneen viime hetkellä Espanjan vaalitulokseen, joka poikkesi selvästi mielipidekyselyistä.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
JAVIER BARBANCHO / REUTERS
Espanjan virkaa tekevä pääministeri ja konservatiivipuolue PP:n johtaja Mariano Rajoy äänesti parlamenttivaaleissa Madridissa sunnuntaina.
Espanjan virkaa tekevä pääministeri ja konservatiivipuolue PP:n johtaja Mariano Rajoy äänesti parlamenttivaaleissa Madridissa sunnuntaina. Kuva: JAVIER BARBANCHO / REUTERS
Fakta

Neljän suurimman järjestys pysyi

 Espanjan parlamenttivaalien tulos neljän suurimman puolueen osalta (suluissa muutos viime joulukuun vaaleista):

 Keskustaoikeistolainen konservatiivipuolue PP, 137 paikkaa (+14 paikkaa), 33,03 prosenttia.

 Keskustavasemmistolainen sosialistipuolue PSOE, 85 paikkaa (–5), 22,66 prosenttia.

 Vasemmistolainen Unidos Podemos, 71 paikkaa (=), 21,10 prosenttia.

 Keskustalainen Ciudadanos, 32 (–8), 13,05 prosenttia.

 Espanjan parlamentin alahuoneessa on 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan 176 paikkaa.

Uudet vaalit eivät tuoneet ilmeistä ratkaisua Espanjan poliittiseen umpisolmuun.

Ihmiset joutuivat sunnuntaina palaamaan uurnille vain puoli vuotta joulukuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen, koska puolueet eivät olleet saaneet aikaan hallitusta. Toinen yritys tuotti kovin samankaltaisen tuloksen.

Toiseksi eniten ääniä saanut sosialistipuolue PSOE ja neljänneksi eniten ääniä saanut keskustaliberaali Ciudadanos kieltäytyivät maanantaina tukemasta vaalivoittaja PP:n johtajan Mariano Rajoyn jatkokautta pääministerinä.

Rajoyn johtama keskustaoikeistolainen konservatiivipuolue PP lujitti suurimman puolueen asemaansa 33,03 prosentin ääniosuudella, jolla se sai 137 paikkaa parlamentin alahuoneesta. Joulukuussa PP sai 123 paikkaa.

Alahuoneessa on yhteensä 350 paikkaa, joten enemmistöhallitukseen vaaditaan vähintään 176 paikkaa.

Toiseksi suurimpana puolueena pysyi Pedro Sánchezin johtama keskustavasemmistolainen sosialistipuolue PSOE 22,66 prosentin osuudella ja 85 paikalla. Joulukuussa se sai 90 paikkaa.

Radikaalina pidetty Unidos Podemos ei onnistunut syrjäyttämään sosialisteja vasemmiston päävoimana, vaikka vaaleja edeltäneet mielipidekyselyt ja heti äänestyksen loputtua julkaistut ovensuukyselyt antoivat odottaa niin.

Siksi sosialistien leirissä huokaistiin helpotuksesta, vaikka tulos oli PSOE:n kaikkien aikojen huonoin.

Pablo Iglesiasin johtama Unidos Podemos (suomeksi Yhtenäisinä pystymme) on Podemosin ja pienemmän vasemmistopuolueen Izquierda Unidan vaaliliitto. Se sai 21,1 prosenttia äänistä ja 71 paikkaa, yhtä monta kuin joulukuussa.

Liberaali keskustalainen Ciudadanos sai 13,05 prosenttia äänistä ja 32 paikkaa. Joulukuussa se sai 40 paikkaa.

PP:n johtaja ja virkaa tekevä pääministeri Mariano Rajoy juhli tuloksen selvittyä vaalivoittoa ja ilmoittautui uuden hallituksen muodostajaksi. PSOE ja Ciudadanos ilmoittivat maanantaina, etteivät ne edelleenkään lämpene yhteistyölle konservatiivien kanssa.

PSOE julisti Reutersin mukaan, ettei se aio tukea Rajoyn pääministeriyttä edes passiivisesti. Aiemmin sosialistijohtaja Pedro Sánchez on johdonmukaisesti kieltäytynyt liitosta Rajoyn kanssa – niin myös Podemosin Pablo Iglesiasin kanssa.

Aiemmin on arveltu, että vaikka sosialistipuolue ei suostuisi PP:n kanssa samaan hallitukseen, se voisi äänestää parlamentin luottamusäänestyksessä tyhjää ja mahdollistaa esimerkiksi PP:n ja Ciudadanosin muodostaman vähemmistöhallituksen. Puolue kiisti tämän mahdollisuuden maanantaina.

Ciudadanos-puolueen johtaja Albert Rivera ilmoitti niin ikään, ettei Rajoyn johtama hallitus saa hänen puolueeltaan tukea.

Mariano Rajoy kertoi aiemmin maanantaina Reutersin mukaan, että hän yrittää saada PSOE:n suostumaan hallitusyhteistyöhön ja että myös Ciudadanos olisi tervetullut hallitukseen. Hän kommentoi tuolloin, että sosialistipuolueessa olisi halukkuutta keskusteluun.

Rajoy sanoi toivovansa, että hallituksen kokoonpanosta päästään sopimukseen kuukaudessa. Hänen Cope-radiokanavalle antamansa kommentin mukaan olisi ”pelleilyä” käyttää neuvotteluihin vielä useita kuukausia.

Konservatiivit ja sosialistit olivat tottuneet vuosikymmenten ajan hallitsemaan Espanjaa vuorovedoin, mutta joulukuussa ne menettivät asemiaan uusille puolueille Podemosille ja Ciudadanosille.

Perinteisten voimien romahtaminen selittyi suurelta osin korruptioskandaaleilla ja talouskriisillä. Äänestäjät halusivat muutosta, mutta sen seurauksena poliittinen kenttä hajaantui niin, että yhteistyökuvioista tuli sietämättömän monimutkaisia.

Sunnuntain vaalit eivät juuri muuttaneet tätä.

Britannian EU-eron arveltiin mahdollisesti aiheuttaneen espanjalaisissa vakauden kaipuuta ja kääntymistä siksi vanhojen valtapuolueiden puoleen. Etenkin Rajoy kampanjoi korostamalla vakauden tärkeyttä ja populismin vaaroja.

Podemosin keskeisimpiä tavoitteita ovat perustulon käyttöönotto, hyvätuloisten ja yhtiöiden verotusten kiristäminen sekä EU:n valvoman talouskurin höllentäminen.

Tietokoneinsinööri David Rico, 39, kertoi äänestäneensä sosialisteja aina, niin tälläkin kertaa.

”Uusilla puolueilla ei ole kokemusta”, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle Madridissa.

”Nyt ei ole kokeilujen aika. Katsokaa Britannian muutosta. Osakemarkkinat romahtivat.”

ANDREA COMAS / REUTERS
Vasemmistolaisen Podemosin johtaja Pablo Iglesias äänesti Espanjan parlamenttivaaleissa Madridissa sunnuntaina.
Vasemmistolaisen Podemosin johtaja Pablo Iglesias äänesti Espanjan parlamenttivaaleissa Madridissa sunnuntaina.
ELOY ALONSO / REUTERS
Pariskunta äänesti parlamenttivaaleissa Pola de Sieron kaupungissa Asturiassa Pohjois-Espanjassa sunnuntaina.
Pariskunta äänesti parlamenttivaaleissa Pola de Sieron kaupungissa Asturiassa Pohjois-Espanjassa sunnuntaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat