Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtajien analyysi: Mitä nyt, Britannia?

Brittien päätös erota EU:sta johtaa epävarmuuden aikaan koko Euroopassa, HS:n kirjeenvaihtajat kirjoittavat.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Lontoo Pekka Mykkänen Bryssel Tiina Rajamäki Berliini
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Britannian kansanäänestyksen lopputulos eli päätös erota Euroopan unionista ajoi Britannian heti poliittiseen kaaokseen, joka alkoi heijastua myös muualle Eurooppaan.

Vaikutukset tulevat ulottumaan myös Suomeen, jolle Britannia on kuudenneksi suurin vientimarkkina.

Viikonlopun aikana kävi selväksi, että kellään sen enempää Britanniassa kuin EU:ssakaan ei ollut selkeää käsitystä siitä, missä aikataulussa ja miten Britannian ero unionista tulee etenemään.

Edessä on nyt pitkä epävarmuuden aikakausi.

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti erostaan jo perjantaiaamuna, kun kansanäänestystulos sinetöi EU-eroa haluavien voiton prosentein 48,1–51,9. Cameron haluaa jatkaa kuitenkin pääministerinä muutaman kuukauden aina siihen asti kunnes seuraaja on valittu.

Cameronin eroilmoitus tönäisi hallitusvallassa olevan konservatiivipuolueen tuuliajolle ilman kunnon johtajuutta. Puolueessa vallitsee jo valmiiksi sisällissota EU-jäsenyyden vastustajien ja kannattajien välillä.

Myös pääoppositiopuolue labour ajautui viikonloppuna sekasortoon, kun kapinaleiri alkoi kammeta sen johtajaa Jeremy Corbynia paikaltaan. Suuttumusta herätti Corbynin ponneton ja jopa välttelevä esiintyminen EU-jäsenyyden jatkon puolustajana.

Poliitikkojen käydessä toistensa kurkkuun tavalliset britit sulattelivat kansanäänestystulosta.

Osa briteistä oli tyrmistynyt eikä voinut uskoa, että edessä todellakin on ero 28 jäsenmaan unionista yli neljänkymmenen vuoden jälkeen.

Tyrmistystä aiheutti myös se, kuinka EU-eroa ajavan leirin kärkihahmot söivät keskeiset vaalilupaukset heti kansanäänestystuloksen selvittyä. Maahanmuutto ei vähenekään välittömästi, eikä EU-jäsenmaksu menekään lyhentämättömänä Britannian terveydenhuoltojärjestelmän pönkittämiseen.

Ehkä eniten tyrmistystä ja huolta aiheutti kuitenkin se, että EU-eron korkeimmat puuhamiehet eivät pystyneet esittämään mitään konkreettista suunnitelmaa Britannian irrottautumiseksi EU:sta.

Brexit-leirin keulahahmo Boris Johnson totesi vain, että mikään ei muutu heti, ja edessä on ”loistavia mahdollisuuksia”.

Koko Britannian tulevaisuus lepäsi äkkiä tyhjän päällä.

Skotlanti ei jäänyt odottamaan tilanteen selkiytymistä.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti aloittavansa heti alustavat neuvottelut EU-instituutioiden ja -jäsenmaiden kanssa Skotlannin tulevasta EU-jäsenyydestä.

Samalla Sturgeon nosti pöydälle uuden kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä. Edellinen kansanäänestys syyskuussa 2014 päätyi itsenäistymisaloitteen hylkäämiseen.

Käytännössä Sturgeonin ilmoitus tarkoittaa sitä, että Britannian ero EU:sta johtaa hyvin mahdollisesti myös Yhdistyneen kuningaskunnan hajoamiseen.

Mielipidemittausten mukaan kannatus itsenäistymiselle on nousussa, sillä skotit haluavat jäädä EU:hun.

Kansanäänestystä väläyteltiin myös Pohjois-Irlannissa, joka myös vastusti EU-eroa. Sinn Féin -puolueen Martin McGuinness esitti, että pohjoisirlantilaisten pitäisi saada äänestää liittymisestä Irlannin tasavaltaan.

Britannian koko poliittisen kentän joutuessa ennennäkemättömään paineeseen alkoi muu Eurooppa pohtia, kuinka Britannian EU-eron kanssa pitää menetellä.

Ydinkysymykseksi nousi se, milloin Britannia käynnistää viralliset neuvottelut unionista irrottautumiseksi. Virallisesta eroilmoituksesta alkaa juosta kahden vuoden määräaika, jota voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden ja EU:n suostumuksella.

Briteillä itsellään ei ole kiirettä antaa virallista eroilmoitusta eli laukaista perussopimuksen 50. artiklaa. Syitä tähän on useita.

Ensinnäkin Cameron ei suostu ilmoitusta antamaan, vaan hän on siirtänyt sen seuraajansa tehtäväksi.

Toinen syy on se, että brittihallituksen pitää ensin saavuttaa näkemys siitä, mitä neuvotteluissa tavoitellaan. Suunnitelman rakentaminen tyhjästä vie aikaa – ja sitä ennen pitää valita suunnitelman tekijät.

Britit haluavat myös käydä ensin epävirallisia neuvotteluja ja haarukoida, kuinka paljon vastapuolella on halua tulla vastaan. Neuvoteltaviksi tulevat sekä ero unionista että se, minkälaiseksi Britannian ja EU:n tuleva suhde muodostuu.

Muulla Euroopalla ei ole ainakaan toistaiseksi selkeää ja yhtenäistä kuvaa siitä, kuinka Britannian EU-eron kanssa on edettävä. Kommentit ovat vaihdelleet pikaeroon usuttamisista aina maltillisempiin äänenpainoihin.

EU-elinten ykkösjohtajat ja EU:n kuuden perustajamaan ulkoministerit patistivat Britanniaa antamaan virallisen eroilmoituksen mahdollisimman nopeasti.

Vaatimusta perusteltiin sillä, että eroprosessin lykkääminen ruokkii taloudellista ja poliittista epävakautta koko Euroopassa. Epävakaus heijastuu väistämättä myös Suomeen.

EU-maissa ollaan huolissaan myös dominovaikutuksesta. Britannian esimerkin pelätään johtavan vastaavien kansanäänestyshankkeiden leviämiseen muihin jäsenmaihin.

Eri jäsenmaiden kannat ovat kuitenkin vasta muotoutumassa, eivätkä kaikki halua olla ensimmäisinä äänessä. Britannian EU-ero on pitkä prosessi, joka tulee tarjoamaan omaa etuaan ajaville jäsenmaille tilaisuuden myös kaupantekoon.

Jäsenmaan ero unionista on niin iso ja ennennäkemätön asia, että edes EU:n johtavassa maassa Saksassa ei olla yksimielisiä marssijärjestyksestä.

Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin mielestä muiden EU-maiden pitää olla nyt nopeita ja tehokkaita synnyttääkseen unioni uudestaan. Liittokansleri Angela Merkel taas haluaa, että tilanne analysoidaan tarkkaan – ja kaikkien 27 unioniin jäävän jäsenmaan kesken.

Näin pienetkin jäsenmaat kuten Suomi pääsisivät pohtimaan unionin uutta linjaa.

Merkeliltä riitti ymmärrystä myös briteille. Hänestä EU-mailla ei ole mitään syytä kohdella Britanniaa ”häijysti” ja kiirehtiä eroprosessin aloittamista.

Saksan Steinmeier aloitti valmistelut Britannian EU-eron varralle kaikessa hiljaisuudessa jo keväällä. Kumppanina toimi Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault. Tavoitteena on poliittisesti tiiviimpi, mahdollisesti jäsenmaita kahteen kehään jakava unioni.

Saksan ja Ranskan ulkoministeriöiden valmisteluista EU:n tulevaisuuden varalle kertoi Frankfurter Allgemeinen -lehti.

Britanniaa ei enää nähdä pohtimassa muiden mukana EU:n yhteistä tulevaisuutta.

Kun EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin tiistaina, saapuu päämiesillalliselle lyöty mies, David Cameron. Hänen pitää selittää Britannian tulevia askelmia muille EU-johtajille.

Sen jälkeen Cameron palaa Lontooseen, ja muiden 27 EU-maan johtajat jatkavat neuvotteluja keskenään.

Se on ensimmäinen näkymä siitä, miten EU jatkossa toimii: Britanniaa kuulematta.

Britannialla itsellään on edessä valtava urakka, jossa neuvottelut EU-erosta ja tulevasta suhteesta ovat vain osa.

Tämän lisäksi Britannian pitää löytää uusi paikka ja rooli kansainvälisissä yhteisöissä. EU-eron myötä raukeavien lakien tilalle pitää säätää uudet lait. Kolmansien maiden kanssa pitää solmia kauppasopimuksia.

Ei ihme, että moni Britanniassa toivoi, että kelloa voisi kääntää taaksepäin. Kansalaisaloite uuden EU-kansanäänestyksen järjestämiseksi oli kerännyt sunnuntai-iltana jo yli 3 266 000 allekirjoitusta. Osa allekirjoittaneista ei tosin ollut edes Britannian kansalaisia.

EU-eron juhlijoitakin riitti, ja osa koki saaneensa äänelleen viimeinkin vastinetta.

HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
Manchesteristä 70 kilometriä etelään sijaitsevassa Stoke-on-Trentissä asuu noin 250 000 ihmistä. Kansanäänestyksessä 69,4 prosenttia kannatti eroa EU:sta.
Näin Britannian irtaantuminen etenee lähipäivinä ja -kuukausina

Maanantaina

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Ranskan presidentti François Hollande tapaavat Pariisissa ja jatkavat sieltä matkaansa Berliiniin. Siellä he tapaavat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Italian pääministerin Matteo Renzin.

Myös Euroopan unionin komissaarien on määrä tavata maanantaina puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin johdolla. Britannian komissaari Jonathan Hill ilmoitti lauantaina eroavansa.

Näissä ja monissa aiemmissa kokouksissa keskustellaan Britannian EU-eroon johtavasta viime torstain kansanäänestyksestä.

Tiistaina

Euroopan parlamentti kokoontuu aamulla antamaan lausunnon siitä, miten Britannian eroprosessissa tulisi edetä.

EU-maiden johtajat kokoontuvat illalla huippukokoukseen. Britannian pääministeri David Cameron selittää muille johtajille maansa eroaikeita illallisella, minkä jälkeen hän palaa Lontooseen.

Keskiviikkona

Muiden 27 EU-maan johtajat valmistelevat tulevia eroneuvotteluja. Huippukokouksen muita aiheita ovat muun muassa maahanmuutto ja EU:n yhteistyö sotilasliitto Naton kanssa, mutta kokouslähteiden mukaan eniten aikaa käytetään Britanniaan.

Heinäkuussa

EU saattaa pitää ylimääräisen huippukokouksen.

Lokakuussa

Cameronin mukaan hän eroaa pääministerin tehtävästä lokakuussa, minkä jälkeen hänen seuraajansa tehtävä on ilmoittaa Britannian eroaikeesta EU:lle. EU-johtajat ovat vaatineet Britanniaa ilmoittamaan erostaan aiemmin, mieluiten tiistain huippukokouksessa.

Syksy 2016–

Virallisen eroilmoituksen jälkeen Britannian ero ja uusi EU-suhde pitäisi neuvotella kahdessa vuodessa. Neuvotteluja voidaan jatkaa, jos kaikki jäsenmaan niin haluavat.

2018?

Britannian EU-ero astuu voimaan, kun osapuolet ovat päässeet uuteen sopimukseen ja hyväksyneet sen. Jos sopimusta ei synny, eivätkä EU-maat halua jatkaa neuvotteluja, ero tulee voimaan kahden vuoden päästä Britannian virallisesta eroilmoituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat