Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini ei vaadi Suomeen vastaavaa äänestystä

Ranskassa ja Ruotsissa EU:n vastustajat tarttuivat heti tilaisuuteen.

Ulkomaat
 
JACKY NAEGELEN / Reuters
Ranskassa oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaatii EU-eroa.
Ranskassa oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaatii EU-eroa. Kuva: JACKY NAEGELEN / Reuters

Helsinki / Budapest

Britannian päätös lähteä Euroopan unionista herätti riemua EU-kriittisissä voimissa ympäri Länsi-Eurooppaa. Vaatimukset omasta EU-kansanäänestyksestä alkoivat heti Britannian tuloksen selvittyä.

Hollannissa EU-vastaisen vapauspuoleen johtaja Geert Wilders sanoi, että vastaava äänestys, ”nexit”, tulisi järjestää myös Hollannissa. N tulee sanasta Nederland.

Ranskassa oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen johtaja Marine Le Pen vaati samaa. Hän on vahva ehdokas Ranskan presidentinvaaleissa vuonna 2017.

Kuoroon yhdyttiin Pohjoismaissa. Suomessa Perussuomalaiset Nuoret onnittelivat perjantaina Britanniaa EU-erosta ja vaativat Suomeen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini vastasi kuitenkin varovasti HS:n kysymykseen asiasta. ”Nyt mennään asia kerrallaan. Tämä Britannian prosessi kestää yhden tai kaksi vuotta. Katsotaan miten tässä käy”, hän sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä oli sanoissaan suorempi. ”Sellaista [Suomen EU-äänestystä] ei tule”, hän sanoi.

Perussuomalaisia sitoo hallitusohjelma, selitti EU-tutkija Tapio Raunio. ”Jos he olisivat oppositiossa, tilanne olisi aivan eri”, hän sanoi. Suomessa järjestetään seuraavat eduskuntavaalit keväällä 2019.

Raunion mukaan moni perussuomalainen toivoo EU:n kaatuvan omaan mahdottomuuteensa. Nämä ajatukset saivat Britannian äänestystuloksesta vahvistusta.

Ruotsissa maahanmuutto- ja EU-vastainen puolue ruotsidemokraatit iloitsi Britannian kansan päätöksestä ja viestitti odottavansa nyt ”swexitiä”, Ruotsin exit-äänestystä.

Britannian EU-eron liikkeelle tönäisemä dominoilmiö rajoittui läntisiin jäsenmaihin. Niissäkin äänestyksiä vaativat lähinnä ne oikeistopopulistit, jotka ovat oppositiossa.

Puolan ja Unkarin ärhäkkäät ja EU-kriittiset johdot pysyivät hiljaa. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi Unkarin paikan olevan unionissa.

”Miksi Unkari on EU:ssa? Unkari on EU:ssa, koska uskomme vahvaan Eurooppaan”, hän sanoi unkarilaisradion haastattelussa perjantaiaamuna.

Puolassa kansallismielisen Laki ja oikeus -valtapuolueen johtaja Jarosław Kaczyński sanoi brexitin osoittaneen, ettei EU voi jatkaa nykyisten periaatteiden mukaan. Puola vastustaa EU:n integraation tiivistämistä.

”Loppupäätelmä on selvä. Tarvitsemme uuden Euroopan perussopimuksen”, Kaczyński sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannian EU-ero on kriisi koko Euroopalle, mutta se iskee erityisen lujaa itäisen Keski-Euroopan jäseniin.

Unkari ja Puola ovat jakaneet Britannian näkemyksen EU:sta kansallisvaltioiden liittona ja vastustaneet Brysselin vallan kasvattamista. Britannian lähdön myötä ne menettävät tärkeän liittolaisen.

”En usko, että kukaan unkarilainen poliitikko pitää brittien päätöstä hyvänä uutisena”, unkarilainen EU-tutkija András Bíró-Nagy sanoi HS:lle.

Unkarissa edes äärioikeistolainen Jobbik ei vaadi eroa EU:sta, sillä Unkari hyötyy unionista taloudellisesti niin paljon. Vuosina 2014–2020 sen arvioidaan saavan erilaisia EU-tukia yli 20 miljardia euroa. Myös Puola on yksi suurimmista EU-tukien saajista.

Brexitistä sanottua

Sauli Niinistö, presidentti: ”Ajatus EU:n ikuisuudesta ja erottamattomuudesta ei enää päde.”

Timo Soini, ulkoministeri (ps): ”Kansa on puhunut, pulinat pois. Kaikki puheet kostosta ja kiukusta pitää jättää.”

Alexander Stubb, kansanedustaja (kok): ”Britannia marginalisoi itseään. Isosta-Britanniasta tulee Pikku-Englanti.”

Teija Tiilikainen, ulkopoliittisen instituutin johtaja: ”Päällimmäinen murhe on se, miten Britannia ja EU saavat tilanteen pidettyä hallinnassa täysin uudenlaisessa tilanteessa.”

Björn Wahlroos Nordean hallituksen pj: ”Britannialla on nyt pari kolme neuvottelutietä, jota edetä. Ylivoimaisesti paras olisi se, että Britannia jäisi talousalueen jäseneksi ja siihen kehikkoon.”

Barack Obama, Yhdysvaltain presidentti: ”Vaikka Britannian suhde EU:hun muuttuu, meidän kahden kansamme erityinen suhde kestää. EU pysyy korvaamattomana kumppaninamme.”

Angela Merkel, Saksan liittokansleri: ”Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä olisi isku Euroopalle ja Euroopan yhdentymisprosessille.”

Federica Mogherini EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja: ”Unionin tarkoitusta ja jopa olemassaoloa kyseenalaistetaan. Kansalaisemme ja maailma tarvitsevat vahvaa EU:ta enemmän kuin koskaan.”

Hillary Clinton, USA:n demokraattien mahdollinen presidenttiehdokas: ”Ensimmäinen tehtävämme on varmistaa, ettei taloudellinen epävarmuus satuta työskenteleviä perheitä Yhdysvalloissa.”

Francois Hollande, Ranskan presidentti: ”Ero on Britannialle kivulias, mutta kuten kaikissa avioeroissa, se sattuu myös niihin, jotka jäävät taakse.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat