Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit paljasti Britannian luokkayhteiskunnan syvyyden ja kansan jakautuneisuuden

Britanniassa samanmieliset elävät omissa maailmoissaan ja lukevat omia lehtiään, kirjoittaa HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
Manchesteristä 70 kilometriä etelään sijaitsevassa Stoke-on-Trentissä asuu noin 250 000 ihmistä. Kansanäänestyksessä 69,4 prosenttia kannatti eroa EU:sta.

Lontoo

Syksyllä 2001 sain kunnian haastatella lontoolaista kirjailijaa Zadie Smithiä, jonka esikoisteos Valkoiset hampaat oli kansainvälinen myynti- ja arvostelumenestys.

Englantilaisen isän ja jamaikalaisen äidin tytär Smith kertoi haastattelussa, että hänen elämänsä suurin ylpeydenaihe oli pääsy Cambridgen yliopistoon lukemaan kirjallisuutta. Sen rinnalla kalpeni oma bestsellerikin.

Suomalaiselle Smithin tapa arvottaa asioita oli yllättävä. Miten muka edes huippuyliopistoon pääseminen voi olla hienompaa kuin menestyskirjan kirjoittaminen?

Britannia on kuitenkin luokkayhteiskunta. Yliopistoon ei mennä noin vain – ei etenkään työväenluokasta ja hyviin ylipistoihin. Useimmilla yliopisto-opiskelijoilla on lukupään lisäksi varakkaat vanhemmat sekä kodin tuomaa kulttuurista ja sosiaalista pääomaa.

Kauhuskenaario olisi Britannian ja EU:n riita
Kauhuskenaario olisi Britannian ja EU:n riita
Huonoin kehityskulku Suomen kannalta olisi se, että Britannia ja EU riitaantuisivat ja tilanne lukittuisi, sanoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Riidan todennäköisyys on kuitenkin Kangasharjun mukaan pieni, koska sekä Britannia että EU ovat olleet sovittelevia. Toimittaja Juhana Rossi, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Työväenluokassa harva edes haaveilee yliopistokoulutuksesta. Jos omassa lähipiirissä ei ole opiskelleita tai opiskelevia, ei sitä osaa edes kaivata.

Britanniassa onkin vaikea siirtyä yhteiskuntaluokasta toiseen. Kova työntekokaan ei auta. Yhteiskuntaluokan määrittelevät koulutus, tausta ja arvot, ei niinkään kyky tehdä rahaa.

Britanniassa useimmat ihmiset syntyvätkin omiin kupliinsa ja myös pysyvät niissä. Suomalaisen peruskoulun tai armeijan kaltaisia yhdistäviä kokemuksia ei ole.

Kuluvan kevään aikana Zadie Smith on tullut muutamaankin otteeseen mieleen.

Haastatellessani ihmisiä Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta, yksi lause on toistunut poikkeuksellisen usein eri muodoissa:

”Kaikki sukulaiseni ja ystäväni ajattelevat EU:sta aivan samalla tavalla. En tunne ketään, joka olisi toista mieltä – no, ehkä yhden.”

Osa haastateltavista on kertonut, että heidän koko lähipiirinsä on vannoutuneita EU-jäsenyyden vastustajia.

Osa haastateltavista on taas kertonut, että koko lähipiiri on vannoutuneita EU-jäsenyyden kannattajia.

Usein EU-kannan on voinut arvata jo etukäteen asuinpaikan, iän ja aksentin perusteella.

Peterborough’ssa Itä-Englannissa oli vaikea löytää paikallisista EU-jäsenyyden kannattajia. Kaupungin liepeillä on paljon elintarviteollisuutta ja puutarha-alan yrityksiä, ja näin ollen myös paljon Keski- ja Itä-Euroopasta tulleita maahanmuuttajia. Se lisäsi EU-kielteisyyttä. (Teksti jatkuu grafiikan alapuolella.)

Pohjois-Irlannissa lähellä Irlannin tasavallan rajaa taas ei ollut löytyä ketään, joka olisi puhunut EU-eron puolesta. Paikallisia huolestutti mahdollisen brexitin vaikutus vapaaseen liikkuvuuteen rajan yli.

Jos haastateltavan aksenttia oli vaikea ymmärtää, kasvoi todennäköisyys sille, että hän myös kannatti Britannian eroa EU:sta. Jos taas haastateltava oli nuori, ja hänen englantinsa soljui helposti ymmärrettävänä, oli kyseessä mitä todennäköisimmin yliopisto-opiskelija ja EU-jäsenyyden kannattaja.

Eläkeläisistä tiesi jo valmiiksi, että he kertoisivat mitä todennäköisimmin äänestävänsä EU:ta vastaan.

Vaikeinta oli arvata etukäteen, mitä keski-ikäinen lontoolainen sanoisi. Kanta saattoi olla joko puolesta tai vastaan.

Koillisessa tai läntisessä Suur-Lontoossa kanta oli kuitenkin yleensä EU:ta vastaan. Keskeisen Lontoon vaurailta alueilta saattoi taas olla vaikea löytää jäsenyyden vastustajia – ainakaan julkivastustajia.

Raportit äänestyskäyttäytymisestä Britannian EU-kansanäänestyksessä kertovat samaa tarinaa. Mitä nuorempi ikäluokka, sitä todennäköisemmin ääni meni EU:n puolesta. Mitä koulutetumpi henkilö, sitä varmemmin hän näki EU-jäsenyydessä etuja ja äänesti sen mukaan. Mitä parempi tulotaso ja arvostetumpi asuinalue, sitä varmemmin ääni meni EU-jatkon puolesta. Ja vastaavasti toisinpäin.

Maantieteellisesti tilanne oli sama: erot olivat selvät. Lontoo, Skotlanti, Pohjois-Irlanti ja merkittävimmät yliopistokaupungit olivat jäsenyyden puolesta. Itäinen ja pohjoinen Englanti, lounaiskulman Cornwall ja Wales EU-jäsenyyttä vastaan.

Britannian luokkayhteiskuntaa vahvistaa maan media, joka tarjoaa omat sanomalehtensä eri väestönosille. Lehdet räätälöivät EU-kantansa lukijakunnan sosioekonominen asema mielessään.

Lukijoille tarjoiltiin sitä, mitä heidän oletettiin haluavan kuulla. Tämä puolestaan vahvisti entisestään jumiutumista vanhoihin tuttuihin kuvioihin. Omia mielipiteitä ei tarvinnut haastaa.

EU-kansanäänestyksen taustalla näkyy myös isojen kansanosien pettymys päättäjiin ja omiin elinolosuhteisiin. Nousu ylempään yhteiskuntaluokkaan on ollut Britanniassa aina vaikeaa. Nyt tähän yhdistyvät uudet ongelmat: globaalin talouden ja brittihallituksen vuosikausia jatkuneen säästö- ja leikkauslinjan tuomat haasteet.

Nykyään nuorilla aikuisilla ei ole välttämättä varaa enää omaan asuntoon – ei edes vuokra-asuntoon. Lontoossa asunnot on hinnoiteltu normaalipalkkaisten työntekijöiden ulottumattomiin.

Eikä kyse ole vain Lontoosta. Ennen köyhästä Cornwallista saattoi ostaa talon pilkkahintaan. Parikymmentä vuotta sitten kreivikunnasta tuli kuitenkin muodikas, ja asuntobuumin villitsemät lontoolaiset rupesivat hankkimaan sieltä kakkoskoteja. Nyt monella paikallisella ei ole enää varaa ostaa asuntoa kotiseuduiltaan.

Ei ihme, että Cornwall äänesti selvästi EU-jäsenyyttä vastaan. Kantaan ei vaikuttanut edes se, että Cornwall nauttii vuosittain mittavia EU-tukiaisia.

Osa brittiäänestäjistä otti viime torstaina kantaa EU-jäsenyyttä vastaan tai sen puolesta. Paljon lienee silti niitäkin, joille EU-kansanäänestys oli keino purkaa pettymystä päättäjiin, pankkeihin, asuntomarkkinoihin, terveyskeskuksen jonoihin, naapurissa asuviin maahanmuuttajiin tai omien näköalojen rajallisuuteen.

Kaikki eivät voi saada lapsiaan Cambridgen yliopistoon. Kaikki eivät saa lapsiaan edes kunnolliseen alakouluun.

Äänestystuloksesta päätellen Britanniassa on paljon tyytymättömiä. Britannian sanotaan olevan myös entistä jakautuneempi.

Jakautunut Britannia on ollut aina. Yhteiskunnan jakautumisesta moniin eri yhteiskuntaluokkiin ei ole juuri puhuttu, vaikka jako onkin vaikuttanut taustalla.

EU-kansanäänestys teki jaosta entistä näkyvämmän ja muutti samalla sen muotoa. Tuli jako kahteen: pettyneet ja muut.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
NEIL HALL / Reuters
Sanomalehdet kertoivat Brexitistä eri äänenpainoin lauantaiaamuna Lontoossa.
Sanomalehdet kertoivat Brexitistä eri äänenpainoin lauantaiaamuna Lontoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat