Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n korkein oikeus kumosi aborttiklinikoiden toimintaa rajoittavan lain

Päätöstä pidetään merkittävänä voittona aborttioikeuden puolustajille

Ulkomaat
 
HS–Reuters
KEVIN LAMARQUE / Reuters
Mielenosoittajat iloitsivat maanantaina Washingtonissa, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttiklinikoiden toimintaa rajoittavan lain.
Mielenosoittajat iloitsivat maanantaina Washingtonissa, kun Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi aborttiklinikoiden toimintaa rajoittavan lain. Kuva: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Yhdysvaltain korkein oikeus on todennut perustuslain vastaiseksi Texasin osavaltiossa säädetyn lain, joka asetti tiukat vaatimukset abortteja tekeville lääkäreille ja aborttiklinikkojen toimitiloille.

Päätös tehtiin äänin 5–3. Sitä pidetään merkittävänä voittona abortin puolustajille maassa, jossa konservatiivit taistelevat kiihkeästi aborttioikeuden lakkauttamiseksi. Vastaavia lakeja löytyy toistaiseksi myös muista Yhdysvaltain osavaltioista, ja päätöksen odotetaan vaikuttavan myös niihin.

Presidentti Barack Obama on sanonut olevansa tyytyväinen päätökseen. Demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas Hillary Clinton kutsui Twitterissä päätöstä ”voitoksi naisille Texasissa ja koko Amerikassa”.

Konservatiivisen republikaanipuolueen ajama laki hyväksyttiin Texasissa vuonna 2013. Se muun muassa asetti tiukat vaatimukset aborttiklinikoiden käytävien leveydelle, hissien koolle ja parkkiruuduille. Arvostelijoiden mukaan vaatimuksilla ei ollut minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita, vaan lain tarkoituksena oli sulkea aborttiklinikat.

Lain hyväksymisen jälkeen osavaltion 41 aborttiklinikasta 22 joutui sulkemaan ovensa. Palveluiden harveneminen kosketti etenkin köyhien ja maatalousvaltaisten alueiden naisia.

Korkein oikeus perusteli kumoamispäätöstään sillä, että laki hankaloitti tarpeettomasti naisten perustuslaillista oikeutta raskaudenkeskeytykseen.

Abortti on ollut Yhdysvalloissa laillinen vuodesta 1973. Sen vastustus on kuitenkin pysynyt vahvana vuosikymmenestä toiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat