Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutta EU-äänestystä vaativassa kansalaisaloitteessa lukuisia ”valeallekirjoituksia” – Cameron tyrmää uusintaäänestyksen

Uutta EU-kansanäänestystä vaativasta vetoomuksesta poistettiin sunnuntaina noin 77 000 vilpillistä allekirjoitusta.

Ulkomaat
 
Anu-Elina Ervasti
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.

Britannian pääministerin David Cameronin tiedottaja tyrmäsi maanantaina ajatuksen toisesta EU-kansanäänestyksestä.

Tiedottaja vahvisti maanantaina, että uutta kansanäänestystä ei ole missään tapauksessa suunnitteilla, vaan torstain äänestystulos – jossa Britannian EU-eroa puoltava kanta voitti 52 prosentin äänienemmistöllä – on lopullinen. Kommentista kertoo muun muassa Independent.

Cameron sanoi jo aiemmin kampanjointivaiheessa, että uusintaäänestystä ei järjestetä, vaikka tulos olisi täpärä. Aihe nousi julkisuuteen muun muassa toukokuussa. Silloin Ukip-itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sanoi Mirror-iltapäivälehdelle, että EU:hun jäämistä kannattavan leirin niukka voitto synnyttäisi paineita uuden kansanäänestyksen järjestämisestä.

Viikonloppuna paljon julkisuutta saaneessa, uusintaäänestyksen mahdollisuutta vaativassa verkkoaloitteessa oli maanantaina yli 3,7 miljoonaa nimeä. Luvun luotettavuutta on kuitenkin epäilty vahvasti, sillä ihmisten henkilöllisyyttä ei tarkisteta allekirjoittamisen yhteydessä.

Parlamentin alahuoneen kansalaisaloitteita käsittelevä komitea tiedotti sunnuntaina, että nimilistasta oli siivottu noin 77 000 vilpilliseksi todettua allekirjoitusta. Komitean Twitterissä julkaiseman lausunnon mukaan epäilyttävien allekirjoitusten tarkkaileminen jatkuu.

Guardian-lehden mukaan ulkomailta huomattiin tulleen epäilyttävän suuria määriä allekirjoituksia. Esimerkiksi Vatikaanista, jonka virallinen asukasluku on noin 800, näytti tulleen yli 39 000 nimeä. BBC:n mukaan aloitetta on häiritty haittaohjelmilla, jotka lisäävät siihen tekaistuja allekirjoituksia.

Toukokuun lopussa avatussa kansalaisaloitteessa vaaditaan sääntöä uuden EU-kansanäänestyksen järjestämisestä, jos voittava kanta saa alle 60 prosenttia äänistä ja äänestysprosentti on alle 75.

Komitea ottaa aloitteen käsittelyyn tällä viikolla ja päättää, ottaako parlamentin alahuone asian keskusteluun.

Komitean puheenjohtaja Helen Jones korosti kuitenkin sunnuntaina, että komitea ei ota kantaa aloitteen sisältöön ja että mahdollisessa keskustelussa voidaan esittää erilaisia näkemyksiä. Muun muassa CNN:n mukaan aloitteen toteutuminen edellyttäisi taannehtivaa lainsäädäntöä, mikä tekee ajatuksesta varsin epärealistisen.

Ironista kyllä, kansalaisaloitteen isäksi on ilmoittautunut kiihkeä EU-eron kannattaja, joka väittää EU-jäsenyyden kannattajien ”kaapanneen” vetoomuksen torstain kansanäänestyksen jälkeen.

Nationalistisen English Democrats -pikkupuolueen johtaja Robin Tilbrook vahvisti CNN:n mukaan, että aloite on puolueaktiivi William Oliver Healeyn käsialaa.

Healey kirjoitti sunnuntaina Facebook-sivuillaan, että aloitetta perustaessaan hänellä oli mielessään tilanne, jossa EU:hun jääminen saisi kansanäänestyksessä niukan voiton. Hänen mukaansa tämä näytti vielä toukokuussa todennäköisimmältä vaihtoehdolta.

PETER NICHOLLS / Reuters
David Cameron.
David Cameron.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat