Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia etsii rohkeaa pääministeriä kriisiaikaan – tyrkyllä ovat EU-eroa ajanut Boris Johnson ja eroa vastustanut Theresa May

EU-ero ei etene ennen kuin valinta ratkeaa viimeistään syyskuun 2. päivä. Konservatiivipuolueen ohella myös työväenpuolueessa kuohuu, kun Jeremy Corbyn ei suostu eroamaan.

Ulkomaat
 
Stefan Wermuth / Reuters
Sisäministeri Theresa May on yksi vahva suosikki Britannian uudeksi pääministeriksi.
Sisäministeri Theresa May on yksi vahva suosikki Britannian uudeksi pääministeriksi. Kuva: Stefan Wermuth / Reuters
Fakta

Uusi johtaja käynnistää EU-eron

 Perjantaina erostaan ilmoittanut David Cameron ei halua päättää EU-neuvottelujen aloittamisesta.

 Maanantaina kokoontunut brittihallitus käynnisti virkamiestyön EU-eron pohjustamiseksi. Suunnitelma pitää luoda alusta.

 Uusi pääministeri ilmoittaa EU:n neuvostolle Britannian halusta erota.

 Ilmoituksesta alkaa kahden vuoden määräaika, jota voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden susotumuksella.

Lontoo

Britannian EU-ero ei liikahda mihinkään suuntaan, ennen kuin maalla on uusi pääministeri. Uuden pääministerin tehtävä on käynnistää Britannian viralliset eroneuvottelut EU:n kanssa.

Britannian konservatiivipuolue ilmoitti maanantaina, että puolueen uusi puheenjohtaja on selvillä viimeistään syyskuun 2. päivä. Ehdokkaita voi alkaa asettaa keskiviikosta lähtien.

Uudesta konservatiivijohtajasta tulee samalla pääministeri.

Iso kysymys on nyt: ”kuka?” Kenellä on tarpeeksi kykyjä ja näkemystä luotsata Britannia kriisiajan yli ja käydä vaativat neuvottelut EU:n kanssa?

Vedonlyöjien ja yleisön suosikki David Cameronin seuraajaksi on ollut jo pitkään Lontoon entinen pormestari Boris Johnson.

Johnson, 52, antoi myös kasvot ja äänen EU-eroa ajaneelle rintamalle. Siksi hän on ykkösehdokas konservatiivien johtoon – eikä kunnianhimossakaan ole valittamista.

Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Johnson on ehkä kansansuosikki, mutta hänellä on monia vihollisia konservatiivien kansanedustajien joukossa. Hän ei ole hahmo, joka nauttisi laajaa luottamusta.

Myös Johnsonin hatara faktapohja kävi EU-kampanjan aikana selväksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt äänestäjiä eikä Johnsonia itseään. Hän taivutteli surutta totuutta ja antoi kansalle tarinan, jonka se halusi kuulla.

Johnson on näkyvä ja sanavalmis persoona, joka jakaa mielipiteitä. Kriisivuosina konservatiivipuolue ja Britannia saattavat kuitenkin kaivata hieman vakaampaa johtajaa, joka nojaa faktoihin iskulauseiden sijaan.

Tällainen saattaisi olla konservatiivihallituksen sisäministeri Theresa May.

May, 59, on hoitanut vaikeaa salkkuaan erittäin taitavasti. Kukaan ei voi sanoa, etteikö Maylla olisi asiat hallussa. Myös Bryssel on tullut tutuksi ministerineuvoston kokouksista.

May ei ole yhtä pidetty ja tunnettu kuin Johnson. May voisi kuitenkin toimia puoluetta ja koko maata yhdistävänä hahmona. Britannialla on edessään haastavat ajat kansanäänestyksen päätyttyä EU-eroon.

EU-eroa kannattaneet konservatiivipoliitikot ovat vaatineet, että uuden pääministerin myös pitää tulla samaisesta brexit-leiristä. May ei tätä edellytystä täytä, sillä hän kannatti Cameronin ohella EU-jäsenyyden jatkoa.

May pysytteli kuitenkin koko EU-kampanjan ajan taka-alalla. Hän ei kiertänyt kampanjatilaisuuksissa, vaan keskittyi sisäministerin hommiinsa.

May voikin olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka eivät voi sietää Johnsonia. Konservatiivipoliitikkojen keskuudessa on jo raportoitu olevan erittäin vahva ”pysäyttäkää Boris” -rintama.

Ehdokkaiden nimeäminen uudeksi puoluejohtajaksi alkaa keskiviikkona. Ehdokkaiden pitää tulla konservatiivien kansanedustajien joukosta.

Kollegat eli muut konservatiivikansanedustajat valitsevat ehdokkaista kaksi mieluisinta pudotusmenetelmällä. Lopullisen valinnan kahden kandidaatin välillä tekevät puolueen jäsenet.

Konservatiivipuolue suunnittelee rajoittavansa vastikään puolueen jäseniksi liittyneiden oikeutta äänestää puheenjohtajavaalissa. Näin esimerkiksi Johnsonin vastustajat eivät pääse vaikuttamaan tulokseen.

Kansanäänestystulokseen pettyneet väkijoukot buuasivat Johnsonille Lontoossa viime viikolla. Monella voi haluta äänestää Johnsonia vastaan ja kampittaa hänet uratiellään.

Viime vuonna labour sai paljon uusia jäseniä, jotka liittyivät puolueeseen vain nostaakseen Jeremy Corbynin valtaan.

Neil Hall / Reuters
Labourin johtaja Jeremy Corbyn kieltäytyi eroamasta, vaikka luottamus omien keskuudessa näyttää olevan menetetty.
Labourin johtaja Jeremy Corbyn kieltäytyi eroamasta, vaikka luottamus omien keskuudessa näyttää olevan menetetty.

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn tarrautui maanantaina palliinsa ja kieltäytyi eroamasta, vaikka hänen varjohallituksestaan kävi joukkopako kansanedustajan toisensa jälkeen erotessa.

Corbyn ei suostunut lähtemään, vaikka labourin varajohtaja Tom Watson huomautti hänen menettäneensä omiensa luottamuksen.

Labourin kansanedustajat ovat vihaisia Corbynille, koska tämä kampanjoi ponnettomasti EU-jäsenyyden puolesta. Corbynin kyvyttömyys ja haluttomuus saada labourin äänestäjät jäsenyyden jatkon kannalle pelasi merkittävällä tavalla EU-eron kannattajien pussiin.

Labourin parlamenttiryhmä on ollut jo aiemminkin tyytymätön puolueen vasemman siiven Corbyniin, jota pidetään heikkona johtajana. Corbynin ei uskota pystyvän voittamaan seuraavia parlamenttivaaleja.

Corbynia on kuitenkin vaikea pakottaa lähtemään, sillä hänellä on vankka tuki työväenpuolueen rivijäsenien keskuudessa.

Britannian parlamentin alahuone kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Pääministerin tehtäviä toistaiseksi hoitava David Cameron tuomitsi heti alkajaisiksi ulkomaalaisiin kohdistuneet rasistiset rikokset, joita on raportoitu useita EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Ulkomaalaisia on muun muassa kehotettu lähtemään ”kotiin” eli pois Britanniasta.

”Olemme nähneet halpamaisia graffiteja ja nimittelyä. Muistakaamme, että maahanmuuttajat ovat antaneet mahtavan panoksen maallemme. Emme tule sietämään viharikoksia”, Cameron sanoi alahuoneessa.

Viharikokset ja rasismin tuomitsivat myös oppositiojohtaja Corbyn sekä useat muut kansanedustajat. EU-maahanmuuton rajoittaminen oli yksi EU-eroa ajavan brexit-leirin päälupauksista.

EU-kansanäänestys herätti alahuoneessa laajan keskustelun. Pääministerillä oli kuitenkin vain vähän tarkkoja vastauksia kansanedustajien kysymyksiin. Hän varoitti edessä olevista vaikeista ajoista.

Cameronin mukaan on täysin Britannian oma asia, milloin hänen seuraajansa käynnistää viralliset neuvottelut EU-erosta.

Brittihallitus on perustanut virkamiesosaston, joka ryhtyy pohjustamaan neuvotteluja. Osasto pitää yhteyttä kaikkiin ministeriöihin, kun Britannia ryhtyy rakentamaan neuvottelustrategiaan.

Alahuoneessa nousivat esiin myös tulevat kiistakysymykset kuten Skotlannin halu jäädä EU:hun sekä Irlannin ja Pohjois-Irlannin maarajan tulevaisuus.

Eräs kansanedustaja väläytti myös uusien parlamenttivaalien mahdollisuutta. Toinen kysyi, saako parlamentti äänestää virallisten EU-eroneuvottelujen käynnistämisestä eli EU-perussopimuksen 50. artiklan laukaisemisesta.

”Päätös tästä kuuluu uudelle pääministerille ja hänen hallitukselleen”, Cameron sanoi.

Oikaisu 27. kesäkuuta kello 23.48: Boris Johnson on Lontoon entinen pormestari.

Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
HS kävi tapaamassa Brexitin puolesta äänestäneitä Englannin maaseudulla
Manchesteristä 70 kilometriä etelään sijaitsevassa Stoke-on-Trentissä asuu noin 250 000 ihmistä. Kansanäänestyksessä 69,4 prosenttia kannatti eroa EU:sta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat