Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin ja Israelin kuusi vuotta kestänyt välirikko päättyy – suhteiden palautumisen toivotaan tuovan vakautta Lähi-itään

Aiemmin läheisiä liittolaisia olleiden Israelin ja Turkin suhteet menivät poikki vuonna 2010, kun kymmenen turkkilaisaktivistia kuoli Israelin armeijan vallatessa Gazaan pyrkineen avustuslaivan.

Ulkomaat
 
Minna Tiainen

Israel ja Turkki ovat sopineet normalisoivansa valtioiden väliset poliittiset ja diplomaattisuhteet, uutistoimistot AFP ja Reuters kertovat. Tarkoituksena on, että Israel ja Turkki nimittävät suurlähettiläät toistensa maaperälle niin pian kuin mahdollista.

Sopimus allekirjoitetaan tiistaina. Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on sanonut sen tuovan vakautta Lähi-itään.

Israelin ja Turkin suhteet menivät poikki vuonna 2010, kun 10 turkkilaisaktivistia kuoli Israelin armeijan vallatessa palestiinalaisalue Gazaan matkanneen avustuslaiva Mavi Marmaran. Tapausta ennen maat olivat läheiset liittolaiset, ja sen seurauksena katkesivat niin sotilaallinen yhteistyö kuin diplomaattisuhteetkin.

Myös Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin palestiinalaissympatiat ovat sittemmin ärsyttäneet Israelissa.

Maiden välit alkoivat lämmetä jo vuonna 2013, kun Netanyahu esitti Turkille anteeksipyynnön tapauksen johdosta.

AFP:n tietojen mukaan nyt solmittavan sopimuksen edellytyksenä on anteeksipyynnön lisäksi muun muassa rahallinen hyvitys. Israel on luvannut maksaa uhrien perheille tarkoitettuun rahastoon noin 20 miljoonaa dollaria.

Turkki on myös vaatinut Israelia lopettamaan Gazan saarron, joka on häirinnyt alueen taloutta ja ihmisten liikkumista. Tähän Israel ei myöntynyt, mutta sen sijaan se lupasi sallia muun muassa kipeästi kaivatun sairaalan viimeistelyn sekä uuden voimalaitoksen rakentamisen Gazan alueelle.

Sopimuksen mukaan Turkki voi jatkossa toimittaa avustuksia Gazaan, kunhan ne kulkevat Israelin Ashdod-sataman kautta eivätkä siis mene suoraan palestiinalaisalueelle.

Turkki myös sitoutuu estämään Israelin-vastaisten terrori-iskujen toteuttamisen alueeltaan käsin, ja lupaa auttaa Gazaa hallitsevan islamistisen palestiinalaisjärjestön Hamasin haltuun joutuneiden israelilaisten palauttamisessa.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kutsui maanantaina sopimusta ”toivoa herättäväksi signaaliksi alueen vakaudelle”, AFP kertoi.

”Toivotan tervetulleeksi tämänpäiväisen ilmoituksen Israelin ja Turkin suhteiden normalisoitumisesta”, Ban sanoi toimittajille tavatessaan Israelin presidentin Reuven Rivlinin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sopimus saattaa jatkossa mahdollistaa israelilaisen kaasun kuljettamisen Eurooppaan Turkin kautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat