Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelma Ruotsista luhistui kielteiseen turvapaikkapäätökseen – HS tapasi helmikuussa hiihtämään opetelleen afganistanilaisen

Ruotsiin tuli viime vuonna poikkeuksellisen paljon nuoria turvapaikanhakijoita ilman vanhempia. HS on seurannut Salim Shirzadin kotoutumista. Pitkä matka päättyi nyt pettymykseen.

Ulkomaat
 
”Kuin olisin kävellyt ylös tikapuita, ja joku repäisi ne alta”
”Kuin olisin kävellyt ylös tikapuita, ja joku repäisi ne alta”
Afganistanilainen Salim Shirzad on yksi tuhansista Ruotsiin tulleista turvapaikanhakijoista, joilla on pian kotimatka edessä. Kielteisestä päätöksestä alkaa epävarmuus tulevasta.
Fakta

Tuhannet turvapaikanhakijat katoavat

 Ruotsiin tuli 2015 noin 163 000 turvapaikanhakijaa. Hallitus on arvioinut, että 60 000–80 000 heistä joutuu palaamaan.

  32 prosenttia viime vuonna tulleiden turvapaikkahakemuksista on saatu käsiteltyä. Näistä 36 prosenttia sai myönteisen ja 14 prosenttia kielteisen päätöksen. Loput olivat Dublin-tapauksia tai rauenneita.

 Ruotsi on pyrkinyt vauhdittamaan kielteisen päätöksen saaneiden palaamista. Uuden lain mukaan aikuisten oikeus asuntoon ja päivärahaan katkeaa heti valitusajan umpeuduttua.

  Suuri tulijamäärä johtanee myös paperittomien määrän kasvuun. Ruotsin maahanmuuttovirasto ennustaa, että poliisin hoidettavaksi jätettäviä ”kadonneita” on tänä vuonna noin 7 700 ja ensi vuonna 10 000.

Tukholma

Mukana on vain pieni reppu ja siinä vähän ruokaa ja vaatteita. Rahaa on noin 130 euroa. Niillä Salim Shirzadin pitäisi pärjätä matkalla.

Hän astuu junasta Tukholman keskusasemalla. Sieltä matkan pitäisi jatkua ensin kohti Malmötä ja sitten ehkä Eurooppaa, mutta 18-vuotias Shirzad ei ole vielä varma suunnasta.

Silmät lippalakin alla painuvat maahan, kun hän pääsee kahvilan pöytään.

”Tuntuu, kuin olisin kävellyt ylös tikapuita ja nyt joku repäisi ne pois jalkojeni alta.”

On kesäkuun puoliväli ja noin vuosi siitä, kun afganistanilainen Shirzad tuli Ruotsiin turvapaikanhakijana asuttuaan ensin kolmisen vuotta Iranissa.

HS tapasi hänet helmikuun lopussa, kun hän harjoitteli Taalainmaalla hiihtämistä muiden turvapaikanhakijanuorten kanssa. Päämääränä oli tuolloin Vasaloppet, ruotsalaisuuden symboliksi noussut perinteinen kisa.

Magnus Laupa
Salim Shirzad huoneessaan Morassa helmikuussa. Lähtiessään hän ei pakannut hiihtopukua mukaan. Jollakin muulla voi olla sille tarvetta.
Salim Shirzad huoneessaan Morassa helmikuussa. Lähtiessään hän ei pakannut hiihtopukua mukaan. Jollakin muulla voi olla sille tarvetta.

Ladulla sai ajatukset pois siitä, mitä kävisi turvapaikkahakemuksen kanssa, Shirzad sanoi tuolloin jo sujuvalla ruotsilla.

Kesäkuun alussa Taalainmaalta sitten tuli viesti. Shirzad oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen ja joutuisi pian lähtemään Ruotsista. ”Kun tulin Ruotsiin, kuvittelin, että kaikki on selvää ja ongelmani loppuvat. Nyt tuntuu, että minun on aloitettava elämäni järjestäminen aivan alusta”, hän sanoo.

Shirzadin tarina yksi monista tämän päivän Ruotsissa ja Euroopassa. Se kertoo toivosta ja suuresta pettymyksestä, kun uusi kotimaa sulkee pitkän odotuksen päätteeksi ovensa.

Se on myös tarina niistä tuhansista afgaaninuorista, jotka viime vuonna hakivat turvaa Ruotsista osin kotimaan levottomuuksien vuoksi, mutta osin myös paremman elämän toivossa.

Ruotsiin tuli viime vuonna yli 35 000 alaikäiseksi ilmoittautunutta, turvapaikkaa hakenutta nuorta. Määrä oli ylivoimaisesti suurin koko Euroopassa ja enemmän kuin kaikkien turvapaikanhakijoiden määrä Suomessa. Valtaosa, noin 23 500, oli juuri nuoria miehiä Afganistanista.

Osalle viime vuoden tulijoista viesti kuuluu nyt, ettei turvattomuuden tunne ja näköalattomuus ole riittävä syy kotiin Ruotsissa. Ei erityisesti, jos iän katsotaan olevan yli 18.

Shirzad kuuluu Afganistanin hazara-vähemmistöön, jota vainottiin erityisesti talebanhallinnon aikana. Hän kertoo tulleensa Ruotsiin siksi, että pelkäsi kuolemaa kotikylässään Mirakissa itäisellä Ghaznin alueella. Talebanit tappoivat hänen isänsä sen jälkeen kun tämä oli saanut maata viljelyyn hallitukselta.

Magnus Laupa
Salim Shirzad harjoitteli Vasaloppet-hiihtokilpailua varten helmikuussa Skidhjälpen-nimisen hankkeen hiihtokoulussa. Tavoitteena on kotouttaa nuoria urheilun avulla. Shirzad hiihti 45 kilometrin kisan runsaassa kolmessa tunnissa.
Salim Shirzad harjoitteli Vasaloppet-hiihtokilpailua varten helmikuussa Skidhjälpen-nimisen hankkeen hiihtokoulussa. Tavoitteena on kotouttaa nuoria urheilun avulla. Shirzad hiihti 45 kilometrin kisan runsaassa kolmessa tunnissa.

Shirzadin mukaan kyläläiset pahoinpitelivät myös häntä. Eikä kotona voinut käydä koulua tai esimerkiksi urheilla. Shirzad halusi elättää äitiään ja kahta pikkusisartaan.

Ruotsin maahanmuuttoviraston linja oli kuitenkin selvä. Shirzadilla ei viraston mielestä ollut riittäviä todisteita sille, että hän olisi vaarassa vain, koska olisi kotimaassaan. Viraston mielestä kertomus isästä oli epämääräinen eikä Shirzadin iästä ollut luotettavaa tietoa.

Virasto katsoi, että Shirzad on ainakin nyt, vuoden turvapaikan hakemisen jälkeen, 18-vuotias, eikä siis erityisasemassa lapsena. Hän ei omien sanojensa mukaan ole koskaan tiennyt ikäänsä päivälleen. Hänen afganistanilaiset asiakirjansa eivät ole tarkkoja.

”En tiedä, miten osoittaisin nämä asiat. Ajattelen, että meillä on ollut sota 35 vuotta. Jos ei usko näihin asioihin, ei ehkä usko sitäkään”, sanoo Shirzad tapahtumista kotimaassa.

Vaikeinta oli odotus ja epävarmuus, hän sanoo. Ruotsissa turvapaikkapäätöstä saa odottaa keskimäärin yli vuoden, kun Suomessa päätökset tehdään noin puolessa tästä ajasta.

Shirzad torjui ahdistusta hiihtämällä. Hän kävi koulua ja opetteli uimaan. Hän ui koko kevään ajan useita kilometrejä päivässä.

Nyt hän on yhtäkkiä ilman tulevaisuutta eikä tiedä, mitä pitäisi tehdä. ”Olen aivan varma, että jos palaisin kotikylääni, minut tapettaisiin ja äitini myös. En ikinä halua mennä sinne, en ikinä”, Shirzad sanoo.

Hänellä on vielä aikaa olla Ruotsissa, mutta hän pelkää, että poliisi lähettää hänet lopulta suoraan Afganistaniin, jollei hän lähde ajoissa. Kabuliin hän voisi mennä, mutta siellä hän ei tunne ketään eikä siellä ole töitä.

”Unelmani on, että voin auttaa äitiäni ja siskojani. Voin sanoa, että olen unohtanut itseni”, Shirzad sanoo.

Kyynelet tulvivat hänen silmiinsä.

Ruotsissa on koetettu viime syksystä alkaen miettiä, miksi suuri joukko afganistanilaisia nuoria lähti liikkeelle ja miksi he tulivat juuri Ruotsiin.

Ruotsissa määrä oli yli kymmenkertainen esimerkiksi Suomeen verrattuna.

magnus laupa
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Salim Shirzad odottaa Malmön-junaa Tukholmassa. Hän toivoo löytävänsä töitä jostakin Euroopasta elättääkseen perheensä. Saattamaan on tullut hiihtovalmentaja Adam Johansson (takavasemmalla).
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut Salim Shirzad odottaa Malmön-junaa Tukholmassa. Hän toivoo löytävänsä töitä jostakin Euroopasta elättääkseen perheensä. Saattamaan on tullut hiihtovalmentaja Adam Johansson (takavasemmalla).

”Heitä tuli käsittämättömän suuri määrä, meidän on ollut hyvin vaikea ymmärtää ja selittää sitä”, sanoo maahanmuuttoviraston analyytikko Anders Rydén.

Turvallisuustilanne Afganistanissa heikkeni viime vuonna, siviiliuhrien määrä oli suurempi kuin aikoihin ja talebanit kiristivät otettaan, hän luettelee.

Ruotsilla oli vielä tuolloin, ennen turvapaikkapolitiikan kiristyksiä, maine avoimena maana.

”Uskon, että jonkinlainen kipupiste ylittyi. Ihmiset ovat menettäneet toivonsa tulevaisuuteen, ja kun he näkivät, että ovet Euroopassa olivat avoinna, he päättivät tarttua tilaisuuteen.”

Kaikkien tulijoiden tilanteen ei silti katsota oikeuttavan suojaan. Maahanmuuttoviraston tänä vuonna ratkaisemissa tapauksissa afganistanilaisten saamien myönteisten päätösten osuus on selvästi pienempi kuin edellisvuosina vastaavaan aikaan.

Rydén sanoo, ettei esimerkiksi hazarojen tilanteen voi yleisesti ottaen sanoa olevan erityisen heikko. Silti joissakin viime aikojen näkyvissä iskuissa on ollut merkkejä siitä, että hazara-tausta olisi ollut motiivina. Ja jos terroristijärjestö Isisin valta kasvaisi Afganistanissa, se voisi tarkoittaa shiia-taustaisille hazaroille tukalampia oloja.

Shirzadin mielestä Euroopassa ei ymmärretä tilannetta hänen kotiseuduillansa. ”Kaikki tietävät vain sen, mitä kerrotaan televisiossa. Mutta ei televisio kerro mitään kaikesta tästä.”

Tukholman asemalla Malmön-junan lähtöaika lähestyy.

Hiihtovalmentaja ja ystävä Adam Johansson on tullut asemalle katsomaan suojattiansa. Hän on poissa tolaltaan. Shirzad on ollut esikuva muille turvapaikanhakijanuorille ja sopeutunut hyvin Ruotsiin. ”Tuntuu, että niin paljon resursseja heitetään hukkaan vuoden aikana, kun vain odotetaan, saako jäädä.”

Pian paikalle ehtii Shirzadin vastaan ottanut tuolloinen Orsan kunnan integraatiovastaava Eva Nordfjell. Hän tuo eväsleivän ja halaa. Nordfjelliäkin harmittaa. Integraatiotyö tuntuu vaikealta, kun ei koskaan tiedä, saavatko tulijat jäädä.

”Hän on ollut niin määrätietoinen, opetellut kielen ja ollut mukana kaikissa mahdollisissa aktiviteeteissa. Hän on superlahjakas nuori, mutta se ei ole tietenkään tekijä näissä asioissa.”

Alkaa kiivas keskustelu. Löytäisikö joku vielä Shirzadille työn? Mitä se tarkoittaisi lakien näkökulmasta? Eikö hänen kuitenkin pitäisi jäädä odottamaan turvapaikkapäätöksen valitusta?

Shirzad miettii otsa kurtussa. Sitten hän juoksee viime hetkellä junaan kohti etelää.

Parin päivän päästä tulee kuitenkin viesti. Taalainmaalla tukijoukot ovat miettineet ratkaisuja. Shirzad on sittenkin yhä Ruotsissa. Ainakin vielä hetken hänellä on uudet ystävänsä ja vuodessa luotu elämä.

Juttu on osa HS:n Euroopan vuosi -juttusarjaa. Aiemmat osat ovat luettavissa osoitteessa HS.fi/Eurooppa.

Päivä pakolaisnuorten hiihtokoulussa - "Jos olisin kotona, ajattelisin vain oleskelulupaani ja perhettä."
Päivä pakolaisnuorten hiihtokoulussa - "Jos olisin kotona, ajattelisin vain oleskelulupaani ja perhettä."
17-vuotias Salim Shirzad tuli Ruotsiin kesällä 2015 yksin ilman vanhempiaan. HS seurasi, kun Shirzad ja muut yksin Ruotsiin tulleet pakolaisnuoret harjoittelivat Ruotsin hiihtovuoden päätapahtumaa, Vasaloppet-kisaa varten. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Clément Morin ja Magnus Laupa, leikkaus: Clément Morin
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat