Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongon vaarallinen valinta – presidentti takertuu valtaan

Kongon presidentti Joseph Kabila aikoo takertua valtaan. Riskit ovat valtavat, koska maalla on väkivaltainen historia.

Ulkomaat
 
Kenny Katombe / Reuters
Kongon presidentti Joseph Kabila (edessä) tervehti kannattajiaan Lubumbashin lentokentällä kesäkuun puolivälissä.
Kongon presidentti Joseph Kabila (edessä) tervehti kannattajiaan Lubumbashin lentokentällä kesäkuun puolivälissä. Kuva: Kenny Katombe / Reuters
Fakta

Kongo on köyhä ja sekava suurvalta

 Kongon demokraattinen tasavalta itsenäistyi vuonna 1960. Vuosina 1971–1997 sen nimi oli Zaire.

 YK:n kehitysindeksissä maa on sijalla 176 (maita vertailussa 188).

 Väkiluku noin 80 miljoonaa.

 Aikuisten lukutaitoprosentti 61.

 Kännykänkäyttäjiä noin 53 prosenttia väestöstä.

Suuri ja sekava Kongo sai uuden johtajan viisitoista vuotta sitten. Vain 29-vuotias Joseph Kabila nostettiin presidentiksi tuhoisan sisällissodan loppuvaiheissa.

Nyt Kabilan pitäisi perustuslain mukaan jättää paikkansa kahden presidenttikauden jälkeen. Näyttää siltä, ettei hän aio tehdä niin.

Samantapainen kuvio on nähty valitettavan monessa Afrikan maassa. Mutta Kongon demokraattinen tasavalta, entinen Zaire, ei ole mikä tahansa maa, vaan Länsi-Euroopan kokoinen noin 80 miljoonan asukkaan maa keskellä Afrikkaa.

Siksi Kongon tilanne on vaarallinen. Niin vaarallinen, että kesäkuussa YK:n asiantuntijaryhmä varoitti, että Kongon valtataistelun levottomuudet ovat yksi maailman suurimmista huolenaiheista lähikuukausina.

”Kongo on hauras, sillä on pitkä väkivallan historia. Naapuri Burundi vajosi väkivaltaan samanlaisessa tilanteessa. Kongossa se voisi olla paljon pahempaa”, sanoo Kongoa tutkinut professori Ola Olsson Göteborgin yliopistosta.

Suuri huoli liittyy siihen, että Kongon ongelmat ovat yleensä levinneet naapurimaihin. 1990-luvun puolivälistä alkaen maassa käytiin kaksi raakaa sisällissotaa. Jälkimmäinen veti mukaansa yhdeksän muuta Afrikan maata ja sitä luonnehdittiin ”Afrikan maailmansodaksi”. Miljoonia ihmisiä kuoli.

Sotimisen loppuvaiheessa, vuonna 2001, kapinallisjohtajasta presidentiksi noussut Laurent-Désiré Kabila murhattiin.

Valtaan nostettiin hänen poikansa. Joseph Kabila oli silloin maailman nuorin valtiopäämies.

Kongolaisille poika-Kabila oli outolintu. Hän oli elänyt suuren osan elämästään Tansaniassa ja Ugandassa, kun hänen isänsä juoni kapinaa Zairen diktaattori Mobutu Sese Sekoa vastaan. Sisällissodan aikana hän johti pahamaineista lapsisotilaiden sissiarmeijaa, joka marssi idästä 1 500 kilometriä läpi maan pääkaupunki Kinshasaan.

Kabila oli kokematon mutta komea ja karismaattinen. Hän sai suosiota, jolla hänen valittiin virallisesti presidentiksi vaaleissa vuonna 2006 ja uudelleen vuonna 2011.

”Ottaen huomioon sen kaaoksen, missä Kabila aloitti, hän on tehnyt kohtuullisen hyvää työtä. Kongon tilanne oli yksi maailman pahimpia, sen sota oli suurimpia sitten toisen maailmansodan”, Olsson sanoo.

Viime vuosina suuri osa Kongosta on ollut melko vakaata. Talouskasvun vauhti on ollut maailman huippua, keskimäärin kahdeksan prosenttia viisi viime vuotta. Köyhyys ei ole juurikaan helpottunut, mutta kaivosalan vetämä buumi on tuonut vipinää ainakin Kinshasaan ja etelän suurkaupunki Lubumbashiin.

Kabilan vallan todellinen testi on kuitenkin nyt, kun hänen pitäisi luopua siitä. Vaalit olisi määrä pitää marraskuussa. Hämmentävästi Kabila ei ole vieläkään julkisesti kertonut aikeistaan. Oletus on, että hän pyrkii viivyttelemällä siirtämään vaaleja, mahdollisesti muuttamaan perustuslakia ja pysymään vallassa.

Kabilaa vastustavia laajoja mielenosoituksia leimahti jo viime vuonna. Kymmeniä ihmisiä on kuollut protesteissa. Hallitus on myös tukahduttanut oppositioaktivistien toimintaa.

Kesäkuussa ahdistelu vaikutti menevän vakavammaksi. Opposition presidenttiehdokas tuomittiin vankilaan tämän ollessa poissa maasta. Virallisesti Moïse Katumbi, rikas liikemies, tuomittiin laittomasta kiinteistökaupasta.

Katumbiin liittyy Kongon repeämisen vaara. Hän toimi aiemmin kuvernöörinä etelän Katangan maakunnassa, joka on kupariteollisuuden keskus ja välillä flirttailut halullaan erota muusta Kongosta. Presidenttiehdokkaan tuomio sai monet katangalaiset raivoihinsa.

Varsinainen sotku on kuitenkin Kabilan kotiseudulla Itä-Kongossa, jossa suursodan jälkikonflikti jatkuu. Ennen kaikkea kyse alueen mineraalirikkausten hallinnasta. Osallisena ovat Kongon asevoimat, YK:n rauhanturvaajat ja parikymmentä sissiryhmää, joista jotkut saavat tukea naapurimaista Ruandasta tai Ugandasta, toiset vastustavat niitä.

Sekavuutta lisää yksi kysymys: onko presidentti Kabila Kongon johtaja?

Jatkuva epäily on siitä, että Kabila on vain nukkehallitsija, jota ohjailevat mahtimiehet asevoimissa ja liike-elämässä. Isä-Kabila oli käytännössä naapurimaa Ruandan sätkynukke. Ruandan johtaja Paul Kagame sotilaineen auttoi Kabilan valtaan, mutta myöhemmin tämä ajoi ruandalaiset ulos.

Poika-Kabilan suhde Kagameen on monimutkainen. Ruanda rooli kriisissä voi silti olla ratkaiseva.

”Ruanda on pieni, mutta se on alueen vahva maa. Sillä on tiukka hallinto ja vahva armeija. Kagame on yhä avainpeluri alueella”, sanoo Olsson.

Kriisin toiveikkain ratkaisu olisi, että Kabila astuu syrjään ja vaalit järjestetään. Se ratkaisu kuitenkin näyttää olevan epätodennäköisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat