Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti jatkaa haukkalinjalla: Britannialta vaaditaan eroilmoitusta jo tiistain huippukokouksessa

EU-parlamentin ryhmät eivät hyväksy Cameronin viivyttelevää aikataulua. Parlamentin mielestä Britannian uusi suhde neuvoteltava vasta eroprosessin jälkeen.

Ulkomaat
 

EU-parlamentissa aiotaan tiistaina äänestää tiukkasanaisesta päätöslauselmasta, jossa Britanniaa vaaditaan ilmoittamaan virallisesti EU-erostaan jo tiistaina alkavassa EU-johtajien huippukokouksessa.

Näin tulisi tapahtua ”kaikkien kannalta vahingollisen epävarmuuden välttämiseksi ja unionin eheyden suojelemiseksi”.

Maanantaina julkaistun päätöslauselmaesityksen sävy on kovasanainen. Sen ovat laatineet parlamentin suurimmat ryhmät, keskustaoikeistolainen EPP ja sosialistien ja demokraattien S&D-ryhmä sekä liberaalidemokraattien Alde ja vihreät.

”Se menee huutaen läpi”, totesi EU-parlamentin lähde päätöslauselmasta, josta äänestetään aamulla alkavassa ylimääräisessä täysistunnossa.

Britannian pääministeri David Cameron tyrmistytti EU-piirejä viime perjantaina, kun hän totesi Britannian EU-eroon johtavan kansanäänestyksen jälkeen, että hän jättää seuraajalleen virallisen eroilmoituksen. Cameron itse eroaa lokakuussa.

Cameronin ilmoitus sai EU-parlamentin puheenjohtajan Martin Schulzin ja monet europarlamentaarikot suutuksiin. Schulz on kertonut, että on ”skandaalimaista”, että Britannia pitää ”koko Eurooppaa panttivankinaan”.

Schulzin lisäksi muun muassa EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sekä kuuden EU-perustajamaan ulkoministerit ovat patistaneet Britanniaa ilmoittamaan erosta pikaisesti.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sen sijaan on ajanut maltillisempaa linjaa. Hänen mielestään Britannia ei voi vitkutella ”ikuisesti” eroilmoituksensa kanssa, mutta Merkelille tuntuisi kelpaavan myös muutaman kuukauden hengähdystauko.

EU-lähteiden mukaan 27 muun jäsenmaan johtajat eivät aio tiistaina vaatia Cameronia esittämään maansa eroa heti. Cameron osallistuu huippukokouksen illalliselle tiistaina, minkä jälkeen hän palaa Lontooseen ja muut EU-johtajat jatkavat keskusteluja keskenään.

Parlamenttilähteen mukaan maanantainen päätöslauselmaluonnos heijastaa yhä perjantaiaamun ensireaktiota, joka oli parlamenttiryhmissä hyvin voimakas ja vihastunut. Cameronia soimattiin vastuuttomuudesta ja häntä komennettiin eroamaan heti.

Päätöslauselmaesityksessä todetaan myös, että ”Britannian ja EU:n välisistä uusista suhteista ei voida sopia ennen eroamissopimuksen tekemistä”.

Tämä kertoo, että Britanniaa ei haluta eroprosessissa miellyttää.

Joissakin jäsenmaissa, kuten Ranskassa, on vallalla ajatus, että Britannian eroprosessi pitää tehdä vaikeaksi ja kipeäksi. Siten vältettäisiin vastaavanlaisten kansanäänestysten leviäminen muihin jäsenmaihin.

Lissabonin sopimuksen 50. artikla toteaa, että eroneuvottelut viedään läpi kahdessa vuodessa. Ellei sopimusta siinä ajassa synny eivätkä kaikki jäsenmaat suostu jatkamaan neuvotteluja, ero astuu automaattisesti voimaan kaksi vuotta eroilmoituksen jättämisen jälkeen.

EU-parlamentin kannanotolla Britannian eroon ei liene mitään välitöntä vaikutusta. Cameron toisti maanantaina Britannian parlamentissa, ettei hän ole nyt ilmoittamassa maansa erosta ja kyseinen ilmoitus on ”Britannian suvereeni päätös”.

Lissabonin perussopimuksen mukaan jäsenmaan hallituksen on pyydettävä EU-eroa – sellaiseksi ei viime torstain kansanäänestystä voi sinällään tulkita.

EU-parlamentin päätöslauselmaesityksessä huomautetaan myös, että neuvottelutulokselle tarvitaan EU-parlamentin hyväksyntä.

”Parlamentti on otettava täysimääräisesti mukaan eroamissopimusta ja tulevien suhteiden muodostamista koskevien menettelyjen kaikkiin vaiheisiin.”

EU-parlamentin mukaan Britannia ei voi olla EU-puheenjohtajamaa ensi vuoden syksystä alkaen, kuten EU-kalentereihin on merkitty. Tästä keskustellaan myös EU-johtajien kesken huippukokouksessa.

EU-lähteet uskovat, että Britannian puheenjohtajuus perutaan ja sen ottaa hoitaakseen joku muu jäsenmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat