Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit-šokki tuli Helsinkiin

Kansainväliset sijoittajat myivät ja suomalaiset piensijoittajat ostivat.

Ulkomaat
 
Emilia Kangasluoma / HS
Helsingin pörssissä koettiin suurin laskupäivä sitten vuoden 2008 finanssikriisin, arvioi Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.
Helsingin pörssissä koettiin suurin laskupäivä sitten vuoden 2008 finanssikriisin, arvioi Nordean osakestrategi Eero Färkkilä. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Britannian EU-kansanäänestyksen laukaisema markkinareaktio saapui Suomeen maanantaina, kun Helsingin pörssi avautui ensimmäisen kerran juhannustauon jälkeen.

Kurssipudotus oli odotetun voimakas: suomalaisten yhtiöiden osakkeiden arvosta hävisi heti avauksessa yli kuusi prosenttia.

”Pidän liikettä isona mutta olosuhteisiin nähden suhteellisen järjestäytyneenä. Tätä sopi odottaa, kun äänestystulos oli mikä oli”, Evli Varainhoidon markkinastrategi Tomas Hildebrandt kommentoi sijoittajien reaktiota.

Alkupudotuksen jälkeen kurssilasku loiveni, mutta päivän loppua kohden se jyrkkeni. Lopulta Helsingin pörssin suuria yhtiöitä seuraava OMX 25 -indeksi syöksyi 8,4 prosenttia.

Vaikka isoa pudotusta tiedettiin odottaa, Nordea-pankin kaupankäyntisalin tunnelma sähköistyi maanantaiaamuna kello kymmeneltä, kun Helsingin pörssissä avautui.

Paikalle oli tullut myös sellaisia työntekijöitä, joiden oli pitänyt aloittaa lomanvietto juhannuksena, ja monien nordealaisten ”juhannusaatto meni markkinareaktioita seuratessa”, sanoi Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

Färkkilän mukaan osakkeiden hinnoissa on nähty yli viiden prosentin päiväkohtaisia pudotuksia viimeksi vuoden 2008 rahoitusmarkkinoiden kriisin aikana.

”Säpinä tuo ylimääräistä jännitystä ja hyviä oston paikkoja, mutta lähtökohtaisesti rauhallinen nousumarkkina on mukavampi”, sanoo Färkkilä.

Erityisen voimakkaasti Britannia-lähtöisten riskien voimistuminen osui muun muassa suomalaisiin metsäyhtiöihin.

Kaikkien kolmen suuren metsäyhtiön eli UPM:n, Metsä Boardin ja Stora Enson osakkeiden hinnat halpenivat yli kymmenen prosenttia.

Britannian punnan heikentyminen huonontaa suoraan metsäyhtiöiden tuloksentekokykyä, Nordean Färkkilä sanoo.

Metsäyhtiöiden tulevaisuudennäkymiä hämärtää myös se, että Britannian eli Suomen metsäteollisuuden toiseksi suurimman vientimaan asema EU:n sisämarkkinoilla on nyt epäselvä.

Voimakas kurssilasku Helsingissä kertoi siitä, että kansainväliset sijoittajat kevensivät sijoitustensa riskejä.

Kun epävarmuus kasvaa, suursijoittavat siirtävät sijoituksiaan pois Suomen kaltaisilta pieniltä reunamarkkinoilta.

Samaan aikaan osa kotimaisista piensijoittajista hyödynsi osakkeiden hinnan laskun.

Osakevälittäjä Nordnetin osakestrategin Jukka Oksaharjun mukaan yhtiön kaupankäyntialustalla oli maanantaiaamuna historiallinen ostoryntäys.

Kun ulkomaiset sijoittajat myivät osakkeita kaupankäynnin ensimmäisen tunnin aikana 30 miljoonan euron arvosta, suurin ostajaryhmä oli kotimaiset piensijoittajat.

Piensijoittajat ostivat pääosin kannattavia ja hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä. ”Piensijoittajat ostivat laatua kohtuuhintaan”, Oksaharju sanoo.

Osakekurssien jyrkkä lasku on huono uutinen eläkeyhtiöille, joiden sijoitusten tuotoilla rahoitetaan työeläkkeitä.

Suomen toiseksi suurimman työeläkeyhtiön Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula kuitenkin vakuutti, ettei brexit-myllerrys vaaranna työeläkkeiden rahoitusta.

”Vuotta 2011 lukuun ottamatta kaikki vuodet finanssikriisin jälkeen ovat olleet hyviä sijoitusvuosia, ja eläkeyhtiöt ovat keränneet vakavaraisuuspuskureita juuri tällaisia aikoja varten”, Mursula sanoi.

Britannia on poliittisesti sekaisin, ja sen ulkosuhteet ovat epäselvät. Pahimmillaan EU-erosta voi aiheuta vuosien epävarmuus, mutta Mursulan mukaan eläkeyhtiöt kestävät pitkänkin alamäen. ”Järjestelmä kestää kymmenien prosenttien laskun osakemarkkinoilla.”

Italian pankit horjuvat. Talous A 29

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat