Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Labourin Corbyn tarrasi asemaansa eropaineessa

Omat hylkäsivät oppositiojohtajan. Viharikokset esille parlamentissa.

Ulkomaat
 
Neil Hall / Reuters
Labourin johtaja Jeremy Corbyn kieltäytyi eroamasta, vaikka luottamus omien keskuudessa näyttää olevan menetetty.
Labourin johtaja Jeremy Corbyn kieltäytyi eroamasta, vaikka luottamus omien keskuudessa näyttää olevan menetetty. Kuva: Neil Hall / Reuters

Lontoo

Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn tarrautui maanantaina palliinsa ja kieltäytyi eroamasta, vaikka hänen varjohallituksestaan kävi joukkopako kansanedustajan toisensa jälkeen erotessa.

Corbyn ei suostunut lähtemään, vaikka labourin varajohtaja Tom Watson huomautti hänen menettäneensä omiensa luottamuksen.

Labourin kansanedustajat ovat vihaisia Corbynille, koska tämä kampanjoi ponnettomasti EU-jäsenyyden puolesta. Corbynin kyvyttömyys ja haluttomuus saada labourin äänestäjät jäsenyyden jatkon kannalle pelasi merkittävällä tavalla EU-eron kannattajien pussiin.

Labourin parlamenttiryhmä on ollut jo aiemminkin tyytymätön puolueen vasemman siiven Corbyniin, jota pidetään heikkona johtajana. Corbynin ei uskota pystyvän voittamaan seuraavia parlamenttivaaleja.

Corbynia on kuitenkin vaikea pakottaa lähtemään, sillä hänellä on vankka tuki työväenpuolueen rivijäsenien keskuudessa.

Britannian parlamentin alahuone kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Pääministerin tehtäviä toistaiseksi hoitava David Cameron tuomitsi heti alkajaisiksi ulkomaalaisiin kohdistuneet rasistiset rikokset, joita on raportoitu useita EU-kansanäänestyksen jälkeen. Ulkomaalaisia on muun muassa kehotettu lähtemään ”kotiin” eli pois Britanniasta.

”Olemme nähneet halpamaisia graffiteja ja nimittelyä. Muistakaamme, että maahanmuuttajat ovat antaneet mahtavan panoksen maallemme. Emme tule sietämään viharikoksia”, Cameron sanoi alahuoneessa.

Viharikokset ja rasismin tuomitsivat myös oppositiojohtaja Corbyn sekä useat muut kansanedustajat. EU-maahanmuuton rajoittaminen oli yksi EU-eroa ajavan brexit-leirin päälupauksista.

EU-kansanäänestys herätti alahuoneessa laajan keskustelun. Pääministerillä oli kuitenkin vain vähän tarkkoja vastauksia kansanedustajien kysymyksiin. Hän varoitti edessä olevista vaikeista ajoista.

Cameronin mukaan on täysin Britannian oma asia, milloin hänen seuraajansa käynnistää viralliset neuvottelut EU-erosta.

Brittihallitus on perustanut virkamiesosaston, joka ryhtyy pohjustamaan neuvotteluja. Osasto pitää yhteyttä kaikkiin ministeriöihin, kun Britannia ryhtyy rakentamaan neuvottelustrategiaansa.

Alahuoneessa nousivat esiin myös tulevat kiistakysymykset, kuten Skotlannin halu jäädä unioniin sekä Irlannin ja Pohjois-Irlannin maarajan tulevaisuus.

Eräs kansanedustaja väläytti myös uusien parlamenttivaalien mahdollisuutta. Toinen kysyi, saako parlamentti äänestää virallisten EU-eroneuvottelujen käynnistämisestä eli EU-perussopimuksen 50. artiklan laukaisemisesta.

”Päätös tästä kuuluu uudelle pääministerille ja hänen hallitukselleen”, Cameron sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat