Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia etsii rohkeaa pääministeriä kriisiaikaan

EU-ero ei etene ennen kuin valinta ratkeaa viimeistään syyskuun 2. päivä.

Ulkomaat
 
Stefan Wermuth / Reuters
Sisäministeri Theresa May on yksi vahva suosikki Britannian uudeksi pääministeriksi.
Sisäministeri Theresa May on yksi vahva suosikki Britannian uudeksi pääministeriksi. Kuva: Stefan Wermuth / Reuters
Fakta

Uusi johtaja käynnistää EU-eron

 Perjantaina erostaan ilmoittanut David Cameron ei halua päättää EU-neuvottelujen aloittamisesta.

 Maanantaina kokoontunut brittihallitus käynnisti virkamiestyön EU-eron pohjustamiseksi. Suunnitelma pitää luoda alusta.

 Uusi pääministeri ilmoittaa EU:n neuvostolle Britannian halusta erota.

 Ilmoituksesta alkaa kahden vuoden määräaika, jota voi pidentää vain kaikkien jäsenmaiden suostumuksella.

Lontoo

Britannian EU-ero ei liikahda mihinkään suuntaan ennen kuin maalla on uusi pääministeri. Uuden pääministerin tehtävä on käynnistää Britannian viralliset eroneuvottelut EU:n kanssa.

Britannian konservatiivipuolue ilmoitti maanantaina, että puolueen uusi puheenjohtaja on selvillä viimeistään syyskuun 2. päivä. Ehdokkaita voi alkaa asettaa keskiviikosta lähtien.

Uudesta konservatiivijohtajasta tulee samalla pääministeri.

Iso kysymys on nyt: ”kuka?” Kellä on tarpeeksi kykyjä ja näkemystä luodata Britannia kriisiajan yli ja käydä vaativat neuvottelut EU:n kanssa?

Vedonlyöjien ja yleisön suosikki David Cameronin seuraajaksi on ollut jo pitkään Lontoon entinen pormestari Boris Johnson.

Johnson, 52, antoi myös kasvot ja äänen EU-eroa ajaneelle rintamalle. Siksi hän on ykkösehdokas konservatiivien johtoon – eikä kunnianhimossakaan ole valittamista.

Artikkeliin liittyvät

Tilanne ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen. Johnson on ehkä kansansuosikki, mutta hänellä on monia vihollisia konservatiivien kansanedustajien joukossa. Hän ei ole hahmo, joka nauttisi laajaa luottamusta.

Myös Johnsonin hatara faktapohja kävi EU-kampanjan aikana selväksi. Tämä ei kuitenkaan häirinnyt äänestäjiä eikä Johnsonia itseään. Hän taivutteli surutta totuutta ja antoi kansalle tarinan, jonka se halusi kuulla.

Johnson on näkyvä ja sanavalmis persoona, joka jakaa mielipiteitä. Kriisivuosina konservatiivipuolue ja Britannia saattavat kuitenkin kaivata hieman vakaampaa johtajaa, joka nojaa faktoihin iskulauseiden sijaan.

Tällainen saattaisi olla konservatiivihallituksen sisäministeri Theresa May.

May, 59, on hoitanut vaikeaa salkkuaan erittäin taitavasti. Kukaan ei voi sanoa, etteikö Maylla olisi asiat hallussa. Myös Bryssel on tullut tutuksi ministerineuvoston kokouksista.

May ei ole yhtä pidetty ja tunnettu kuin Johnson. May voisi kuitenkin toimia puoluetta ja koko maata yhdistävänä hahmona. Britannialla on edessään haastavat ajat kansanäänestyksen päätyttyä EU-eroon.

EU-eroa kannattaneet konservatiivipoliitikot ovat vaatineet, että uuden pääministerin myös pitää tulla samaisesta brexit-leiristä. May ei tätä edellytystä täytä, sillä hän kannatti Cameronin ohella EU-jäsenyyden jatkoa.

May pysytteli kuitenkin koko EU-kampanjan ajan taka-alalla. Hän ei kiertänyt kampanjatilaisuuksissa vaan keskittyi sisäministerin työhönsä.

May voikin olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka eivät voi sietää Johnsonia. Konservatiivipoliitikkojen keskuudessa on jo raportoitu olevan erittäin vahva ”pysäyttäkää Boris” -rintama.

Ehdokkaiden nimeäminen uudeksi puoluejohtajaksi alkaa keskiviikkona. Ehdokkaiden pitää tulla konservatiivien kansanedustajien joukosta.

Kollegat eli muut konservatiivikansanedustajat valitsevat ehdokkaista kaksi mieluisinta pudotusmenetelmällä. Lopullisen valinnan kahden kandidaatin välillä tekevät puolueen jäsenet.

Konservatiivipuolue suunnittelee rajoittavansa vastikään puolueen jäseniksi liittyneiden oikeutta äänestää puheenjohtajavaalissa. Näin esimerkiksi Johnsonin vastustajat eivät pääse vaikuttamaan tulokseen.

Kansanäänestystulokseen pettyneet väkijoukot buuasivat Johnsonille Lontoossa viime viikolla. Moni voi haluta äänestää Johnsonia vastaan ja kampittaa hänet uratiellään.

Viime vuonna labour sai paljon uusia jäseniä, jotka liittyivät puolueeseen vain nostaakseen Jeremy Corbynin valtaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat