Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaishakkeri Lauri Loven oikeudenkäynti alkaa tänään: Luovutetaanko hänet Yhdysvaltoihin vai ei?

Yhdysvallat syyttää Lovea vakavista tietomurroista vuosina 2012 ja 2013. Hän on sekä Britannian että Suomen kansalainen.

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Lauri Love kotonaan Cambridgeshiressä.
Lauri Love kotonaan Cambridgeshiressä. Kuva: Mark Earthy

Suomalais-brittiläisen hakkerin Lauri Loven luovutusoikeudenkäynti alkaa Britanniassa tänään tiistaina. Oikeudenkäynnissä on kyse siitä, luovutetaanko Love Yhdysvaltoihin supervallan vaatimusten mukaisesti.

Yhdysvallat syyttää Lovea vakavista tietomurroista vuosina 2012 ja 2013. Hän on sekä Britannian että Suomen kansalainen. Vaikka oikeudenkäynti alkaa tänään, tuomio mahdollisesta luovutuksesta selvinnee vasta syksyllä.

Lauri Loven tapaus muistuttaa monin tavoin Gary McKinnonin ja Kim Dotcomin tapauksia. Yhdysvaltain hallinnon järjestelmiin tunkeutumisesta syytetty Gary McKinnon taisteli vuosia oikeudessa, jottei häntä luovutettaisi Yhdysvaltoihin.

McKinnon murtautui Yhdysvaltain puolustusministeriön ja avaruushallinto Nasan koneisiin vuonna 2001. Hän kertoi etsineensä tietoa ufoista. Yhdysvalloissa häntä olisi uhannut jopa 60 vuoden vankeus.

McKinnonin taistelu luovutuksesta alkoi, kun Britannia oli saattanut voimaan vuonna 2003 säädetyn lain rikoksista syytettyjen luovutuksesta. Lainsäädännön nojalla Britannia voi luovuttaa rikoksesta epäillyn, jos rikoksesta voidaan antaa vähintään vuoden mittainen vankeustuomio.

Yhdysvaltojen ei tarvitse luovutuksen toteutumiseksi esittää vedenpitäviä todisteita syytteille. Yhdysvallat vaati McKinnonin luovutusta ja häntä uhkasi vuosien vankilatuomio. Vasta vuonna 2012 Britannian sisäministeri Theresa May antoi mahtikäskyn, ettei McKinnonia luovuteta.

Vastaavaa oikeustaistelua käy Suomen ja Saksan kansalainen Kim Dotcom Uudesta-Seelannista käsin. Piratismista, rahanpesusta ja kiristyksestä Yhdysvaltojen syyttämä Dotcom voidaan tuomita jopa 20 vuoden vankeuteen.

Nettiyrittäjä Dotcomin luovutusprosessi on kestänyt reilut neljä vuotta sen jälkeen kun Yhdysvaltojen viranomaiset sulkivat Dotcomin Megaupload-verkkopalvelun.

Suomen lainsäädännön mukaan Gary McKinnonia ja Lauri Lovea luultavasti syytettäisiin tietomurroista tai törkeistä tietomurroista, joissain tapauksissa myös törkeä tietojärjestelmän häirintä voisi tulla kyseeseen. Suomessa törkeästä tietomurrosta annettava maksimirangaistus on neljä vuotta vankeutta, törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä viisi.

Kim Dotcomin tapauksessa, mikäli häntä syytettäisiin ja hänet tuomittaisiin suomalaisen lainsäädännön mukaan törkeästä rahanpesusta, korkein lainmukainen rangaistus olisi kuusi vuotta vankeutta. Tekijänoikeusrikoksesta voidaan rangaista korkeintaan kahden vuoden vankeudella.

Dotcomia ja Lovea yhdistää Suomen kansalaisuus, McKinnonia ja Lovea yhdistää Aspergerin oireyhtymä.

Yksi pääsyistä, miksi McKinnonia ei lopulta luovutettu Britanniasta Yhdysvaltoihin oli tämä oireyhtymä, joka on yksi autismikirjon häiriöistä. Autismikirjon häiriöitä sairastavilla itsemurhariski on 10-50 prosenttia korkeampi kuin niitä sairastamattomilla. McKinnonin pelättiin yrittävän itsemurhaa.

Myös Lauri Love sanoi maaliskuussa Helsingin Sanomille, että lähtee Yhdysvaltoihin vain ruumispussissa.

Yhdysvaltojen rangaistusasteikko on tunnetusti ankara, sillä sen tarkoitus on toimia pelotteena. Kun maan lainsäädäntö ei vielä 1990-luvun puolivälissä juuri tuntenut tietoverkkorikollisuutta yhtä hyvin kuin nykyään, haluttiin ennakkotapaus.

Sellaisesta kävi Kevin Mitnick, jota HS haastatteli 2013. Mitnick sai viiden vuoden vankeustuomion useista tietomurroista, joista tuomion jälkeisen vankeusajan hän vietti eristyksessä.

Mitnickin mukaan tämä johtui siitä, että syyttäjä vakuutti tuomarin siitä että Mitnick voisi käynnistää ydinsodan viheltämällä yleisöpuhelimeen. Hän nimittäin osasi matkia tuolloin käytettyjen modeemien yhdistämisääniä viheltämällä. Syyttäjästä tuli sittemmin Yhdysvaltojen ulkoministeriön kyberkoordinaattori, jota HS haastatteli Helsingissä 2015.

Yhdysvaltojen luovutusvaatimukset herättävät hakkeriyhteisössä huomiota, ja yhteisö puolustaa omiaan. Loven tukijaksi on ryhtynyt arkaluontoisten tietolähteiden suojelemiseksi ja tukemiseksi perustettu Courage-säätiö.

Courage koordinoi puolustuskampanjoiden rahoitusta myös korkean profiilin tietovuotajille kuten Edward Snowden ja Chelsea Manning.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat