Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n johtajat aloittavat tänään poikkeuksellisen huippukokouksen – HS esittelee keskeisimmät poliitikot

Mikään maa ei ole aiemmin eronnut EU:sta, minkä vuoksi edessä on teknisesti, juridisesti ja poliittisesti vaikea prosessi. EU-johtajat aloittavat sen tänään.

Ulkomaat
 
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Eurooppa 60 sekunnissa: Britit sanoivat hyvästi EU:lle – Bryssel suree ja on hukassa
Britit ovat päättäneet torstain kansanäänestyksessään, että Britannian on parempi erota Euroopan unionista. Brysselissä ero aiheuttaa surua ja hämmennystä: on täysin epäselvää, milloin päätöksenteko palaa raiteilleen. Toimittaja: Pekka Mykkänen.
Fakta

Äänestyksestä eroneuvotteluihin

 Torstain kansanäänestyksessä britit päättivät, että maan tulee erota EU:sta.

 Eroprosessi käynnistyy, kun Britannian hallitus ilmoittaa Eurooppa-neuvostolle eroaikeistaan. Sen jälkeen Britannian ero ja uusi EU-suhde pitäisi neuvotella kahdessa vuodessa. Neuvotteluaikaa voidaan pidentää, jos kaikki jäsenmaat niin haluavat.

 Neuvotteluista odotetaan vaikeita, koska Britannian EU-jäsenyys on kestänyt neljä vuosikymmentä ja maan painoarvo EU:ssa on hyvin merkittävä.

 Britannian EU-ero astuu voimaan, kun osapuolet ovat saaneet sen sovituksi ja hyväksytyksi. Jos sopimusta ei synny eivätkä EU-maat halua jatkaa neuvotteluja, ero astuu voimaan kahden vuoden päästä Britannian virallisesta eroilmoituksesta.

 Koko prosessi kestää arviosta riippuen 2–10 vuotta.

Euroopan unionin johtajat kokoontuvat tiistaina poikkeukselliseen huippukokoukseen, jonka pääaihe on Britannian kansanäänestystulos ja sen aiheuttama Britannian EU-ero.

Kokoukseen saapuvat 28 jäsenmaan johtajat, mutta Britannian pääministeri David Cameron ei enää toisena kokouspäivänä ole mukana.

Mikään maa ei ole aiemmin eronnut EU:sta, minkä vuoksi edessä on teknisesti, juridisesti ja poliittisesti hyvin vaikea prosessi. Epävarmuuden pelätään kestävän vuosia.

HS esittelee huippukokouksen keskeisimmät poliitikot.

Reuters
Robert Fico (vas.), David Cameron ja Francois Hollande, alarivissä vasemmalta Donald Tusk, Angela Merkel ja Martin Schulz.
Robert Fico (vas.), David Cameron ja Francois Hollande, alarivissä vasemmalta Donald Tusk, Angela Merkel ja Martin Schulz.

David Cameron

Britannian konservatiivipuolueen johtaja ja pääministeri Cameron saapuu Brysseliin poliittisesti murtuneena miehenä. Hänen uhkarohkea hankkeensa kansanäänestyksestä päättyi tappioon: Britannian EU-jäsenyys on päättymässä, samoin Cameronin pääministeriys. Hän on sanonut luopuvansa tehtävästään lokakuussa. Hän ei kuitenkaan aio antaa maansa virallista eroilmoitusta huippukokouksessa, vaan hän jättää tehtävän seuraajalleen.

Cameron osallistuu tiistaina illalliselle, minkä jälkeen hän palaa Lontooseen. Kokous jatkuu keskiviikkona 27 maan johtajien kesken.

Angela Merkel

Saksan liittokansleri ja EU-maiden merkittävin vallankäyttäjä. Hän on ollut keskeisessä roolissa monissa EU:n viime vuosien kriiseissä, kuten Ukrainan sodan rauhanneuvotteluissa, Kreikan velkakriisissä ja pakolaiskriisissä. Samalla kun Britanniaa on painostettu nopeisiin toimiin EU-eronsa suhteen, Merkel on halunnut toimia maltillisena äänenä. Hänen mukaansa asiassa ei pidä vitkutella ikuisesti, mutta ei siinä tarvitse liikaa kiirehtiäkään – eikä Britanniaa pidä kohdella “erityisen häijysti”. Merkelillä on Britannian EU-eron vuoksi sisäpoliittisiakin paineita, koska Saksassa pidetään ensi vuonna vaalit.

François Hollande

Ranskan presidentti Hollande on Merkelin ohella yksi niistä johtajista, jotka Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapasi ennen tiistain huippukokousta. Ranskan painoarvo saattaa EU:ssa kasvaa Britannian eron myötä. Hollanden mukaan Britannian eron suhteen ei kelloja voi enää kääntää: “Mikä oli kerran mahdoton ajatus, on nyt muuttunut peruuttamattomaksi.”

Ranskassa on ensi vuonna presidentinvaalit, jossa äärioikeistolainen Marine Le Pen saattaa olla hyvin vahvoilla. Kyselyjen mukaan Hollanden taas on hyvin vaikea voittaa jatkokautta.

Robert Fico

Slovakian pääministeri Robert Fico on joutumassa poikkeukselliseen valokeilaan, sillä Slovakiasta tulee perjantaina 1. heinäkuuta ensi kertaa EU:n puheenjohtajamaa. Kyseessä on vuonna 2004 unioniin liittyneen Slovakian ensimmäinen puheenjohtajuus. Britannian EU-eron setvimisen lisäksi Slovakian pitää viedä eteenpäin EU-agendaa muun muassa maahanmuuton osalta. Slovakia on suhtautunut hyvin kriittisesti EU:n maahanmuuttopolitiikkaan: viime joulukuussa Slovakia vei EU-päätöksen pakolaisten sisäisistä siirroista EU:n tuomioistuimeen. Fico on esimerkiksi lausunut, että “muslimeilla ei ole sijaa Slovakiassa”.

Donald Tusk

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Puolan entinen pääministeri Tusk on tehnyt ennen ja jälkeen kansanäänestyksen kovasti töitä, jotta 27 EU-maata löytäisivät yhteisen sävelen ja viestin Britannian kansanäänestyksen jälkeen. Tusk on vakuuttanut, että EU:hun ei synny “laillista tyhjiötä” ja että Britannian ero voidaan neuvotella siististi. Tusk on myös toivonut EU-johtajilta perusteellista keskustelua siitä, mihin suuntaan he haluavat riitaista ja populistien haastamaa unionia kehittää.

Martin Schulz

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Schulz tapaa EU-johtajat huippukokouksen aluksi. Schulz ja parlamentin ryhmäjohtajat ovat esittäneet kovaa kritiikkiä Britannian pääministerille David Cameronille kansanäänestyksen jälkeen. Schulzin mielestä Britannian pitäisi esittää virallinen eroilmoituksensa unionille heti, jotta asiassa päästäisiin eteenpäin. Hänen mukaansa on ”skandaalimaista”, että Britannia pitää ”koko Eurooppaa panttivankinaan”.

HS:n Brysselin kirjeenvaihtaja: EU ei ole lamaantunut
HS:n Brysselin kirjeenvaihtaja: EU ei ole lamaantunut
HS:n Brysselin kirjeenvaihtaja Pekka Mykkänen seuraa EU:n huippukokousta Brysselissä. Hänen mukaansa EU:n päätöksenteko ei ole lamaantunut, vaikka Britannia aikoo erota unionista. Odotukset huippukokoukseen ovat kuitenkin matalalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat