Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi otti paikan YK:n turvallisuusneuvostossa

Paikka on ollut yksi Ruotsin hallituksen keskeisistä tavoitteista.

Ulkomaat
 
Brendan McDermid / Reuters
Tiistaina on jaossa viisi kaksivuotista paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa.
Tiistaina on jaossa viisi kaksivuotista paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa. Kuva: Brendan McDermid / Reuters

Tukholma

Ruotsi ottaa paikan YK:n turvallisuusneuvostossa vuosina 2017–2018. YK:n yleiskokous äänesti asiasta tiistaina illalla.

Ruotsissa äänestystä seurattiin tarkoin, sillä neuvostoon pääsy on ollut Ruotsin punavihreän hallituksen ulkopolitiikan keskeisiä tavoitteita.

”Turvallisuusneuvostopaikka on suuri voitto ruotsalaiselle diplomatialle”, sanoi ulkoministeri Margot Wallström TT:n mukaan New Yorkissa.

Tulosta pidettiin jokseenkin yllättävänä. Ruotsia vastaan Länsi-Euroopan paikasta taistelivat Italia ja Hollanti. Italiaa pidettiin ennakkosuosikkina muun muassa sen pakolaiskriisin aikana tekemien panostusten takia.

Ruotsi sai ensimmäisellä kierroksella enemmän ääniä kuin kumpikaan muu ehdokas. Länsi-Eurooppaan oli jaossa myös toinen paikka. Italian ja Hollannin välillä äänestys ei ollut vielä ratkennut illalla.

Pohjoismaissa on ollut tapana, että maat kilpailevat paikasta vuorotellen. Viimeksi vuorossa oli Suomi, joka epäonnistui kampanjassaan 2012.

Ruotsi on istunut turvallisuusneuvostossa jo kolmesti aiemmin, vuosina 1957–1958, 1975–1976 ja 1997–1998.

Tällä kertaa se ilmoittautui kisaan jo kymmenisen vuotta sitten, ja kuluneen vuoden aikana kampanjaan on panostettu kunnolla. Työ on maksanut hallituksen mukaan 22 miljoonaa kruunua eli 2,3 miljoonaa euroa.

Ruotsi piti kampanjassaan esillä muun muassa haluaan uudistaa YK:ta ja ihmisoikeuskysymyksiä. Kampanjaa on arvosteltu kotimaassa muun muassa sen kalleudesta ja rahojen käytöstä.

Tulos nähtiin nyt silti hallituksen saavutuksena.

”Menestys Ruotsille turvallisuusneuvostopaikan myötä. Tämä antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa epävakaana aikana. Seuraavaksi kyse on sisällöstä ja tuloksista”, viestitti oppositiojohtaja Anna Kinberg Batra Twitterissä.

”Onnistuimme tekemään jotain, mitä kukaan ei oikeastaan odottanut”, totesi puolestaan Aleksander Gabelic, Ruotsin YK-liiton puheenjohtaja SVT:lle.

Ruotsi on viime vuosina herättänyt huomiota ulkopolitiikallaan maailmalla.

Näin kävi muun muassa, kun nykyinen hallitus tunnusti Palestiinan oitis astuttuaan valtaan 2014 ja kun ulkoministeri Wallström arvosteli Saudi-Arabian raipparangaistuksia ”keskiaikaisina”.

Linja on saanut maailmalla sekä kritiikkiä että suurta arvostusta. Turvallisuusneuvostokisassa nämä seikat eivät näytä painaneen ainakaan Ruotsin tappioksi.

Yhteensä tiistaina oli jaossa viisi kaksivuotista paikkaa turvallisuusneuvostossa, joka koostuu viidestä pysyvästä maasta ja kymmenestä vaihtuvasta. Pysyvät jäsenet ovat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Venäjä ja Kiina.

Turvallisuusneuvosto vastaa YK:n peruskirjan mukaan muun muassa rauhan ja turvallisuuden vaalimisesta ja sen päätökset ovat jäsenmaita sitovia. Pysyvillä jäsenillä on veto-oikeus, mikä on usein halvaannuttanut päätöksentekoa.

Aasian paikan sai Kazakstan. Afrikan paikan otti Etiopia ja Latinalaisesta Amerikan ja Karibian ryhmän paikan Bolivia.

Suljetussa lippuäänestyksessä valintaan tarvittiin kolme neljäsosaa äänistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat